Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dochters

op 13 mei 2018 door

Eenmaal per jaar in mei is het moederdag. Maar het is niet voor iedereen moederdag. Wat als je geen moeder (meer) hebt. Vandaag doen wij het net even anders, wij eren vandaag de dochters.

- door Marieke

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Op deze tweede zondag van mei zetten we vandaag boeken over en met dochters in het zonnetje.

De apothekersdochter - Julie Klassen

Engeland, begin negentiende eeuw. Als Lilly Haswell vijftien is, verdwijnt haar moeder spoorloos. Jarenlang hoopt de apothekersdochter op een teken van leven. Maar het blijft stil. Ook van haar vader, met wie ze nauw samenwerkt, krijgt ze niets los over dit familiegeheim. Dag in, dag uit helpt Lilly incognito in de apotheek. Voor vrouwen is het in die periode ongehoord om zich bezig te houden met medische zaken. Hoe ouder Lilly wordt, hoe meer haar verlangen groeit om het kleine dorp achter zich te laten en zelf de wereld te ontdekken. Zodra iemand haar de kans biedt om een tijdje in Londen te verblijven, grijpt Lilly die met beide handen aan, en zegt ze haar vader en broertje vaarwel. Ze begint aan een ontdekkingsreis naar haar plek in de grote wereld, naar avontuur en romantiek, en naar de waarheid omtrent het geheim dat haar familie al zo lang in zijn greep houdt. Maar dan krijgt ze bericht dat haar vader ziek is. Wetend dat zij de enige is die de apotheek draaiende kan houden, staat ze voor een moeilijke keuze. Welke koers zal Lilly haar leven geven?

Buddyread van Ann S en Helma 

De schildersdochter - Julie Klassen

De historische roman 'De schildersdochter' van Julie Klassen draait om een knappe jongedame, twee broers, een miniatuurportret en een allesbepalende keuze.

Sophie Dupont assisteert haar vader bij zijn werk als portretschilder; haar eigen werk houdt ze verborgen. In haar vrije uren wandelt ze langs de kliffen bij de kust van Devon waar zich vele schilders en dichters ophouden. Op een van die wandelingen ontmoet ze de knappe Wesley Overtree, de eerste man die haar vertelt hoe mooi ze is.

Kapitein Stephen Overtree is gewend om voor alle ellende op te draaien die zijn broer veroorzaakt. Ook dit keer heeft Wesley zich aardig in de nesten gewerkt. Hij heeft een meisje zwanger gemaakt en is met de noorderzon naar Italië vertrokken, op zoek naar een nieuwe muze. Om miss Dupont te behoeden voor een schandaal besluit Stephen haar een huwelijksaanzoek te doen. Sophie accepteert dit, maar krijgt ze daar geen spijt van als Wesley terugkeert? 

De historische romans van Julie Klassen spelen zich af in de Regency-periode, net als de kostuumdrama's van Jane Austen en de zusjes Brönte.

Dochter van Frankrijk - Carol Drinkwater

2015. Sinds haar dochter vier jaar geleden is weggelopen, leeft fotografe Kurtiz Ross in een zelfgekozen isolement, met als enige gezelschap haar camera. Ze geeft zichzelf de schuld van Lizzies verdwijning en heeft de hoop opgegeven. Totdat er een bericht komt: Lizzie is in Parijs.

1947. De Engelse Charlie leidt na de oorlog in Parijs een eenzaam bestaan. Terugkeren is geen optie, hij is bang om opgepakt te worden als deserteur. Dan ontmoet hij de jonge Marguerite, die vastbesloten is om het te gaan maken als actrice. Samen vertrekt het stel naar Zuid-Frankrijk, waar Marguerite hoopt op een auditie in Cannes.

2015. Tot haar verbijstering belandt Kurtiz in Parijs in een ongekende situatie van chaos en paniek. Te midden hiervan biedt een onbekende dame Kurtiz hulp. Geen van beiden kan voorspellen wat de nacht hun zal brengen. Maar de vriendschap van de oude vrouw, en haar verhaal over haar liefde en verlies in de naoorlogse Provence, zorgen voor een sprankje hoop - en voor een onverwachte band, een nieuw begin.

