Onze goede (lees)voornemens voor 2019

op 04 januari 2019 door

Heb jij je lijstje met goede voornemens voor 2019 al gemaakt? Bij het maken van goede voornemens denken wij natuurlijk al snel aan lezen. Hoeveel boeken willen wij gaan lezen in het nieuwe jaar? Willen we meer uit onze eigen kast lezen? Willen we ook andere genres lezen? Allemaal vragen die wij onszelf stelden en daarom vertellen wij je vandaag graag wat wij van plan zijn op het leesgebied in dit nieuwe jaar! 

- Door Janneke -

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Renate

Mijn leesvoornemens, pff moeilijk hoor! Elk voornemen dat ik ooit heb gedaan, heb ik zelden ook voor de volle 100% afgemaakt. Mijn doel is 60 boeken lezen dit jaar. Dat moet wel lukken, maar heb er graag geen druk achter dat zorgt ervoor dat ik ontspannen kan lezen en zo zou het altijd moeten zijn!

Ik wil wel veel eigen boeken lezen uit de kast, maar boek die al even op mijn tablet staan. Daarnaast heb ik ook wat boeken die ik al heel lang wil lezen die ik nu wil proberen te lezen. We gaan het zien.

Titels waar ik erg vanuit kijk, de nieuwe Jenny Colgan Het eindeloze strand, Nee heb je van Charlotte de Monchy en de nieuwe Jo Nesbo. Allemaal titels waar ik heel erg naar uitkijk! De afwisseling tussen genres vind ik leuk, dan geniet je weer extra van een boek, maar ik lees vooral feelgood natuurlijk. Verder ga ik lekker zien wat het jaar gaat brengen. Dat 2019 weer een heel mooi boeken jaar mag worden!

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Nathalie

Ik heb me voorgenomen om in 2019 wel 60 boeken voor de Hebban Reading Challenge te gaan lezen, waarvan de helft uit eigen kast (die ik voor 2019 dus al in bezit had). Ik heb gewoon te veel ongelezen boeken en koop er meer bij dan ik uiteindelijk lees. Dus ook proberen niet te veel boeken kopen in 2019. Sinds kort heb ik ook een e-reader en begint mijn boekenplankje daarin gestaag te groeien. 

Ik kijk erg uit naar Het eindeloze strand van Jenny Colgan, maar ik denk dat ik probeer te wachten met deze lezen tot mijn volgende vakantie. Ik zag ook dat After van Anna Todd opnieuw wordt uitgebracht en ben hier al een tijd erg nieuwsgierig naar.

En een voornemen voor 2019 is om naar luisterboeken te gaan luisteren.

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Sanne

Ha goede voornemens. Voornemens en ik... Echt een haat/liefdeverhouding hebben wij. Ik maak ze met alle liefde, maar die voornemens willen nooit zo graag bij mij blijven. Maar elk jaar maak ik ze getrouw, misschien wel meerdere keren per jaar. Wat betreft het lezen, heb ik ingezet op zo'n 75 boeken. Bijna de helft minder dan ik in 2018 uiteindelijk heb gelezen, maar mijn goede voornemen is elk jaar weer om het een beetje rustig aan te doen. Natuurlijk doe ik ook dit jaar weer een poging om categorieën van de hebban challenge af te vinken. Nu het er wat minder zijn, ben ik hoopvoller gestemd dat me dat eindelijk eens gaat lukken.

Daarnaast heb ik een stapeltje boeken uit mijn boekenkast gevist en klaar gelegd. Dit zijn boeken die ik in het afgelopen jaar heb gekregen, maar die ik nog niet heb kunnen lezen. Niet omdat ik niet wil, maar het komt er simpel gezegd gewoon niet van. Ik wil kijken of het me dit jaar lukt elke maand een gekregen boek te lezen.

Er zijn ook een aantal boeken waar ik erg naar uitkijk. Zoals nieuwe boeken van Lucinda Riley De zeven zussen - Maan, maar ook standalone De olijfboom. Ook kijk ik uit naar de vertaling van Circe van Madeline Miller. O en eindelijk weer een nieuwe van Lauren Weisberger Leugens en lattes. Ik genoot van haar boeken als twintiger. Maar het meest kijk ik nog uit naar de boeken van "onze" Nederlandse schrijfsters: de nieuwste van Charlotte de Monchy Nee heb je en Anne West De stadstuin - Britt. Genoeg moois voor een fantastisch leesjaar denk ik zo!

