Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Genreclubs en Vrienden van de Feelgood Club klassieker tips

op 28 november 2018 door

Voor de maand van de klassiekers vroeg ik aan leden van de andere genreclubs welk boek voor hun een bijzondere klassieker was en wat ze aan de feelgoodlezer zouden aanraden als klassieker. Dezelfde vraag stelde ik ook aan de Vrienden van de Feelgood Club. De reacties waren leuk en bijzonder. Lees mee welke mooie klassiekers we zeker op onze nog te lezen lijst moesten zetten.

69be6138d35dde28b4bf96f1f25bcc19.jpg

- door Marieke -

Lieke (Readers Club)

Ik heb een zwak voor Bleak House van Charles Dickens omdat er zoveel maffe typetjes in zitten en East of Eden van John Steinbeck omdat het zo'n epische opzet heeft en toch heel herkenbare thema's aansnijdt.

Voor feelgood lezers is Little Women van Louise May Alcott wel leuk, denk ik. Het gaat over familiebanden, vriendschap, je eigen weg vinden in het leven en er zit ook wat romantiek in. Het is een redelijk lichte klassieker waarin toch een flinke dosis, ehm, laten we het "leerzame ellende" noemen, voorbij komt.

Kimberly Radder (Young adult Club)

Picture of Dorian Gray is wel een van mijn favoriete klassiekers. Ik hou juist van het wat meer duistere thema. En het is ook prachtig geschreven.
Een echte feelgood is wat lastiger. Dit is niet helemaal mijn genre. Maar ik denk dat ik dan voor Pride and Prejudice zou gaan. Toppunt van heerlijke romantiek

Laurie Lans (Young Adult Club)

Ik heb wel eens literatuurklassiekers gelezen, maar toen was ik 15/16 jaar en vond er niets aan. Want het waren boeken voor Nederlands. Ik denk dat een aantal wel bij feelgood zouden passen, ook al heb ik er niet van genoten. De Passievrucht en Phileine Zegt Sorry zijn twee voorbeelden.

Nathalie B1 (Literatuur Club)

Je mag mij ook noteren bij de fans van Pride and Prejudice en Sense and Sensibility natuurlijk ook. Eind 18de - begin 19de eeuwse romantiek in de beter begoede klasse om bij weg te dromen! Ik was er helemaal mee weg toen ik 17-18 was!

Voor wat het werk van Willem Elsschot betreft, zou ik voor de Feelgood Club misschien het 'duoverhaal' Lijmen/Het been aanraden: het heeft iets in zich van een spannend boek waar je gemakkelijk parallellen in kan zien met de huidige maatschappij waar er nog meer kapitalisme en consumentisme heerst dan in de tijd van Elsschot zelf. Het is ook grappig vanwege de typische humor van Elsschot die menig lezer erg bevalt. En aan het einde komen de 'slechteriken' (spoiler maar gekend: Boorman en Laarmans) toch nog in een soort gewetensnood terecht. Niet dat het eind goed al goed is.. En dit is een klassieker natuurlijk die in klassen nog altijd wordt gelezen. Belangrijk: Ook scholieren/studenten vinden zijn taal nog steeds gemakkelijker dan andere auteurs uit die tijd die veel wijdlopender schreven, behalve misschien hier en daar een 'belegen woord' of zo.

Gigi Leestgraag (Literatuur Club)

Tsjip/de leeuwentemmer van Elsschot, dat vind ik boeken die ook door Feelgoedlezers graag gelezen zullen worden.

Verder denk ik aan Anna Karenina en Het achtste leven (voor Brilka) maar misschien hadden jullie die ook al staan. Dat laatste boek is nog niet zo oud maar ik weet zeker (ik keek hiervoor even in mijn glazen bol) dat dit een klassieker wordt.

69be6138d35dde28b4bf96f1f25bcc19.jpg

Janneke van Geertrui (SFF Club en Readers Club)

Ik ben zelf van Shakespeare, vooral Macbeth (recent herlezen in verband met leesclub Jo Nesbø) en Romeo & Juliet vind ik heel mooi.

Joke D. (Jeugdliteratuur Club en Heel Hebben Kookt en Bakt)

Tips wat betreft jeugdklassiekers, die onder feelgood kunnen vallen: Alleen op de wereld, Winnie the Poeh, Mary popppins, Charlotte's web, en Huckleberry Finn

Joyce Remmerswaal (Thriller Club)

Een thriller klassieker voor mij is Advocaat van de duivel van John Grisham. Recent las ik het boek samen met Evy en nog steeds is het boek de vijf sterren waard. Het verhaal is compleet tijdloos en zou zich nu ook nog prima kunnen afspelen. Uiteraard zijn er geen mobiele telefoons en is het her en der een beetje gedateerd, maar dit doet helemaal niets af aan het spannende en originele verhaal.

Ook In koelen bloede van Truman Capote is voor mijn een echter klassieker. Heerlijke klassieker om in alle rust te lezen. Geen haast is het credo. Dat had Truman Capote ook niet toen hij boek schreef naar aanleiding van een krantenartikel over de moord op een gezin in Holcomb. Truman Capote schrijft in alle rust uitgebreid over alle betrokken personen in het verhaal. Vol respect voor allen, hun gevoelens en beweegredenen komen uitgebreid aan bod. Alle kanten van de tragedie worden belicht zonder dat hij een oordeel vormt. De rechercheur, het vriendje van dochter Nancy Clutter, de familie van de daders en de daders zelf.

