Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De vrienden van de Feelgood Club over: Het luisterboek

op 14 mei 2018 door

Het is de week van het luisterboek op Hebban, het zal jullie niet zijn ontgaan. Van 9 tm 19 mei staat het luisterboek centraal. Het luisteren van een luisterboek krijgt steeds meer bekendheid en ook steeds meer fans.

Hoe is het met de liefde voor het luisterboek bij de vrienden van de Feelgood Club? Wij deden een oproep op de spot en de reacties die we kregen vind je terug in deze blog.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

e2e965cac12a240b15e80a8fa2d3bd32.jpgIdeke:
Sinds ik het luisterboek via bookchoice heb ontdekt ben ik helemaal fan ervan. Sindsdien heeft mijn aantal gelezen boeken een flinke spurt gemaakt.

Tijdens het luisteren van een boek doe ik lichte huishoudelijke klussen en koken, maar tijdens het spelen van een spelletje op de ipad kan het ook prima gecombineerd worden. Tijdens het rusten kan ik lekker ontspannend naar een boek luisteren. Ik moet geen combinatie maken waar ik bij moet lezen/nadenken want dan kan ik me niet concentreren op het luisterboek. Koptelefoon op, oortjes kan ik niet goed verdragen, en luisteren maar.

 Mijn favoriet is tot nu toe De geheime vrouw van Gill Paul. Dit luisterboek werd in december door Hebban gratis te luisteren aangeboden. Ik heb tevens met de luister-leesclub meegedaan.

De jaloerse kip en andere beesten van Midas Dekker, voorgelezen door Midas zelf is een heel grappig boek. Midas kan soms op een heel cynische wijze dingen vertellen. 

Niet alle boeken zijn geschikt als luisterboek. Zo ben ik begonnen in De brekerjongens met luisteren maar ben al heel snel overgestapt op het ebook. Ik kon me niet concentreren, teveel personages in het begin, zodat ik de draad al vrij snel kwijt raakte. Het was overigens een heel mooi boek. 

De voorleesstem van de boeken is ook heel wisselend. Sommigen kunnen heel interessant vertellen, maar anderen leggen de klemtoon verkeerd of herhalen zinnen. Ik ben nog geen boek tegengekomen waarvan ik zei hier stop ik mee om te luisteren in verband met het slechte voorlezen.

Ik vind het een prachtige uitvinding!

d209b6c8ee2b45df7092f0add9df41b3.jpgAnnie (aka weaverannie)

Ben jij een fan van luisterboeken, of juist helemaal niet

Heel lang dacht ik, dat luisterboeken niets voor me zouden zijn. Toen las ik een artikel in de krant, waarin een aantal lezers het hadden uitgeprobeerd en hun mening gaven. De meesten waren enthousiast. Dat hielp over de drempel en ik leende een paar keer een luisterboek van de bieb. Een van de eerste was De jongen in de gestreepte pijama - erg goed boek, goed voorgelezen, groot succes. Daar wilde ik wel meer van.

Ik had een abonnement op (toen nog) Elly's choice. Tien e-boeken per maand. Dat veranderde in acht boeken, maar nu kon je de boeken ook beluisteren. Aangespoord door mijn goede ervaringen koos ik een boek uit van René Appel. Wat een ramp! Het boek was misschien wel goed, maar ik werd afgeleid door het accent van degene die voorlas. Het bedierf mijn plezier in het boek volledig. Misschien moet ik het nog maar eens gaan lezen en zien wat ik er dan van vind.

Vervolgens nam ik een abonnement op Storytel en daar heb ik tot nu toe alleen maar positieve ervaringen: goede voorlees stemmen, veel keus, ook de 'Originals' zijn de moeite af en toe waard.

Heb je een favoriet

Mijn favoriet op Storytel is tot nu toe Wil, van Jeroen Olyslaegers, voorgelezen door de schrijver. Zijn rauwe Antwerpse accent paste precies bij de tekst. Erg goed gedaan. En op het moment beluister ik de nieuwste Nicci French/Frieda Klein De dag van de doden, voorgelezen door Carly Wijs: een aanrader. Een genot om naar te luisteren.

Waar of wanneer luister je naar boeken

In bad. Heerlijk: de oogjes dicht en de handjes onder water. Maar ook als ik zit te breien/spinnen/weven enz, of saaie huishoudelijke klussen moet doen.