Of ik meer of minder ga lezen door persoonlijke veranderingen weet ik nog niet. Ik heb nog niets op de planning staan, maar wie weet wordt dit wel een jaar vol grote veranderingen voor mij! Ik ga het zien. Het afgelopen jaar heb ik de jeugdliteratuur weer herontdekt en daar geniet ik nog steeds van, geen genre zo vol magie en fantasie als het jeugdgenre. Heerlijk voor wat afwisseling.

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Marieke

Mijn goede voornemens... Ik heb daar net een eigen blog over geschreven. Ik wil heel graag heel veel uit eigen kast gaan lezen, want de stapels ongelezen boeken zijn echt te hoog. Mijn doel is 200 boeken, dat moet lukken. Ik ging er in 2018 ruim overheen, maar omdat je nooit weet wat een jaar je brengt is dit een goed aantal. Natuurlijk blijf ik veel Feelgood lezen, maar bij luisterboeken luister ik ook wel graag naar thrillers. En ik recenseer ook af en toe non-fictie, dus die komen in 2019 ook weer meer aan bod. Ik wil graag nog een paar Engelse boeken lezen, maar dat voornemen houd ik laag, 1 per kwartaal.

Waar ik naar uitkijk? De Zeven zussen natuurlijk. Deel een en twee heb ik uit, en de deel drie vier en vijf staan voor dit jaar op de planning.
En ook al wil ik veel uit eigen kast lezen, er komen toch wat mooie titels uit die in ieder geval op de wil-ik-lezen lijst komen. Ik wist het al van Kristin HarmelDe Olijfboom van Lucinda Riley en Zomerzusjes van Elin Hilderbrand.

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Diana

Een verhuizing zet je aan het denken. Mij in ieder geval wel. Nu kijk ik naar lege boekenkasten, nadat ik net al mijn mooie boekjes ingepakt heb. Boekjes die, nadat ze achter de cd's vandaan kwamen echt schreeuwen om gelezen te worden. Het was een gekkenhuis.

In het nieuwe huis, krijgen we zes meter aan boekenkast, waar al deze parels, waar ik de helft nog niet van gelezen heb, in komen. En dat vind ik een gemiste kans. Ik wil ook weer eens lekker in een Stephen King, een Juliet Marillier of Katherine Kerr duiken. En dat ga ik dus ook doen, heerlijk in onze warme hobby/ontspankamer. Mijn leesvoornemen is om zo weinig mogelijk boeken te kopen in 2019 en de boeken in eigen kast te lezen. Een erg moeilijk voornemen, omdat er ook komend jaar weer echte parels verschijnen. Toch denk ik dat de afwisseling, vooral ook in genre, erg goed voor me is. Wel kan ik pas in februari aan dit voornemen beginnen, omdat nu alles nog in dozen zit.

Qua aantal gelezen boeken heb ik geen illusies. Ik ben zwanger en beval rond mei. Daarna is alles anders en ik kan nog niet inschatten hoe een leven met een baby is. Voor mij is het voor 2019 het allerbelangrijkste dat ik van mijn hobby blijf genieten. Het gaat niet om het aantal boeken, maar het plezier dat ik eruit haal!

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Lore

Ik heb niet veel leesvoornemens voor 2019. Iedere keer als ik voornemens maak, komt er toch niets van. Het enige wat ik wel durf is een aantal opgeven. Ik merk dat dit me zeker tegen het einde van het jaar toch wel stimuleert om het te behalen en er zelfs over te gaan. Zo hoop ik 80 boeken te lezen in 2019. Dit jaar las ik er 85, dus de motivatie is er om dit te evenaren of zelfs beter te doen.

Als tweede heb ik een nieuwe afspraak met mijn vriend. We hebben een kast in de woonkamer staan en deze bevat al mijn ongelezen boeken. Alle gelezen boeken gaan meteen in de logeerkamer de verhuisdoos in, want daar heb ik geen plaats meer voor. In de ongelezen-kast moeten alle boeken kunnen staan. Ik moet dus altijd boeken blijven lezen uit de kast, anders kan ik niets nieuws kopen. Boeken plat leggen mag niet, zo hopen we onze, maar vooral mijn ongelezen boeken wat te minderen. Het doel is dus om tegen het einde van het jaar nog steeds alle boeken te kunnen plaatsen en misschien zelfs een paar lege plekken te hebben? Je weet nooit wanneer er wat kan bijkomen.

