Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nieuwe uitgeverij van feelgoodromans met de heerlijke naam ChocLit

op 26 juni 2019 door

Dat we bij Feelgood houden van heerlijke romantische verhalen is geen verrassing meer. En toen we een persbericht ontvingen over een nieuwe serie "onweerstaanbaar lekkere Britse feelgood-romans" waren we dan ook gelijk alert. En toen we de naam ChocLit zagen waren we helemaal nieuwsgierig.

- door Marieke en Helma -

b238e2e679b8700f829b6b4986b7d26d.jpg

Wie of wat is ChocLit?

De Britse uitgeverij ChocLit, opgericht in 2009, brengt al tien jaar zeer succesvol een groot scala aan feelgood titels en women's fiction op de Britse markt. In Nederland zijn zij een samenwerking met Tinteling Romance (Olga Hoekstra) en Dutch Venture Publishing (Jen Minkman)  aangegaan onder de naam ChocLit NL. Het is de bedoeling dat er binnen deze imprint elke zomer een aantal zomerse feelgoodtitels, zowel als paperback als e-book, verschijnt. Ook zal er rond november een aantal kersttitels verschijnen. Verder zijn er ‘tussendoortjes’: boeken die niet zo zeer een zomers of kerstthema hebben, maar die ‘gewoon altijd lekker te lezen zijn’. Allemaal feelgoodromans in de de sfeer van Het dagboek van Bridget Jones en de boeken van Sophie Kinsella en Marian Keyes.

b238e2e679b8700f829b6b4986b7d26d.jpg

De boeken van ChocLit NL

Het eerste boek dat in de Nederlandse vertaling werd uitgegeven was de kerstnovelle. De Kunst van Kerstmis van auteur Jane Lovering.

Jen Minkman:

'Dit was een absolute hit. We waren overweldigd door het enthousiasme van lezers voor deze titel, voor de imprint en voor het feit dat het een echte kersttitel was. Dat bevestigde ons vermoeden dat er een markt is voor dit type feelgood.’

In juni kwamen de eerste twee zomerboeken: Zomer in Carrick Park, een novelle van Kristy Ferry en Zomer in het Kunstcafé, de debuutroman van Sue Mcdonagh.

Olga Hoekstra:

‘Iedereen weet dat feelgood en “women’s fiction” hot is tegenwoordig. Wat er volgens ons nog miste op de markt, waren heerlijke boeken met die typische Engelse humor. Toen we de kans kregen om samen te gaan werken met ChocLit, was de beslissing snel gemaakt om ChocLit NL te lanceren.

b238e2e679b8700f829b6b4986b7d26d.jpg

Onze mening over de zomerboeken

Wij waren erg nieuwsgiering naar de boeken van deze nieuwe imprint en we besloten de twee boeken te lezen die deze zomer zijn uitgebracht om te kijken of het inderdaad zulke fijne feelgoodboeken zijn als de uitgever beweert. Aan de covers zal het niet liggen, die stralen een en al feelgood uit. Maar geldt dat ook voor de inhoud?

Zomer in Carrick Park

Marieke: 
Het is een klein boekje (145 pagina's) met een zeer kleurige voorkant en dat geeft gelijk een zomers gevoel. De eerste hoofdstukken geven een overdosis aan informatie over hoofdpersoon Rosa, maar daarna is er alle ruimte voor het verhaal dat zich afspeelt op een landhuis op het Engelse platteland. Een ideale locatie voor trouwerijen die daar dan ook regelmatig plaatsvinden. Rosa werkt in het hotel en schrikt van de komst van Joël met wie ze een verleden blijkt te hebben. Dat liep mis, maar door een misverstand en grote koppigheid van haar kant. Ook voor het deel in het verleden is genoeg ruimte en dat is best knap een een boekje dat niet zo dik is. En al voel je op je klompen aan dat het tussen Joël en Rosa weer gaat spetteren, de weg er naar toe is leuk om te lezen en lekker ook, want Rosa kan heerlijk bakken. Een geslaagde combinatie van liefde voor de man en liefde die gaat door de maag. Met plezier gelezen. 3***