Lees ook de hot or not

De bakkersdochter - Sarah McCoy

Duitsland, 1945. De ergste terreur en wanhoop van de oorlog zijn tot nu toe voorbij gegaan aan de jonge Elsie Schmidt en haar familie. Ze worden beschermt door een hooggeplaatste Nazi die met Elsie wil trouwen. Maar als er in de nacht van Kerstavond een ontsnapt joods jongetje op de stoep van de bakkerij staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur voor hem opent.

Zestig jaar later, in El Paso, Texas, wordt journaliste Reba Adams er op uitgestuurd om een feel-good kerststuk te schrijven voor het plaatselijke blad. Reba is al jaren op de vlucht voor de herinneringen aan haar turbulente jeugd, maar ze is al lang genoeg in El Paso om er een full-time baan en een verloofde te vinden.

Reba's opdracht brengt haar naar een oude bakkerij aan de andere kant van de stad. Het interview zou hooguit een paar uur in beslag moeten nemen, maar de eigenaresse van Elsie's Bakkerij laat zich niet makkelijk interviewen en Reba voelt zich genoodzaakt om keer op keer naar de bakkerij terug te keren. 
Voor Elsie zijn Reba's vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens die laatste sombere jaren van de Tweede Wereldoorlog. 
Maar als de levens van Elsie en Reba steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

Dochters van de kust - Lynn Austin

'Dochters van de kust' van Lynn Austin: een prachtige familiesaga. 
Holland, Michigan, 1897. De Nederlandse immigrante Geesje de Jonge blikt terug op haar aankomst in Amerika, vijftig jaar geleden. Diep verborgen gevoelens en herinneringen komen boven, zoals die aan haar ware liefde. 
Verderop neemt de 22-jarige Anna Nicholson een kamer in een luxe resort om de breuk met haar verloofde te boven te komen. Een storm roept herinneringen op aan een oude nachtmerrie uit haar kindertijd, en doet haar twijfelen aan haar toekomstdromen. Ze raakt bevriend met een student die wat bijverdient in het hotel en stort haar hart bij hem uit. 
Zowel Geesje als Anne heeft geen idee van de verrassing die hun te wachten staat voor het einde van de zomer. 

De dochter van de zeemeermin van Lydia Rood is een wervelende historische roman, gebaseerd op de sage van de zeemeermin van Edam. Voor de liefhebbers van NachtblauwRoeien naar de Volewijck en Tulpenliefde

Edam, 1403. Tijdens een zware storm drijven woeste golven een vrouw het Purmermeer in. Groen van het zeewier wordt ze eruit gevist. In de jaren die volgen wordt de ‘Watervrouw van Edam’ een bezienswaardigheid. Goede zielen leren haar spinnen en bidden als een christenvrouw, maar de mensentaal leert ze nooit. Dan duikt er opeens een meisje uit Schotland op dat beweert haar dochter te zijn. 

Parijs, 1919. De Eerste Wereldoorlog is net afgelopen, en Margot Rosenthal is met haar vader - die als ambassadeur voor Duitsland deelneemt aan de vredesconferentie in Versailles - afgereisd naar Frankrijk. Al wordt ze door sommigen gezien als de vijand, toch geniet ze van het ongebonden leven in een vreemd land. Ze sluit vriendschap met de mysterieuze Krysia, en ze wordt zelfs verliefd - op Georg, een knappe marineofficier. Terwijl regeringsleiders praten over een nieuwe wereldorde, schept zij voor zichzelf een nieuwe wereld vol mogelijkheden. Thuis zou haar liefde voor Georg onmogelijk, zelfs verboden, zijn. Hier durft ze zich eraan over te geven. Haar geluk duurt niet lang: het verdrag wordt gesloten, haar vader keert terug naar Duitsland, en zij moet met hem mee. Zal het haar lukken de draad van haar oude leven weer op te pakken, en kan ze aanvaarden dat ze Georg nooit meer zal zien?

