Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Luisterbuddy: Zwart-wit Gillian King

op 07 november 2020 door

Zoals inmiddels welbekend is, zijn Helma, Marieke en Sanne ook fan van het luisterboek. Het leek ons daarom leuk om weer eens een luisterbuddy te gaan doen. Het was niet heel eenvoudig om een titel te kiezen, want waar Helma en Sanne de beschikking hebben over het KoboPlus assortiment, moet Marieke haar titels kiezen in de Bookchoice of Online bieb selectie.

- door Marieke, Sanne en Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg
Via de app gingen er diverse titels heen en weer, maar steeds had iemand het boek al gelezen, of het was niet te vinden in Kobo en/of de online bieb. Maar uiteindelijk kwamen we op Zwart-wit van Gillian King, een luchtige chicklit, iets waar we allemaal wel even aan toe waren.

De luisterbuddy

De voorleesstem

Marieke: Om maar gelijk hiermee te beginnen, het begin was vreselijk. De vrouwelijke voorlezer, Sandra Jonkman, deed haar best, maar ze nam er wel de tijd voor. Ze was kleding aan het opsommen, maar na zoveel tijd tussen de verschillende kledingstukken, dat het geen wonder was dat het hoofdpersonage een ongeluk kreeg met haar auto. Daarna durfde ze ook nog voor te lezen dan het hoofdpersonage Elin zo snel aan het praten was. Ik was aan het hardlopen en schoot direct in de lach, het was zo fout. De oplossing zat 'm in het versnellen van het voorlezen van 1.0 naar 1.5 en dat bleek de juiste snelheid te zijn. Vanaf dat moment was het prima luisteren en paste de stem goed bij het verhaal.

Helma: Hahaha, Marieke, ik dacht precies hetzelfde over de voorleesstem alleen iets minder netjes dan jij. Het eerste wat ik dacht was: wat een ongelooflijke zeikstem, zeg. Ik werd er al helemaal kriegelig van. Afspeelsnelheid 1,2x was niet voldoende. Maar 1,4x deed het voor mij. Toen kon ik pas echt gaan genieten van het verhaal.

Sanne: Haha, dit is waarom buddy reads zo leuk zijn, samen lachen, praten én herkennen. Want ja, ook ik heb de afspeelsnelheid verhoogt, naar 1,5. En toen bleek het een heerlijk boek om naar te luisteren. Toch wel mooi dat je het zo kunt aanpassen dat het voor jou goed voelt.

De personages en perspectief

Helma: Het zijn allemaal leuke karakters. Hoofdpersonen zijn de zusjes Bibi en Elin, maar ook de tweelingbroers Nick en Chris en hun nichtje Vicky zijn alom aanwezig. Dan komen er nog een paar exen langs die niet zo voor de hand liggende nieuwe liefdes uitkiezen. Bibi en Elin zijn twee tegenpolen en allebei willen ze een beetje op elkaar lijken. Elin wil meer van het vrijgevochten karakter van Bibi en Elin wil meer van de stabiliteit die Elin uitstraalt. Ze zijn allebei leuk en ik geniet van de perspectief wisselingen tussen Bibi en Elin omdat je zo een kijkje in hun gedachtenwereld krijgt en die is heel anders dan je in eerste instantie zou denken. Ik moest er wel aan wennen dat aan het einde van de hoofdstukken van Elin opeens het perspectief naar Nick wisselt. Wat ik me constant afvroeg was wie de waarheid vertelt: Reinier (de ex van Elin) of Elin zelf. Of hebben ze allebei hun eigen waarheid gecreëerd?

Marieke: Het is een echte chicklit met vrolijke personages en natuurlijk ook een enorm irritant persoon. Het is leuk gedaan door het verhaal grotendeels te vertellen vanuit Elin, die via een ongeluk met haar auto via Vicky in contact komt met Nick. Dat er een hoop verwikkelingen achteraan komen is gewoon leuk. Dan halverwege het boek mag ook Bibi haar kant vah het verhaal vertellen en dat is wel nodig, want Bibi werkt zichzelf behoorlijk in de nesten. En dan die Reinier, een boek heeft echt zo'n kwal nodig. Leuk gedaan.

