International Children's Book Day

op 02 april 2019 door

2 April, de dag waarop we internationale kinderboekendag vieren. Deze dag is niet toevallig gekozen, 2 april is de verjaardag van Hans Christian Andersen. De dames van feelgood besloten ook eens een bezoekje te brengen aan het verleden. Welke boeken lazen wij in onze kindertijd en jeugd? Vonden we toen ook al feelgood in onze kast? Of hadden we toen eerder een voorkeur voor spanning en fantasy? 

- Door Lore- 

be8460dd194630beb71b2f0eaf8858de.png

Marieke

Wat las ik vroeger? Het is even graven in mijn geheugen. Leuk graven dat wel, want er komen zo veel leuke herinneringen boven. Ik las heel graag paardenpockets. De serie van Jackie van Judith M Berisford. vond ik geweldig. Een meisje dat eerst 1 en later 2 pony's had en allemaal avonturen beleefde. Ook de pockets van De Zwarte hengst en De rode hengst vond ik superspannend. Naast paardenboekjes las ik natuurlijk ook Enid Blython: De vijf. En oja De dolle tweeling.

We hadden een grote V&D in onze stad en gelijk links was de kast met pockets voor de jeugd, ik heb er heel wat tijd doorgebracht.


Daarna leerde ik de boeken van Thea Beckman kennen. Dat is nogal altijd mijn favoriete schrijfster van jeugdboeken. Kruistocht in spijkerbroek is een all time favorite. Van de Thule serie heb ik onlangs Kinderen van moeder aarde herlezen, wat een geweldig en tijdloos boek. Ik heb veel meer gelezen dan dit, maar dit zijn wel de boeken die me het meest zijn bijgebleven.

Helma

Ik heb vroeger als kind zoveel gelezen! We hadden het thuis met zes kinderen niet zo heel breed dus boeken kopen zat er niet echt in. Wel kreeg ik voor mijn verjaardag en met Sinterklaas een boek. De Mary Ann serie van Catherine Cookson staat nu nog in mijn kast. Gelukkig was de bibliotheek maar 10 minuutjes op de fiets. Daar heb ik bijna alle boeken die ik als kind heb gelezen vandaan gehaald.

De hele serie van Het kleine huis op de prairie van Laura Ingalls Wilder heb ik verslonden.

Ook de boeken van Enid Blython vond ik heerlijk lezen. Ik kreeg echt het idee dat kostschool geweldig was, maar toch zou ik er voor geen goud echt naar toe gewild hebben. En wat ik ook prachtig vond was Blijf lachen Irmgard van Irmgard Smits. Ik heb ook zo genoten van Onder moeders vleugels van Louisa May Alcott. Zo zielig! De Pinkeltje-boeken van Dick Laan vond ik ook erg leuk.

c9572cda13687fb98377e87378bcfa34.png

Renate

Als kind las ik al veel, ook heel veel stripboeken, Suske en WiskeKuifjede blauwbloezen,
Nog steeds groot fan van strips trouwens alleen lees ze te weinig.

Ik werd ook altijd veel voorgelezen toen ik echt veel kleiner was, we hadden een boek met 365 verhaaltjes, daar werd elke avond uit voorgelezen, maar natuurlijk ook uit Jip en Janneke, Rupsje nooit genoeg, heksje platvoetje.

Toen ik zelf groter was heb ik veel Romana en Ragebol van Tina Caspari gelezen. De boeken van Paul van Loon, maar dan vooral de griezelbus en Carry Slee haar boeken heb ik ook echt verslonden, Spijt heeft veel indruk gemaakt.

Ook de boeken van Rob Zadel over Greenpeace vond ik ook altijd erg leuk, de rainbow warrior valt aan, maar ook de vloek van Sellafield.
Vergeet ik haast Roald Dahl nog, dat kan natuurlijk niet, de heksen en de GVR waren daar mijn grote favorieten.

Diana

Als kind was ik gek op Roald Dahl. Ik heb Mathilda verslonden en ook van De Heksen kon ik geen genoeg krijgen.

Op school las ik alle Zoeklichtboeken, ik verslond ze, en had dan na een halfjaar niks meer te lezen. Toen ik wat ouder werd, ontdekte ik Carry Slee en werd Blauwe plekken het mooiste boek dat ik ooit las. Ik kan me nog herinneren dat ik op de basisschool altijd aan het lezen was. Thuis ook, maar minder. Ik vond daar weinig rust om lekker te lezen.

Lore

Wat leuk, helemaal terug naar mijn kindertijd! Wat een nostalgie. Ik krijg er zelfs zin van om die boeken te gaan herlezen. Zo heb ik alle Tiny boeken verslonden en ook de volledige Hoe overleef ik-reeks. 

