Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood Koningsmaal

op 27 april 2018 door

Wat past er in deze culinaire maand nou niet beter dan een heerlijk feestelijk maal. Prinsheerlijk eten en boeken lezen, daar kun je ons wel voor wakker maken! Voor deze feestelijke dag stelden we een toepasselijk oranje driegangen menu samen. Haal de pannen maar uit de kast en het gouden bestek uit de la. Eet smakelijk!

- door Helma, Sanne en een klein beetje Marieke -

Voorgerecht: zoete aardappelsoep van Sanne

Hou je ervan om te koken met gezonde producten, puur en zonder zakjes? Of heb je een voedselintellerantie of allergie? Dan ken je vast de kookboeken of website van Williene Klinck wel, en anders moet je er zeker eens een kijkje gaan nemen! Inmiddels heeft ze vier boeken uitgebracht en deelt ze in haar facebookgroep en op haar website (h)eerlijke recepten. Met weinig ingrediënten en groentes van het seizoen maakt ze de heerlijkste gerechten. Wil je meer groente eten en zoek je gezonde inspiratie, kijk dan eens naar Smackelijk Groente, kies voor Smakelijck Winter of Zomer als je juist meer wilt doen met seizoensproducten. Een echte zoetekauw? Dan is Smakelijck Zoet echt iets voor jou. Haar boeken zijn net als haar recepten eenvoudig, maar barstensvol inspiratie.

Vandaag maken wij vooraf een soepje van zoete aardappel en paprika. Oranjer dan dit wordt het niet! (bron: Williene Klinck, www.smakelijck.nl). Je kunt het natuurlijk ook in je thermoskan meenemen naar de vrijmarkt.

5c11f53286807dcb45344b5072ab8c64.jpg

Ingrediënten:

2 Zoete aardappels, 1 rode paprika, 1 rode ui, 1 theelepel rode curry-kruiden of bijvoorbeeld kerrie massala, snuf gemberpoeder, snuf cayennepeper, 1 liter kippenbouillon, halve limoen, snufje zout, klontje boter of olie, eventueel verse kruiden, creme fraiche en wat cayennepeper of paprikapoeder voor de garnering.

Bereiding:

Zet een gaspit op het hoogste vuur. Leg de paprika (met een tang) in het vuur en laat het vel rondom helemaal zwart roosteren. Sluit de paprika af in een luchtdichte trommel en wacht 15 minuten. Verwijder nu het vel van de paprika en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Bovenstaande kan ook in de oven op de grill-stand. Draai de paprika dan we af en toe om.

Snipper de rode ui en fruit in de boter. Schil met een dunschiller de zoete aardappels en snijd in grove stukken. Voeg de zoete aardappel en paprika toe aan de ui, samen met de kruiden. Fruit even aan en voeg 750 milliliter kippenbouillon toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur, met het deksel op de pan, ongeveer 30 minuten koken. Pureer de soep fijn in een blender of staafmixer en voeg extra bouillon toe als er veel vocht is verdampt. Maak de soep eventueel verder op smaak met het sap van een halve limoen en een snufje zout. Serveer de soep met wat verse kruiden, losgeklopte creme fraiche en een snufje paprika of cayennepeper.

Hoofgerecht: Romige Tagliatelle van Helma

Dit recept is ideaal voor een feestelijke dag met familie en vrienden, want je kan het bijna helemaal van te voren klaarmaken, zodat je binnen no-time een heerlijk gerecht op tafel hebt getoverd. Zeker als ik niet weet hoeveel mensen er uiteindelijk mee eten, maak ik altijd grote porties zodat altijd iedereen kan aanschuiven. Voor het gemak geef ik het recept voor 4 personen:

Ingrediënten voor de saus:

3258c665ba8da2d9291ff29293d9ad7f.jpg

3 preien in ringen gesneden, 400 gram magere spekreepjes, 2 teentjes knoflook, blikje tomatenblokjes in tomatensaus, 250 ml. slagroom, tijm, peper

Bereiding:

Bak de spekreepjes uit in een wok, voeg daar de kleingesneden teentjes knoflook bij. Even doorroeren en voeg vervolgens de prei toe. Even een paar minuten lekker roerbakken. Voeg tijm, peper, de tomatenblokjes en de slagroom toe. Even goed doorroeren en 15 minuten zonder deksel op laag vuur laten pruttelen. Zout is niet nodig, omdat de spekreepjes al zout genoeg ijn. 

De saus is nu klaar en kan tot gebruik worden weggezet. Tegen de tijd dat je wil gaan eten is het alleen nog even een kwestie van de tagliatelle koken, de saus opnieuw verhitten en met elkaar mengen.

Heerlijk met geraspte kaas als garnering en olijven en een salade caprese maken het helemaal af.


Nagerecht: oranjetompouce met sinaasappelthee van Marieke

c5ec0ee96b76c4a95c69fa899e61c6d4.jpegKoop een lekkere oranje tompouce, kook water en zet thee. Pak je boek erbij. Plof op de bank en geniet!

Hebben we jullie geïnspireerd om ook een koningsmaal te bereiden? Laat het ons weten in een reactie onder het artikel. Fijne Koningsdag allemaal!



Reacties op: Feelgood Koningsmaal

Meer informatie

Gerelateerd