Ik kijk superhard uit naar het vijfde deel van de Royals van Erin WattGevaar. Dit boek verschijnt ook meteen de dag na mijn verjaardag dus ik wacht met veel plezier een dag extra op mijn cadeau. Mijn belofte aan jou van Colleen Hoover en Britt van Anne West staan op mijn lijstje van boeken die ik heel graag snel wil lezen.

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Marleen

Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel voornemens dit jaar. Ja, natuurlijk, ik hoop weer een mooi aantal boeken te mogen lezen. Ik heb mijn reading challenge op 130 gezet en ik hoop dat dat gaat lukken. Verder zie ik wel welke boeken op mijn pad komen.

Vorig jaar had ik me voorgenomen om 30 boeken uit eigen kast te lezen en uiteindelijk zijn dat er maar 4 geworden, oeps! Natuurlijk hoop ik dit jaar wel tijd voor die pareltjes te krijgen, maar we zien wel wat op mijn pad komt. Qua genres ben ik niet van plan om meer te wisselen, misschien wat meer thrillers, maar ik hoop wel iets meer Engels te lezen.

Ik kijk erg uit naar de nieuwste Colleen Hoover en naar De fout van Elle Kennedy die in februari verschijnt. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar Verknocht, het derde deel van Lisette Jonkman.

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Mandy

Voor dit jaar heb ik wel wat goede voornemens op leesgebied. Of ik het volhoud is een tweede, want ik begin altijd heel enthousiast aan tal van lijstjes, maar ik heb gek genoeg altijd zin in andere boeken dan de boeken die staan op de lijstjes die ik maak, zodat ik nooit een lijstje volledig afwerk. Ik ben in ieder geval van plan om 52 boeken te lezen, een boek per week. Mooi streven en tot nu toe eigenlijk altijd haalbaar gebleken zonder dat ik druk voel.

Ik ben van plan dit jaar veel uit eigen kast te lezen en ook boeken van mijn e-reader. De laatste jaren ging het erg hard en heb ik zoveel gekocht en gekregen door en van Hebban (neem nou die adventkalender van december, niet te doen zoveel mooie boeken...). Ik wil voornamelijk boeken lezen die staan in de Hebban top 1000. Dit zijn toch de mooiste boeken gebleken, anders zouden ze niet in de top 1000 komen en dus wil ik me meer richten op de boeken die er voor anderen toe doen.

Ik heb niet echt titels waar ik dit jaar naar uit kijk. Gek genoeg ben ik daar nooit mee bezig. Ik heb pas door dat een schrijver weer een boek heeft geschreven als dat boek al uit is gekomen en dan zet ik het pas op mijn lijstje. Dus eerlijk gezegd heb ik op dit moment geen flauw idee welke boeken er komende tijd gaan verschijnen, het is leuker om me te laten verrassen.

Ik wil dit jaar weer veel feelgood boeken lezen, maar merk ook dat ik YA erg kan waarderen en dus zal ik een beetje schipperen tussen deze twee genres. Binnen het feelgoodgenre wil ik me wat meer gaan richten op historische romans. Ik ben er nu weer in eentje bezig (De reizigers) en dat is toch wel heel erg fijn om te lezen. Letterlijk even verdwijnen naar een andere tijd en plek. Ook Colleen Hoover heeft afgelopen jaar mijn hart gestolen, dus ook daar wil ik meer van gaan lezen.

Ik heb twee redenen waarom bovenstaande me niet zou gaan kunnen lukken en dat is het feit dat ik dit jaar eindelijk hoop af te studeren en daardoor wellicht minder tijd zou kunnen hebben om te lezen en omdat ik na het afstuderen meer hoop te gaan werken. Maar ja, ontspannen moet je toch en hoe kan dat nu beter dan met een goed boek? Dus ik geloof het allemaal wel voor dit jaar. Kom maar op met 2019 en al die mooie boeken die daar bij gaan horen!