Mijn absolute favoriet was Kiki Strike van K. Miller en Gevlogen van Helena Hanstede. Het eerste boek wist mij wat spanning te geven en Gevlogen was het allereerste boek waarbij ik tranen liet als kind. 

De boeken van Roald Dahl las ik ook geweldig graag. Toen ik al iets ouder werd, kwamen de boeken van Maren Stoffels helemaal bovenaan mijn lijst. Sproetenliefde heb ik helemaal kapot gelezen. 

81e9182357fd7f43b06c87e7cda2c3e6.png

Janneke

Nu ik erover nadenk, heb ik vroeger echt veel gelezen! Ik woonde tegenover een winkelcentrum waar de bibliotheek zat en ik kwam daar zo vaak! Tien boeken mocht ik mee naar huis nemen en elke keer ging ik weer met een enorme stapel naar huis. Maar ik vind het wel moeilijk te herinneren wat ik precies heb gelezen.

Ik weet wel nog dat ik paardenboeken geweldig vond, maar bang was om in de buurt van een echt paard te komen haha. Zo las ik alle boeken van de Bianca-serie van Yvonne Brill maar ook Romana en Ragebol door Tina Caspari. De avonturen van De drieling door Trix Van Brussel vond ik geweldig om te lezen en natuurlijk De jaren van Pitty op de kostschool geschreven door Enid Blyton. Enge boeken deed ik niet aan, maar vrolijke en soms wat spannende meisjesboeken vond ik erg leuk.

Sanne

De liefde voor boeken is al heel vroeg begonnen en ik las dan ook veel.

Mijn favoriet is en blijft De brief voor de koning van Tonke Dragt. Wat een spannend avontuur, vol vriendschap en moed. Ook haar andere boeken zoals De geheime van het Wilde Woud, Verhalen van de tweeling broers en De zevensprong heb ik gelezen.

Sowieso werd ik getrokken door boeken over vriendschap én spannende verhalen. De avonturen van De olijke tweeling van Arja Peters en De drieling van Trix van Brussel waren ook om te smullen. Maar naast al dat lieve schattige van die meisjesboeken, kon ik ook de smerige en spannende boeken waarderen zoals de boeken van de serie Kippe(n)vel! Wat heb ik lopen griezelen. Heerlijk!

9b86b13eb69be013273b9d22b64c09b0.png

Marleen

Ik was vroeger al een echte leesfan en ik verslond boeken!

Mijn favoriete auteurs waren Carry Slee en Francine Oomen. Van beide auteurs heb ik volgens mij alle boeken gelezen!

Mijn favorieten? Lena Lijstje van Oomen en ik vond Spijt heel erg mooi van Slee. O, en vergeet de Hoe overleef ik-serie van Oomen niet! Leuk om hier weer even naar terug te denken, haha!

Mandy

Als kind las ik best veel. De bibliotheek was echt maar een straat bij mij vandaan en dus kwam ik er zeker een keer per week. Nu ben ik iemand die niet echt favorieten heeft. Vaak als iemand me helpt herinneren weet ik wel goed wat ik wel en (nog) niet gelezen heb, maar ik kan nooit een favoriet opnoemen als iemand er naar vraagt. Daarom heb ik even een trip down memory lane gemaakt en tijdens mijn zoektocht kwam ik een hoop titels tegen, waarbij er meteen herinneringen binnen kwamen.

Zo weet ik weer dat ik Wiplala heb gelezen van Annie M.G. Schmidt. Ook kwam ik het boek Blauwe Plekken tegen van Anke de Vries. Van dit boek weet ik zeker dat ik het meerdere keren heb gelezen, zo heftig! Ook had ik meerdere delen van de Hoe overleef ik...-serie van Francine Oomen.

Nathalie

Ik heb in mijn boekenkast nog mijn oude grote dikke Jip en Janneke prentenboek staan van vroeger. Hier hebben mijn ouders vroeger veel in voorgelezen.

Toen ik net leerde lezen, las ik dan ook veel van Annie M.G. Schmidt. Naast Jip en Janneke vond ik Pluk van de Petteflet ook geweldig.

Het boek De wind in de wilgen van Kenneth Grahame is mijn favoriete boek van vroeger. Een verhaal dat zich in het dierenrijk afspeelt en dat ik toen heel mooi vond.
Ook las ik vroeger veel series: Het kleine huis op de prairie, De olijke tweeling, De Kameleon.

Zelfs vroeger hadden we al een voorkeur voor boeken met een feelgood verhaal! Af en toe kwamen er dan ook eens wat verhalen tussen met wat fantasy of spanning.  Welke boeken lazen jullie vroeger in jullie kindertijd? Zie je boeken terugkomen of las je helemaal andere dingen? Reacties op: International Children's Book Day

Meer informatie

Gerelateerd