Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC September 2020 De Elementen

op 02 september 2020 door

Maand negen van de Hebban Reading Challenge 2020 en deze maand gaat het over de elementen. Water, aarde, vuur en lucht. Het kiezen van een titel zal voor deze maand niet zoveel problemen opleveren dachten wij. Marieke nam de proef op de som en zocht naar titels voor deze challenge.

Tegelijkertijd is september onze Lees Uit Eigen Kast maand. In 2017 bedachten we het concept en nu is het al voor de vierde keer dat het van start gaat, natuurlijk weer met ons begeleidende Fabulous Feelgood LUEK café!

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

- door Marieke

September 2020 en de Hebban Reading Challenge gaat voor de elementen: Water, aarde, vuur en lucht. Het klinkt alsof het een makkie moet zijn om hier titels bij te zoeken, maar is dat ook zo? Het voordeel van deze challenge is dat de woorden in de titel moeten zitten en dat het zoeken naar titels dus heel eenvoudig is. Je tikt 'water' in op de zoekbalk en tadaa, keuze zat. Eitje toch? Of toch niet.

Als eerste tikte ik 'water' in en kreeg inderdaad een lange lijst met titels. Maar waar bleven toch de feelgoodtitels? Het waren wel heel erg veel thrillers. Kennelijk is water zeer geschikt om een thriller omheen te verzinnen.

Tips voor de challenge:

dffad40274cb1b5c871552f534391bc0.jpg

10.1 Lees een boek met het woord water in de titel

Zoals ik net al zei, het vinden van een FG-water titel viel toch nog niet mee. Er zijn genoeg FG-titels die water-gerelateerd zijn, zoals Het huis aan de Vecht. Springvloed en Een zomer aan zee , maar boeken met 'water' in de titel zijn doorgaans niet echt heel erg feelgood.

Hebban maakte een lijstje en daar valt alleen het boek van Sofia Caspari op: Het lied van de waterval.

Gerda van Wageningen helpt me in ieder geval wel goed op weg, met historische streekromans en 'water' in de titel. Ik moest er wel zelf opkomen, want met de alleen 'water' in de zoekbalk komen ze niet tevoorschijn.

Het water komt - Gerda van Wageningen
Water rond Dostie - Gerda van Wageningen
Water en wind - Gerda van Wageningen
Woelige wateren trilogie - Gerda van Wageningen

Deze titels vond ik ook, voor de lezers die van een goed verhaal houden en drama niet uit de weg gaan:

Hemelwater - Charles Martin
Watergeheimen - Lynn Bryant
Water voor de olifanten - Sara Gruen

Bij het zoeken naar boeken met 'aarde', vind ik een titel van Nora Roberts. Natuurlijk Nora Roberts, die heeft zoveel boeken geschreven. Het is romantiek, of romantiek en thriller gecombineerd en de boeken lezen lekker.
In haar lijst met geschreven boeken kom ik gelukkig 'water' titels tegen:

Water en vuur - Nora Roberts
Tussen wind en water - Nora Roberts
Waterblauw - Nora Roberts

69f1f1f0c64d612e9f48f0fd9a6d2a01.jpg

10.2 Lees een boek met het woord aarde in de titel

Het gaat met het intikken van 'aarde' in de zoekbalk niet veel beter, maar ik zie wel gelijk een tweetal titels die heel goed in deze challenge passen maar wel een beetje "creatief met categorieën" is.

OnvoorwAARDElijk - Colleen Hoover
Verliefd. Drie keer woordwAARDE - Jackie van Laren (kort verhaal)

Het enige boek waar ik direct aan moet denken voor deze categorie is: Kinderen van moeder aarde - Thea Beckman. Ik heb het niet zo lang geleden herlezen en is het een tijdloos verhaal. Eigenlijk een jeugdboek, maar zo voelt het totaal niet aan. En dan kan het ook nog worden ingezet bij lezen in de toekomst, als dystopische roman en over het klimaat.
Thea Beckman schreef ook nog een prachtige historische trilogie over de honderdjarige oorlog waar Triomf van de verschroeide aarde het tweede deel was.

Maar ik dwaal af. We zoeken FG-tips met 'aarde' in de titel. Het Hebban lijstje brengt ook geen oplossing, behalve dan de genoemde Beckman tips. Het is toch lastiger dan ik dacht.

Google en Nora Roberts helpen me gelukkig beter op weg, ik vind een titel met aarde. Het is een eerste deel uit Het eiland van de drie zusters-trilogie. En dan blijkt Nora Roberts een schrijfster die ons ontzettend op weg gaat helpen met deze challenge, want ik ontdek ook titels met water, vuur en lucht! Goed om te weten: Oktober is Nora Roberts meeleesmaand op Fabulous Feelgood.

Hemel en aarde - Nora Roberts

En dan zag ik op de valreep nog een boek voorbijkomen in de leeslijst van Ideke:

De geur van aarde - Debbie Macomber

76fc97d8b04262f1358560d0be68385b.jpg

10.3 Lees een boek met het woord vuur in de titel

Nora Roberts houdt wel van wat vuur:

Geboren in vuur - Nora Roberts
Vuurdoop - Nora Roberts
De gloed van vuur - Nora Roberts
Spelen met vuur - Nora Roberts
Een ster van vuur - Nora Roberts

'Vuur' blijkt niet de moeilijkst opdracht van deze Hebban reading challenge. Het Hebban lijstje voorziet al in drie mooie titels:

De tijd van de vuurbloemen - Sarah Lark
De legende van de vuurberg - Sarah Lark
De vuurtoren van Connemara - Santa Montefiore

En deze titels vond ik nog met wat creatief zoeken:

De vrouw van de vuurtorenwachter - Karen Viggers
De bruid van de vuurtorenwachter - Colleen Coble
King - Spelen met vuur - Olivia King
Het vuur van de herfst (reiziger serie deel 4) - Diana Gabaldon

f7016ee31fffff82880ffe82276444dd.jpg

10.4 Lees een boek met het woord lucht in de titel

En ook hier begin ik met een titel van Nora Roberts:

Dansen op lucht - Nora Roberts

En de eerste titel die in mijn hoofd opkwam is:

Luchtkussen - Astrid Harrewijn

'Lucht' in de zoekbalk levert de volgende titels op:

Liefde in de lucht (1) - Petra Kruijt
Liefde in de lucht (2) - Petra Kruijt
Een lucht vol Franse dromen - Michelle Visser

Het Hebban lijstje vult het lijstje aan met:

Belofte in de lucht - Sherryl Woods

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Van tevoren leek het een challenge die makkelijk zou zijn, maar wanneer je speciaal naar feelgood titels zoekt, ligt er toch wel een uitdaging in deze challenge. De opbrengst aan titels is magertjes, maar het is niet nul. En wie eens een stapje uit het FG-genre wil lezen, kan zich volgens mij uitleven in de thrillers of fantasy.

Ik hoop dat we jullie op weg hebben kunnen helpen in deze maandchallenge. En zo niet, dan gaan jullie lekker LUEK lezen! Daarbij is succes gegarandeerd, want er zijn zoveel mooie ongelezen boeken.

Veel succes met het zoeken, vinden en kiezen van de titels voor deze challenge. Laten jullie weten welke boeken het zijn geworden?



Reacties op: HRC September 2020 De Elementen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nora Roberts

Nora Roberts

Nora Roberts (Silverspring, Maryland, 1950) geboren als Eleanor Marie Rober...