De dochter van de imker - Santa Montefiore

1937. De jonge Grace Hamblin trouwt met haar jeugdliefde Freddie, maar intussen koestert ze heimelijk een vurige liefde voor een knappe aristocraat van wie ze weet dat hij nooit van haar zal zijn. Als Freddie acht jaar later uit de oorlog terugkeert als een gebroken man die bovendien een groot geheim met zich meedraagt, loopt het huwelijk stuk.1973. Trixie Valentine is verliefd op Jasper, zanger van een Britse rockband die de zomer doorbrengt op het kleine eilandje bij de kust van Cape Cod waar Trixie is opgegroeid. Gefrustreerd door haar beschermde, geïsoleerde jeugd vat Trixie het plan op er na de zomer vandoor te gaan met haar geliefde. Ze wil niet zo worden als haar moeder Grace, die sinds ze haar man Freddie heeft verlaten tuiniert voor de rijkere eilandbewoners. Ze snapt niets van haar moeders obsessie met bijen en verlangt naar een groots en meeslepend leven. Tot ze erachter komt dat de zwijgzame Grace een pijnlijk verleden met zich meedraagt

Drie dochters - Nora Roberts

Prachtige, romantische familie-omnibus van bestsellerauteur Nora Roberts

De Ierse Concannon-familie bracht drie zeer verschillende dochters voort: Maggie, de temperamentvolle kunstenares die wel wat hulp kan gebruiken als ze ooit succesvol wil worden; Brie, die een gezellige bed & breakfast runt maar in de koude winters alleen zit; en Shannon, het zusje van wie niemand weet en die ondanks haar mooie carrière in de New Yorkse reclamewereld een leegte voelt in haar leven. De drie vrouwen moeten elk hun eigen uitdagingen zien te overwinnen om liefde en geluk in hun leven te vinden. Zal de familieband sterk genoeg blijken om ook elkaar te vinden?
Verscheen eerder als de De zusjes Concannon-trilogie; bevat de titels Geboren in vuurGeboren in ijs en Geboren in schande.

Boek voor mijn dochters -Rowan Coleman

De naam van je eerste kind. Het gezicht van je geliefde. Je eigen leeftijd. Je adres... Stel dat je herinnering aan al deze doodgewone dagelijkse dingen ineens zou beginnen te vervagen? Hoe ga je dan door het leven? Kun je je kinderen nog grootbrengen? Opnieuw verliefd worden? Als Claire, moeder van twee dochters, een van drie en een van twintig, haar herinneringenboek begint te schrijven, weet ze al dat dit boek vol aantekeningen, fragmenten en anekdotes over niet al te lange tijd het enige zal zijn dat haar dochters en haar echtgenoot nog van haar hebben. Maar hoe vindt ze de kracht om het verleden te koesteren en vast te houden nu de toekomst als los zand door haar vingers glipt?

Dochter van de mangroven - Sarah Lark

Jamaica, 1753. Deirdre groeit op omringd door de liefde van haar moeder Nora en haar stiefvader. Ondanks het schandaal rondom haar geboorte, heeft ze over aandacht van de planterszonen van het eiland niet te klagen. Maar mannen laten haar volledig koud, tot ze de jonge arts Victor Dufresne ontmoet. 

Ze trouwen en verhuizen naar Haïti, en het leven lijkt hen toe te lachen. Maar dan laat de jonge, onbezonnen Deirdre zich verleiden tot het maken van een grote fout, en opeens is ze nergens meer zeker van zelfs niet van haar leven 

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Dit is maar een kleine selectie van boeken met en over dochters. Heb jij nog een boek over een dochter die hier eigenlijk tussenin had moeten staan? Noem die dan in een reactie onder deze blog.


Reacties op: Dochters

Meer informatie

Gerelateerd