Sanne: Terwijl ik aan het luisteren was, had ik wel wat tijd nodig om de namen uit elkaar te houden. In mijn hoofd lijken de namen Nick en Chris best veel op elkaar en ik was dan soms in verwarring met wie Elin nou aan het praten was. Het hielp ook niet mee dat de mannen tweelingbroers zijn en ook Elin zich af en toe vergiste. Toch nam het niet weg dat Gillian King een heerlijk feelgoodverhaal heeft neergezet waarbij lieve Elin een fijn personages is om mee samen te zijn.
Verder vond ik de wisseling in persepctief die halverwege het boek naar voren komt, goed te volgen. Het maakt het verhaal net weer een beetje boeiender. 

Het plot

Marieke: Het is niet heel vernieuwend of verrassend, maar het luistert wel fijn. Elin die door een ongeval een nieuwe baan krijgt en terecht komt in een familie waarin de onderlinge verhoudingen nogal rommelig zijn. Wat is er toch gebeurd met de broers Nick en Chris? En waar past Vicky in dit plaatje? En daarnaast nog de acties van Bibi die niet weet wie ze moet geloven. Het kijken door een roze bril blijkt haar nogal aan het twijfelen te brengen. Het is gewoon een fijn verhaal zonder veel diepgang. Ik vond het wel leuk voor de afwisseling.

Helma: Het plot is inderdaad niet heel verrassend, maar bij feelgood hoeft dat voor mij ook niet. Je weet dat er uiteindelijk een happy end komt en dat is gewoon lekker ontspannen lezen en genieten van de (liefdes)perikelen. Want helemaal van een leien dakje gaat het allemaal niet. Toch zijn er nog wel een paar verrassingen, dus helemaal voorspelbaar is het ook niet. De humoristische schrijfstijl is ook een pré en Gillian King past wat mij betreft prima in het rijtje Lisette Jonkman, Lis Lucassen, Tamara Haagmans en Marijke Vos. Allemaal schrijfsters die ik met heel veel plezier lees en luister.

Sanne: Ik herken veel van wat Marieke en Helma zeggen. Het plot was niet heel verrassend en eigenlijk vond ik dat wel jammer. Bij de eerdere boeken die ik van King las werd ik vaak aan het einde van het verhaal aangenaam verrast door een plottwist. Dat bleef nu een beetje uit. Daarmee was het boek minder spannend en meer doorsnee dan waarop ik had gehoopt. Maar tot zover dan ook mijn enige puntje van kritiek, want net als haar andere boeken, heb ik Zwart-wit ook met plezier geluisterd.  

Het einde

Marieke: Eh, ik heb het een paar dagen geleden uitgeluisterd. Was het einde nog speciaal of spectaculair? Ik geloof het niet. Alles komt op z'n pootjes terecht. Prima einde voor een chicklit.

Helma: Er waren toch nog wel een paar verrassingen op het eind: de relatie tussen Chris en Nick zat toch wel anders in elkaar dan ik dacht. Verder inderdaad geen spectaculaire konijnen uit de hoge hoed. Wel een lekker feelgood happy end voor iedereen. Nou ja, niet iedereen, want er trekt uiteindelijk toch wel iemand aan het kortste eind. Maar ook dat geeft een goed gevoel, want die persoon gun je ook echt geen geluk in de liefde!

SanneIk verklapte het al een beetje in mijn vorige stukje. Ik was niet verrast door het einde. Misschien zelfs een beetje teleurgesteld, omdat ik anders was gewend bij de boeken van King. Maar het was verder een heerlijk feelgood boek, met een dito einde. Mede door lieve Elin en excentrieke Vicky was het erg afwisselend en aangenaam om naar te luisteren!

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

We hebben genoten van deze onvervalste chicklit en het was een heerlijk boek om te luisteren. Het was even wennen aan de snelheid van de voorleesstem, maar daar bracht de verhoging van de afspeelsnelheid uitkomst. Het is een ideaal boek om op een prettige manier de huishoudelijke klussen te klaren en lange reistijden te veraangenamen. Wanneer luisteren jullie een boek?



Reacties op: Luisterbuddy: Zwart-wit Gillian King

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gillian King

Gillian King

Gillian King (1978) woont samen met haar man en twee kinderen in Den Haag. Ze he...