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Helma

Eigenlijk maak ik nooit goede voornemens, omdat in de praktijk blijkt dat ik me daar toch niet aan ga houden. Op boekengebied is dat eigenlijk niet anders dan dat ik wel meedoe aan de reading challenge en mijn aantal boeken voor dit jaar op 110 boeken hebt gezet. Maar dat is ook het enige goede voornemen. Zo neem ik me al jaren voor om de boeken die ongelezen in mijn kast staan te gaan lezen. Misschien moet ik met mezelf afspreken dat ik elke maand in ieder geval een boek ga lezen die ik al wat langer in bezit heb. Welke boeken dan in aanmerking komen? Waarschijnlijk zullen dat allemaal thrillers zijn, die door de Feelgood Club en de feelgood recensieboeken wat in het geding zijn gekomen.

Zo heb ik al tijden Ik ben PelgrimWat ons niet zal doden - Millennium 4Het boek van de Baltimores en nog een paar boeken van Deon Meijer ongelezen in de kast staan. Of het me gaat lukken? Ik betwijfel het. Ik pin mezelf er in ieder geval niet op vast en ga gewoon genieten van het lezen en zie wel welke mooie boeken er weer op mijn pad komen.

73197c8159a1fcd74791134274cc3fe2.png

Janneke

Volgens mij ben ik in de minderheid, maar ik ben gek op goede voornemens! Heerlijk een nieuw jaar, nieuwe plannen, nieuwe lijstjes en een kans om het jaar met een schone lei te beginnen. Me eraan houden lukt niet altijd, dat geef ik eerlijk toe, maar ik heb al plezier in het maken ervan en het proberen. Heb ik je al verteld dat ik gek ben op lijstjes maken? ;) Dan zal het je waarschijnlijk niet verbazen.

Afgelopen jaar heb ik precies 100 boeken gelezen. Ik moet toegeven, dat ging me niet gemakkelijk af en heb letterlijk het laatste boek op oudejaarsdag uitgelezen. Die druk is niet fijn want het gaat natuurlijk om het plezier hebben in lezen, maar toch vind ik het zo ook leuk om mezelf een beetje uit te dagen en ik heb alle boeken met plezier gelezen. Daarom zet ik ook dit jaar de teller weer op 100. Het wordt weer een uitdaging want 1 februari ga ik beginnen aan mijn nieuwe baan en ga dan ook meer uren werken, maar ik heb ook echt luisterboeken ontdekt de tweede helft van vorig jaar. Dus ik gok dat het me alsnog wel gaat lukken. De categorieën ga ik me wat minder aan houden om het iets makkelijker voor mezelf te maken.

Een goed voornemen is ook dat ik deze maand nog grondig mijn boekenkasten wil opruimen. Er staan zo veel ongelezen boeken in! En hopelijk gaan we dit jaar ook verhuizen, dus dan maak ik het meteen wat makkelijker voor mezelf. Die ongelezen boeken blijft wel een dingetje, maar als ik eerlijk tegen mezelf ben, staan er ook heel veel boeken in die ik serieus nooit ga lezen. Ooit eens gekocht in de kringloopwinkel op in Engeland. Er staan veel engelse boeken tussen en dat vind ik toch wat minder fijn lezen. Dus die grote opruiming gaat er van komen!

Daarnaast wil ik ook heel graag meer van mijn e-reader gaan lezen. Er staan nog zo veel ongelezen boeken op! Soms vergeet ik het zelfs… Daarom heb ik nu van elk ongelezen boek op mijn e-reader een foto gemaakt en in een mapje op mijn telefoon gezet. Dus dat is alvast een begin!

Er zijn twee boeken waar ik heel erg naar uitkijk die al genoemd zijn, namelijk Het eindeloze strand van Jenny Colgan en De fout van Elle Kennedy. Verder zie ik het wel. Ik kom ze meestal tegen in de maandelijkse overzichten die we hier op onze spot plaatsen. Fijn leesjaar allemaal!

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

Wat zijn jouw goede leesvoornemens voor dit jaar? Laat het ons weten als reactie! Vinden wel leuk :) Reacties op: Onze goede (lees)voornemens voor 2019

Meer informatie

Gerelateerd