Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC Augustus 2020: De toekomst

op 05 augustus 2020 door

Na een maand waarin we voor de reading challenge wat minder mochten (moesten) lezen, kunnen we deze maand weer volop aan de bak. We gaan de toekomst in! En dat kan voor de feelgoodlezer nog best een uitdaging worden.

- door Marieke -

00d6922042ea8d041c19c3b9036bc399.jpg

Voor augustus staat op de planning: Lees een boek over de toekomst met vier subcategorieën:

8.1 Over de toekomst van de wereld
8.2 Een dystopische roman
8.3 Over je toekomstige zelf
8.4 Over een overlever

Het bezorgde mij wel enkele hoofdbrekers, want het zijn geen standaard onderwerpen voor de feelgoodromans. Gelukkig heeft de Hebban crew al aan het begin van het jaar een paar lijstjes gemaakt.

8.1 Over de toekomst van de wereld

Een lastige categorie voor feelgoodlezers, want boeken over de toekomst van de wereld zijn toch vaak non-fictie. Of het is een dystopische roman en dan overlapt het categorie 8.2
In het lijstje dat Hebban maakte staat wel een boek uit een prachtige jeugdserie, namelijk Kinderen van moeder aarde van Thea BeckmanHet boek is oorspronkelijk uitgegeven in 1985! Ik las het vorig jaar opnieuw en het is opvallend hoe tijdloos het boek is en hoe actueel. 

Waar ik ook aan zat te denken is schrijfster JD Robb, alter ego van Nora Roberts. Zij heeft een hele thriller-serie geschreven die zich afspeelt in de toekomst. Het eerste deel is Vermoord naakt.  Met haar Inspecteur Eve Dallas-serie creëerde ze een ijzersterke combinatie van politieroman en liefdesverhaal. Het is dan misschien niet echt over de toekomst van de wereld, maar het geeft wel een kijkje in een mogelijke toekomst.

Ook Tatiana de Rosnay heeft onlangs een nieuwe roman uitgebracht met een verhaal dat in de toekomst speelt: Bloemen van de duisternis. Misschien is die wel geschikt voor de feelgoodlezer, bij mij staat het boek op het wensenlijstje.

8.2 Een dystopische roman

Wikipedia: Dystopie is een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven. Een dystopie is daarmee het tegenovergestelde van een utopie die juist een bijzonder aangename samenleving voorstelt.

Echt gezellig is het niet, maar het levert wel mooie spannende en vaak avontuurlijke boeken op. Veel zijn er in de YA te vinden bijvoorbeeld: De hongerspelen serie en De divergent serie en daarin zit ook wel vaak een ontluikende liefde in. Maar echt feelgood ben ik nog niet tegengekomen.

Een schrijver die niet in het Hebban lijstje staat, maar die wel prachtige dystopische boeken schrijft is Hugh Howey. Hij begon ooit met een feuilleton in eigen beheer, dat uiteindelijk uitmondde in een bijzondere serie: Silo, Schakel en Stof. Ook de standalone Zand die daarna uitkwam is de moeite van het lezen waard. 

8.3 Over je toekomstige zelf

Bij mij rezen er gelijk vragen op. Een boek over mijn toekomstige zelf? Het lijstje van Hebban hielp me op weg, want in deze categorie gaat het om zelfhulpboeken. Daarin is meer dan genoeg keus. Het is niet mijn ding. Ik heb een paar keer een boek geluisterd, maar ik vind het vreselijk. Waarschijnlijk is lezen beter, dan is het te doseren.
Voor tips stuur ik jullie deze keer dan door naar het Hebban lijstje voor deze categorie.

8.4 Over een overlever

Dat is veel meer een categorie waar we bij Fabulous Feelgood wat mee kunnen. Veel historische romans, bijvoorbeeld over de oorlog, gaan over overlevers. Maar overleven is ook regelmatig een thema in new adult, of feelgoodromans met zwaardere thema's.

Tips

Er zijn in deze categorie ongetwijfeld nog veel meer titels te vinden, Eitje dus!

00d6922042ea8d041c19c3b9036bc399.jpg

Lezen over de toekomst, een andere wereld, je betere zelf en overlevers, het is een bijzondere categorie deze maand. We zijn benieuwd hoe jullie die in gaan vullen. 

Laten jullie weten wat jullie gaan lezen?



Reacties op: HRC Augustus 2020: De toekomst

Meer informatie

Gerelateerd