Heb je al eens meegedaan met een luister-leesclub of wil je dat eens gaan doen

Nee, en waarschijnlijk ga ik dat ook niet doen. Niet altijd heb ik tijd of de rust om te luisteren (dat is echt wel nodig!) en ik wil dan zelf bepalen wanneer en hoe lang ik luister, zonder het gevoel te moeten luisteren, omdat ik dat heb afgesproken met een luisterclub.

b06df3eb235fe36f3d7fde5e7dd2bd17.jpgRita Leyman:
Als hevige fan van de luisterboeken wil ik ook mijn stukje bijdragen. Ik heb voor het eerst kennis gemaakt met luisterboeken via mijn zoon. Jaren geleden luisterde hij  naar alle Harry Potter-boeken en eigenlijk vond ik dat best leuk. Nu worden die boeken jaarlijks afgespeeld tijdens de studentenblok en de examenperiode maar dan wel met hoofdtelefoon. Blijkbaar kan hij dat perfect combineren met zijn studies.

Ik combineer ook het luisteren met mijn werk als apotheker maar dan wel als mijn zaak gesloten is.  Ik sluit een bluetooth speaker aan mijn iphone  en zet het geluid  redelijk hoog zodat ik ondertussen bestellingen kan wegzetten en rekken kan aanvullen.  Facturen betalen en voorschriften controleren lukt ook nog net maar als ik moet rekenen of nadenken dan stop ik met luisteren of spoel ik eventjes terug.  Ook luister ik tijdens mijn dagelijkse wandeling met de hond en als ik alleen in de auto zit.

Een mooie voorleesstem vind ik heel belangrijk voor een luisterboek.  Ze moet mooi klinken, duidelijk zijn en vooral ervoor zorgen dat je volledig wordt meegetrokken in het boek, zodat je  nauwelijks kan stoppen met luisteren.
Mijn favorieten zijn de Harry Potter-boeken en de laatste mooie vond ik Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend.

Toen Hebban voor het eerst een luisterleesclub organiseerde, vond ik het een schitterend idee.  Ik heb dus ook aan alle clubs deelgenomen en onlangs mocht ik ook Hebban luisterboeken jureren.  Een echte aanrader!  Als er opnieuw een luisterleesclub wordt georganiseerd sta ik als eerste in de rij om deel te nemen

Een luisterboek vind ik een heel goed alternatief want mijn vrije tijd is al zo kort.  Zo heb ik toch een beetje  het gevoel dat ik veel gelezen heb.  Maar als ik moet kiezen gaat mijn voorkeur toch nog altijd uit naar een papieren boek, gezellig in de zetel met een dekentje en een cappuccino.

c6e58019fa890c0cfb18059bc9279571.jpgFannie:
Sinds ongeveer 1 jaar heb ik het luisterboek ontdekt. Ik luister met name van en naar mijn werk in de auto. Dit bevalt me zeer goed, en zo “lees” je stiekem toch weer een mooi aantal boeken.

Ik heb tot nu toe 1 keer meegedaan met een luister-leesclub dat was Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend, dit is me zeer goed bevallen. Zijn de laatste tijd niet echt veel luister-leesclubs op Hebban geweest, mag van mij best wel weer eens.

Favoriet heb ik niet echt, een goed boek en goede stem zijn vaak genoeg om het te doen slagen.

089f58fe9e01899afe47d6d8c9d7c989.jpgBianca:
Deze maand 'las' ik voor het eerst een luisterboek, voorzover je dat kunt lezen want het is natuurlijk ingesproken anders kun je het boek niet luisteren. In het begin vond ik het lastig, luisteren naar een verhaal. Maar ik wandelde menig kilometer onder het genot van de stem van Diewertje Blok. Ze las het boek heel prettig voor en daardoor ging het verhaal goed leven. Uiteindelijk wandelde ik met genoegen een extra kilometer om nog een stuk van het verhaal te luisteren. Op deze manier heb ik erg genoten van De geheime vrouw van Gill Paul. Dit boek is qua verhaal sowieso een aanrader dus of je 'm wil luisteren, net als ik, of liever leest, dat maakt niet uit, geniet er van!

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Het is zo leuk om te zien dat het luisterboek steeds mee fans krijgt. Bij Hebban en bij de vrienden van de Feelgood Club zijn er vast nog meer fans. Heb je ook een leuke/fijne/grappige of minder geslaagde ervaring met het luisterboek? Je kan je verhaal kwijt als reactie onder deze blog.



Reacties op: De vrienden van de Feelgood Club over: Het luisterboek

Meer informatie

Gerelateerd