Marjolein Slats (SFF Club)

Ik zie een thema bij mijn aanbevelingen; ze zijn allemaal verfilmd. Toch moeten de boeken natuurlijk gelezen worden!
Zoals meerderen met mij raad ik Jane Austen aan en dan niet alleen Pride and Prejudice, maar haar hele verzamelde werk. Ik heb de bundel met plezier gelezen en herlezen natuurlijk.
Ook Little Women blijft voor mij een all time favoriet. Met Jo als mijn favoriete karakter. Een boek waarbij de tissues wel klaar moeten staan.
Als fantasy liefhebber kan ik natuurlijk Tolkien aanraden. Mijn favoriete stuk uit The Fellowship of the ring zit helaas niet in de film en dan heb ik het over Tom Bombadil. Het is het dus zeker waard niet alleen de films te kijken, maar ook de boeken te lezen.
Een andere verfilmde reeks die ik kan aanraden is The chronicles of Narnia. Een boek vol avontuur en levenslessen. En niet alle delen zijn verfilmd dus als je er ook geen genoeg van kan krijgen gewoon de boeken lezen.

Ideke (vriend van de Feelgood Club)

Ik moest gelijk denken aan de schrijfster Catherine Cookson. Voor mij een klassieke schrijfster, ze heeft vele werken op haar naam staan en worden nu nog, 20 jaar na haar overlijden, vertaald uitgegeven. 
Zo ongeveer dertig jaar geleden nam ik bij elk bezoek aan de bibliotheek wel een boek van haar mee. Ik herinner me de mooie beschrijvingen van het Engelse landschap en de romantische passages die in haar boeken naar voren kwamen.
Omdat de oudere werken van Cookson nog niet allemaal als ebook uitgegeven zijn ging ik op zoek in de boekenkast van mijn zus. Zij is altijd een groot fan geweest van Cookson.
Ik stuitte in mijn zoektocht op het boek Katie Mulholland. Wat me als eerste opviel aan het boek was de omslag kaft. Een losse omslag met beschrijving van het boek om een hardcover. Zo zul je ze tegenwoordig niet meer vinden. Nu worden de boeken in paperback formaat uitgegeven. Het verhaal gaat over Katie als meisje van elf jaar in 1864, en strekt zich over vier generaties uit, eindigend met het overlijden van Katie als 100-jarige. Al vanaf jonge leeftijd werkt ze als keukenhulpje op een landhuis van een rijke mijneigenaar,  Rosier genaamd. Helaas verliest ze daar haar onschuld wanneer ze verkracht wordt door de zoon van de huiseigenaar. Dat is het begin van een diepe angst voor de naam Rosier die haar haar hele leven blijft achtervolgen. Het verhaal speelt vanaf 1860 tot 1944. De twee hoofdpersonen bereiken een leeftijd van 100 jaar. Komt bij mij een beetje ongeloofwaardig over gezien de barre levensomstandigheden waarin ze destijds leefden. 
Er wordt een klassieke schrijfstijl gehanteerd, zoals een beschrijving van de angst van Katie:
'Haar lichaam werd weer stijf en weerstrevend.'
Opvallend voor de tijd waarin het verhaal afspeelt vond ik dat er ook diversiteit in voorkwam, namelijk een lesbienne en zoals dat mooi omschreven werd: 
'Ze is een man van binnen.'
De omgeving van het Engelse landschap werd beeldend omschreven, je waande jezelf in de omgeving.
Een prachtig romantisch verhaal waarin Catherine Cookson haar figuren en hun emoties mooi beschreven heeft. Katie Mulholland, een gedenkwaardige, krachtige, machtige vrouw die veel leed en veel lief heeft gehad.
En tenslotte noem ik ook nog de klassieker De druiven der gramschap van John SteinbeckIk werd op dit boek geattendeerd bij het lezen van De reizigers van Eleanor LimprechtHierin werd diverse malen verwezen naar dit boek, dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Een mooie klassieker en hoewel het in 1939 is geschreven is het thema nog steeds actueel gezien het vluchtelingenprobleem heden ten dage. Ondanks de klassieke schrijfstijl leest het boek toch vlot. Het verhaal wordt verteld. Je beleeft de exodus van de familie Joad, leeft mee met hun verlies, hoop en dromen. Het politieke spel van de grootmachten ten opzichte van de arme sloeber wordt heel helder beschreven en uitgelegd. Ik zat zo in het verhaal dat ik het boek dichtsloeg met een beetje onbevredigend gevoel. Ik moest even loskomen van letterlijk de wassende waterstroom om het einde te begrijpen. Dus nog onverwachts een voor mij onbekende klassieker gelezen deze maand. 
69be6138d35dde28b4bf96f1f25bcc19.jpg
Leuk om eens vanuit een andere hoek naar klassiekers te kijken. En het is opvallend dat Jane Austen een prima genre melange oplevert. Allemaal bedankt voor jullie bijdrage. Ons nog te lezen lijstje kan weer worden uitgebreid!



Reacties op: Genreclubs en Vrienden van de Feelgood Club klassieker tips

Meer informatie

Gerelateerd