Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC 2020 juli: Lees eens wat minder

op 03 juli 2020 door

Voor de zomermaand juli leek het de Hebbancrew wel lekker als we eens wat rustiger aan konden doen. Zij konden niet bedenken dat het na drie maanden quarantaine en thuislezen inderdaad wel eens fijn zou zijn om een beetje bij te komen van al dat extra lezen wat we hebben gedaan. Deze Hebban reading challenge maand juli staat in het teken van Lees eens wat minder.

- door Marieke

3b1d9afc57b017bb0d3a5353dc6154ce.jpg

Lees eens wat minder

Voor een aantal verstokte lezers is dit bijna vloeken in de kerk. Minder? Hoezo minder? Die lezers raken al in de stress als er niet binnen de inmiddels zo bekende anderhalve meter een boek aanwezig is. Geen nood, lezen kan nog steeds, maar we duiken deze maand in de dunne boekjes: Novelles, verhalenbundels, graphic novels en dichtbundels (waarbij ik moet zeggen, dat die laatste drie niet per definitie dun hoeven zijn. Er zijn bundels die juist lekker dik zijn!).
Fabulous Feelgood zet een aantal tips op een rijtje

7.1 Lees eens een novelle

Een novelle volgens Wikipedia: 

Een novelle is een prozaverhaal van beperkte omvang. Het woord novelle is afgeleid van het Latijnse novus (nieuw) en het Italiaanse novella (nieuwtje).

Tegenwoordig bedoelt men met novelle een prozaverhaal dat wat de omvang betreft tussen de roman en het kort verhaal geplaatst wordt. De lengte is typisch tussen de 50 en 100 pagina's, maar hierover bestaat geen consensus. Een novelle bezit een eenvoudige structuur en een klein aantal personages.

Hebban maakte een lijstje, zie hier.
Gelukkig zijn er in het Feelgood genre veel hele fijne novelles te vinden. 

Gestrand - Lis Lucassen
Gesloten - Lis Lucassen
Twee romantisch NA verhalen die aansluiten bij haar California Campus serie

Festivalkriebels - Lisette Jonkman Een vrolijk verhaal dat speelt op een festival
Onverbeterlijk - Lisette Jonkman Een novelle van 137 pagina's over quarantaine, corona, 1,5 meter met een hoop humor

Niet alles wat schittert
- Aline van Wijnen Deze zat als ebook in de Hebban adventskalender van 2019

De Kreeft - Tamara Haagmans Wat als je kok bent, maar geen kreeften wilt bereiden maar ze liever een naam geeft. Zie ook deze blog.

Een verre kust - Jenny Colgan, Dit ebook is een tussendeel in de Mure serie en past tussen Cafe zon en zee en Het eindeloze strand in.

Bjoetie en de Biest - Dani van Doorn, 61 pgn Grappig en vol liefde

Gestrand - Petra Kruijt, Van deze schrijfster is haar feuilleton over stewardess Hannah wel bekend (ook allemaal leuke novelles), maar ze heeft meer korte verhalen geschreven. Gestrand is ook een heerlijke novelle om te lezen.

7.2 Een verhalenbundel

Verhalenbundels kunnen dun of dik zijn, van een schrijver of schijfster of een combinatie van verhalen van meedere schrijvers. Hebban heeft al een aantal verhalenbundels voor ons uitgezocht, zie hier

Wij vullen het lijstje aan met deze boeken:

Zomerdromen een recent uitgekomen ebook dat een initiatief is van Lianne Reijntjes met 15 Zomerse feelgoodverhalen van 15 Nederlandse auteurs.

Aangespoelde verhalen, een bundel uitgegeven door Droomvallei met een diversiteit van verhalen waar de rode draad Waddeneilanden is.

Liefde in tijden van Corona, Hebban voorziet ons ook van bijzonder verhalenbundels. Dit zijn de top vijf verhalen van de schrijfwedstrijd met als thema Liefde in tijden van Corona. Het Ebook is op de boekpagina gratis te downloaden.

Tijden veranderen - Maeve Binchy, Voor wie toch liever een dik boek pakt, deze heeft 416 pagina's en heel veel fijne verhalen!

Aan het einde van het tuinpad, zes auteurs en 60 pagina's, de ideale feelgood verhalenbundel voor deze maand

3b1d9afc57b017bb0d3a5353dc6154ce.jpg

7.3 Een graphic novel

Een wat lastige categorie is die van de graphic novel, hoewel er steeds meer boeken in worden uitgegeven. Tips van Hebban vind je hier. Ook de spot Week van het beeldverhaal geeft veel tips, oa een blog met zeven tips voor starters!

Ik ga hier verder geen titels noemen, alleen het boek dat ik heb uitgekozen voor deze categorie: Het wonderkabinet van Brian Selznick. Het is prachtig uitgevoerd en lekker dik. Toch is echt een lees een wat minder boek, want de helft van het boek is illustratie zonder tekst.

7.4 Een dichtbundel

Gedichten lezen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet ze rustig lezen en proberen te begrijpen. Tussen de regels lezen en beeldspraak omzetten in gedachten. Ik heb er de rust niet voor. Wat ik wel heel leuk vindt zijn versjes met een mooie kadans en humor, zoals die van Annie MG Schmidt. Ik noem hier een aantal titels die ik heb gelezen en die ik mooi vond. Hebben heeft ook een lijstje gemaakt zie hier.

ZieZo - Annie MG Schmidt

Gruwelijke rijmen - Roald Dahl Niet echt feelgood, wel met humor

26 woorden voor schoonheid - Nafiss Nia Een bundel dat ik las voor een Hebban recensie met een prachtige cover.

Woorden op bezoek - Joke van Leeuwen

Achter de rug - Jan Simon Minkema Een combinatie van verhalen en gedichten

Vier de liefde - Lars van der Werf

3b1d9afc57b017bb0d3a5353dc6154ce.jpg

Eerder gepubliceerde blogs

Op Fabulous Feelgood hebben we vaker lijstjes gemaakt of blogs geschreven over bijvoorbeeld graphic novels. Ik plaats hier nog een paar links:

Wat zijn jouw leesplannen voor de Lees een wat minder maand? Toch gewoon dikke boeken, of kies je ook een paar novelles. Ga je voor een dichtbundel of een graphic novel? Zo ja, welke dan? En we willen ook graag tips voor mooie verhalenbundels. Dus laat je horen onder deze blog. Succes met 'lees eens wat minder"!



Reacties op: HRC 2020 juli: Lees eens wat minder

Meer informatie

Gerelateerd