Helma:
Ik vroeg me af of Kirsty Ferry er met dit geringe aantal pagina's in zou slagen om haar personages voldoende karakter en diepgang te geven, en daar is me wat mij betreft in geslaagd door in een paar pagina's het karakter van zowel Rosa als Joel neer te zetten en je mee te nemen in hun leven. Hoewel je in eerste instantie de Zwarte Piet bij Joel neerlegt, blijkt het toch wel anders in elkaar te steken dan je in eerste instantie denkt, als je door flash backs meer komt te weten over dat desastreuze eind van de vakantie en direct ook het eind van hun prille romance. Je zou Rosa af en toe eens even goed door elkaar wil schudden, terwijl je medelijden krijgt met Joel die maar niet tot haar door kan dringen. Er gebeurt meer dan genoeg: de interactie tussen Rosa en Joel en de bridezilla die alles geregeld denkt te hebben en dan gewoon de bruidstaart is vergeten te regelen. Een horror voor elke bruid. Maar gelukkig is daar Rosa 'to the rescue' die zonder mankeren met de hulp van Joel gewoon een bruidstaart met 50 cupcakes op tafel weet te zetten. En ondertussen hoop je dat niet alleen de bruiloft wordt gered maar dat ook Joel en Rosa hun happy end beleven. Voor dit boek ben ik het zeker met de uitgever eens: een fijne feelgood. 3***

Zomer in het kunstcafé

Marieke:
Wat een verrassend boek is dit, want het brengt thema's samen die je niet zo snel verwacht. Zo heeft hoofdpersonage Lucy (en een maatje meer) een kunstcafé samen met zakenpartner Richard, die de heerlijkste taarten bakt. Lucy zorgt voor het deel van de kunst in het café, zowel van haar zelf als van anderen. Maar wat het speciaal maakt is dat het in het boek grotendeels draait om motoren! Lucy wint bij een loterij een coole paarse motor en gaat rijlessen nemen. Grote hilariteit, want wat zo makkelijk lijkt, zo moeilijk is het. Ze zet door en krijgt een goede band met haar instructeur Ash. Maar O jee, ze is nog getrouwd met Gerry wat een enorme bal is. En ook Ash is niet helemaal vrij, hij heeft een ontwapenende dochter Daisy en een zeer jaloerse schoonzus.
Genoeg ingrediënten voor een heerlijk zomers verhaal, met humor, romantiek en zoals gezegd een hoop taarten, kunst en motoren. Ik heb het met plezier gelezen en gaf het 3 sterren. Ik zag dat het een eerste deel is in een serie, dus hoop ik dat er meer vertaald gaat worden, want het zijn personages waar ik wel meer over wil gaan lezen.

Helma: 
Je sluit hoofdpersoon Lucy, die samen met zakenpartner Richard eigenaar van Het Kunstcafé is, direct in je hart. Ze is een beetje onhandig, aan de mollige kant en bijna te lief voor deze wereld. Als ze een grote paarse motor wint, is ze vastbesloten haar rijbewijs te halen, ondanks dat haar man Gerry het daar helemaal niet mee eens is. Ik heb niet snel een hekel aan iemand, maar die Gerry! Ik had hem allang de deur uitgegooid. Hij klaagt dat ze weinig geld hebben, maar ondertussen hangt zijn kast vol met designkostuums en  boekt hij dure golftripjes met zijn maatjes. Waar hij verder nog geld aan uitgeeft, ontdekt Lucy pas veel later. Nee, dan Ash, haar motorrijinstructeur! Hoewel hun eerste kennismaking niet helemaal van een leien dakje gaat, springen de vonken tussen hen al snel over. Maar Lucy is getrouwd en Ash heeft dochtertje Daisy. Tel daar oppas Sarah, die zo haar eigen plannen met Ash heeft, bij op en je begrijpt dat een happy end helemaal nog niet zomaar voor het oprapen ligt. Al lezende krijg je zin om naar Wales te vertrekken en een heerlijke kop koffie in Het Kunstcafé te gaan drinken, van de heerlijke cup cakes van Richard te smullen en te genieten van de schilderijen en andere kunst in het café. Een heerlijk debuut dat smaakt naar meer! 3***

De recensie van Marieke is hier te lezen en die van Helma is hier.

b238e2e679b8700f829b6b4986b7d26d.jpg

Hebben jullie al gehoord van ChocLit of misschien zelfs al een boek van deze nieuwe uitgeverij gelezen? Laat jullie mening achter onder deze blog. Wij zijn benieuwd.



Reacties op: Nieuwe uitgeverij van feelgoodromans met de heerlijke naam ChocLit

Meer informatie

Gerelateerd