Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview met Feelgood Clubprijs winnares Lucinda Riley!

op 07 oktober 2018 door

Wat waren we enthousiast toen we hoorden dat De zeven zussen van Lucinda Riley door lezers was verkozen tot beste feelgood boek. Als je eenmaal aan het dikke boek was begonnen, kon het volgens ons niet anders dan dat je het fantastisch zou vinden. Als blijkt dat lezers dat ook daadwerkelijk zo hebben ervaren, is dat geweldig!

Het enthousiasme over De zeven zussen is groot. Al maanden prijkt het boek niet alleen in de bestsellerslijsten, maar ook hoog op de lijstjes van Hebban. Inmiddels heeft het boek al bijna 800 keer een sterwaardering gekregen en ook de readalong die we vorige maand op onze spot startte was een groot succes. Wat ons betreft is Lucinda Riley dan ook een terechte winnares van de eerste Feelgood Clubprijs.

Afgelopen zondag mochten onze Mandy en Nathalie de prijs uitreiken aan Sander van uitgeverij Xander. Als kers op de taart interviewden wij Lucinda Riley en vroegen we haar het hemd van het lijf over haar meesterwerk De zeven zussen.

d2c54fc6ac38097768f4ff69091d38bf.jpeg

Hoe ben je op het idee voor De zeven zussen gekomen en de onderwerpen die in de boeken zijn verwerkt?

"In januari 2013 was ik opzoek naar mijn volgende verhaal. Ik wilde een invalshoek waarbij ik zowel het schrijven van heden als verleden kon samenvoegen. Iets dat mij en mijn lezers zou prikkelen. Ik had altijd naar de sterren gekeken en in het bijzonder naar de zeven zussen in de gordel van Orion. Op een ijzige nacht in North Norfolk keek ik op naar de hemel en dacht ik aan onze zeven kinderen. Toen kwam ik op het idee voor een zevendelige boekenserie die gebaseerd zijn op de legendes van het sterrenbeeld De zeven zussen van de plejaden."

De serie is een enorm verhaal over zeven zussen met ontzettend veel historische feiten en details. Onderzoek moet vast veel tijd hebben gekost. Kun je ons vertellen hoe je te werk gaat? En hoelang heb je aan de gehele serie gewerkt?

"Ik word altijd geïnspireerd door de locatie waar het verhaal zich afspeelt. Dus voor het verhaal van CeCe (Parel) begon ik bijvoorbeeld zoveel mogelijk te lezen over de geschiedenis van Australië en met name de parelvorming in Broome. Ik verkende het land, ontmoette de mensen die daar woonden en het verhaal en de personages vormden zich in mijn hoofd.

Vervolgens dicteer ik mijn hele eerste versie in mijn vertrouwde dictafoon en daarna typt mijn assistent mijn verbale 'braaksel' uit. Dit is het moment waarop het moeilijkste werk begint: de bewerking. Ik bewerk het boek meer dan twintig keer en zorg ervoor dat elke zin perfect is. Ik werk sinds 2013 aan de serie en ik ben nog steeds verbaasd dat ik nu al onderzoek doe voor boek 6!"

226c513cd625abe4288380e48feafff3.jpeg

Heb je gedurende het schrijven ooit wel eens willen stoppen met De zeven zussen? Bijvoorbeeld omdat je het verhaal zat was of de karakters?

"Het schrijven van De zeven zussen-serie was eigenlijk een groot geschenk. In tegenstelling tot andere keren wanneer ik een boek voltooide, voelde ik me nu berooid en verlaten als ik mijn personages moest achterlaten. Ik werd juist enthousiast van de gedachte dat ik dezelfde karakters verder zou ontwikkelen en ik zou weten hoe hun verhaal voor een aantal jaren verder zou gaan. In de tussentijd heb ik wel aan andere projecten gewerkt, omdat ik merk dat het mijn geest opfrist en me hernieuwde energie geeft wanneer ik terugkeer naar De zeven zussen."

Voel je druk om de volgende boeken te schrijven? Helemaal wanneer je merkt dat het enthousiasme over de boeken zo groot is?

"Ik probeer daar vooral niet teveel aan te denken! Als ik aan het schrijven ben, zie ik het niet als één lange serie, maar zie ik het als losstaande boeken. Elke zus brengt haar eigen uitdagingen en mooie kanten met zich mee en ik kijk dan ook uit naar elk nieuw boek."

In welk van de zeven zussen herken je jezelf het meest? Heb je ook een favoriet?

"Ik identificeer me met elk van de zusters op hun eigen manier. Maar zoals al mijn lezers, heb ook ik een favoriet. De zus die het meest op mezelf lijkt, is Tiggy. Haar zussen noemen haar een 'sneeuwvlokje'. Ik deel een gevoel van spiritualiteit met haar en het schrijven van haar verhaal was de meest geweldige ervaring. Haar boek (Maan) zal in november uitkomen in het Verenigd Koninkrijk en kort daarna in Nederland."

a16c7c37ee3620fda73db8e7429da3b3.jpeg

In 2012 kwam je op het idee voor de serie. In tegenstelling tot vele andere schrijvers heb je ervoor gekozen om het verhaal van de zeven zussen eerder plaats te laten vinden, namelijk in 2007. Wat was de gedachte hierachter?

"Ik heb gekozen voor 2007 vanwege het nummer 7 er in! De serie heeft een erg ingewikkelde tijdlijn en beslaat honderden jaren. 2007 was een mooi moment om het verhaal te laten starten."

De eerste drie delen zijn geschreven volgens een vast patroon. In het vierde deel laat je het patroon meer los, waardoor het boek verrassender wordt. In het nawoord vertel je ons dat je te maken had met verrassingen tijdens het onderzoek in Australië. Heeft dat je oorspronkelijke plannen voor het boek veranderd of was dat het plan in de eerste plaats?

"Voor elk boek heb ik een algemeen plan, maar de details van het verhaal en de personages komen altijd naar boven als ik in het land ben waar het zich afspeelt. Australië was zo inspirerend! De Outback vormt het hart van De zeven zussen-verhalen en is tevens erg belangrijk in de Aboriginal-cultuur. Hoewel elk boek met dezelfde regel begint, ‘herinner ik me precies waar ik was en wat ik aan het doen was toen ik hoorde dat mijn vader was gestorven' is elke zuster uniek en heeft ze haar eigen reis. Dus natuurlijkerwijs verandert het patroon."

Je hebt ook een thriller geschreven dat binnenkort gepubliceerd zal worden. Welk genre heeft jouw voorkeur om te schrijven?

"Het was erg leuk om een thriller aspect toe te voegen aan The love letter, maar ik denk dat al mijn romans wel een mix van genres zijn. Als ik schrijf laat ik me door mijn karakters leiden; ik laat me niet beperken door het genre. De zeven zussen-serie heeft ook elementen van een mysterie, omdat er een verborgen verhaallijn door elk boek loopt. Overigens weet ik dat veel lezers de aanwijzingen hebben opgepikt en ik ben dol op hun theorieën over #whoispasalt!".

742e1326428d6a63a10f8bfd87ad583c.jpeg

In Nederland worden je boeken erg goed ontvangen. Hoe voelt het om de eerste Hebban Feelgood Clubprijs te winnen?

"Ik ben zo vereerd en ben erg dankbaar aan al mijn Nederlandse lezers dat ze op mij hebben gestemd. Het was een geweldige verrassing, heel erg bedankt! Ik waardeer al jullie steun heel erg, net als jullie mooie brieven! Jullie vriendelijke woorden houden me gemotiveerd tijdens het schrijven."

Tot slot, heb je nog een scoop voor ons?

"Ja, ik ben op dit moment bezig met een nieuw project: een op zichzelf staande roman in Southwold, een prachtige badplaats in Engeland. The Butterfly Room is nogal anders dan De zeven zussen-serie, maar ik wil er nog niet al te veel over zeggen. Je zult moeten wachten om erachter te komen!"

Niet alleen voor Lucinda Riley hadden we een aantal vragen in petto, ook uitgever Sander stelden we een aantal vragen over hoe het is om zo'n succesvolle serie uit te mogen geven. Hadden ze ooit verwacht dat de serie zo'n succes zou worden? 

"In het buitenland waren de eerste drie delen al verschenen toen De zeven zussen in het Nederlands verscheen. Daardoor wisten we dat de serie populair was en er echt iets groots en bijzonders mogelijk was. Maar dat is wel afhankelijk van bijvoorbeeld de reactie van de lezers en het enthousiasme van de boekhandel. Écht zeker weten dat lukt weet je nooit, dus het is zeker spannend."

En we zijn natuurlijk heel nieuwsgierig: komt Lucinda Riley ook naar Nederland, en wanneer dan?

"Lucinda komt zeker naar Nederland! We weten nog niet precies wanneer, maar waarschijnlijk in het voorjaar van 2019."

49bf3a92074f42574cd51f8e4eb7bde3.jpeg

Naast de nieuwe delen die in 2019 zullen verschijnen, is er dus ook nog een ontmoeting met Lucinda Riley om naar uit te kijken. 2019 brengt vast veel moois! We hopen dat jullie hebben genoten van De zeven zussen, van het interview, van de readalong... Wij kunnen nog geen afscheid nemen. Jullie wel? 



Reacties op: Interview met Feelgood Clubprijs winnares Lucinda Riley!

Meer informatie

Gerelateerd