Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Valentijn Publieksprijs: De boeken van de longlist #3

op 14 januari 2019 door

Deze week plaatsten wij een artikel met de longlist van de boeken waarop kan worden gestemd voor de Valentijn Publieksprijs 2019. Een hele lijst, maar welke moet je kiezen? Misschien heb je al een favoriet en heb je je stem al uitgebracht, maar voor de twijfelaars zetten we de komende dagen alle boeken nog 1 x op een rijtje met een korte samenvatting in zes losse blogs.

Zaterdag plaatsten wij al een overzicht met de eerste negen boeken, gister een tweede serie van acht boeken en vandaag de derde serie van acht boeken.

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

- door Marieke -

De boeken van de longlist deel 3

Het water komt  - Gerda van Wageningen

Het water komt is een roman over de watersnoodramp van 1953. Hoofdpersoon Mimi de Roode woont op een boerderij vlak bij het dorp Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland. Er zijn nogal wat spanningen in haar familie, maar ze vindt troost en een warme vriendschap bij Antje Smit. Ze is blij dat haar vriendin geluk heeft gevonden in de liefde en over niet al te lange tijd hoopt te gaan trouwen. Maar niet veel later steekt de storm op die in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 alles zal veranderen. In Het water komt laat Gerda van Wageningen zien dat het water weliswaar veel kracht heeft, maar dat mensen nog altijd sterker zijn.

Water rond Dostie - Gerda van Wageningen

Water rond Dostie is het derde en laatste deel in de Dostie-trilogie van Gerda van Wageningen. Het water komt hoofdpersoon Anneke van der Velde in deze roman aan de lippen te staan. De Duitse bezetter besluit namelijk de Nederlandse kust onder water te zetten, waardoor ook Dostie moet worden geëvacueerd. Er wacht de bewoners een ongewisse toekomst. Wanneer kunnen ze terug? Kunnen ze überhaupt nog terug?

Diep water  - Greetje van den Berg

Nadat Madeleine is hertrouwd en een kindje heeft gekregen met haar nieuwe man, ziet ze dat haar dochter Franca problemen krijgt op school. In overleg met haar gymleraar gaat Franca op kickboksen om weerbaarder te worden. Algauw krijgt ze de smaak te pakken. Terwijl Franca met haar talent en doorzettingsvermogen steeds meer geobsedeerd raakt door de sport, vervreemdt ze ook steeds meer van Madeleine, die dat met lede ogen aanziet. Diep water is een prachtige roman over het vermogen om fysieke én mentale klappen op te vangen.

Villa Esperanza  - Greetje van den Berg

Wanneer Gitta per mail een uitnodiging ontvangt van de heer Gijsbrecht van Stockhuijzen, is het haar meteen duidelijk dat er sprake is van een misverstand. Normaal gesproken zou ze dat laten weten, maar ineens komt er een andere gedachte bij haar op. Dat is het begin van Villa Esperanza van Greetje van den Berg. Want waarom zou Gitta niet ingaan op zijn uitnodiging? Ze wil wel naar Zuid-Frankrijk, ook als ze daarvoor moet doen alsof zij de vrouw is die Gijsbrecht van Stockhuijzen van vroeger kent… Villa Esperanza is een boek om van te smullen.

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

Verdrongen herinnering  - Ina van der Beek

Verdrongen herinnering is het eerste deel in een serie van twee romans over twee verschillende oorlogen. Jo en Kees willen in dit boek niet langer wachten met trouwen. Maar al snel na het huwelijk moeten ze afscheid van elkaar nemen. Kees gaat naar Engeland en Jo blijft achter in het schoolhuis bij Kees’ opa. De Duitse inkwartiering brengt veel spanning met zich mee en Jo moet steeds opnieuw keuzes maken. Keuzes die grote gevolgen hebben. Ina van der Beek laat in Verdrongen herinnering zien hoe oorlog alles op scherp stelt, ook de liefde.

Volhouder - Jan W Klijn

Als kind verhuist de jonge Raymond, hoofdpersoon in Volhouder van Jan W. Klijn, met zijn ouders uit de Flevopolder naar het oude vestingstadje Woudrichem. Daar beleeft hij een zorgeloze jeugd. Zijn vader is politieagent, zijn moeder werkt op een reisbureau. Al van jongs af aan heeft hij een droom: hij wil in een ziekenhuis werken. Hij wordt vijf keer uitgeloot voor de studie geneeskunde, maar Raymond is vasthoudend. Hij geeft zijn droom niet op. Jan W. Klijn schreef het levensverhaal van deze volhouder op met een vlotte pen en met scherpe observaties, die het boek veel zeggingskracht verlenen.

Na de bevrijding  - Johanne A van Archem

Je kunt de mensen wel uit de oorlog halen, maar de oorlog niet uit de mensen: hoe waar dit is, blijkt in de roman Na de bevrijding van Johanne A. van Archem. Het jonge echtpaar Paul en Rica reist terug naar ‘huis’ als het oosten van het land, waar ze vandaan komen, eindelijk ook bevrijd is. Nu kunnen ze beginnen om hun leven samen op te bouwen. Dat dit nog niet zo makkelijk is, mede door Pauls oorlogstrauma’s, ontdekken de twee helaas al snel. Na de bevrijding is het afsluitende deel in een trilogie van Johanne A. van Archem, waarin eerder Over de streep en De trein van 12:10 verschenen.

Schemerduister - Johanne A van Archem

Schemerduister vertelt het verhaal van twee jonge vrouwen die in de naoorlogse jaren emigreren naar Australië. De bleue Helena doet dat omdat haar vader lid was van de NSB en omdat zij nu in haar dorp wordt verguisd. De stoere Rotterdamse Sjaan stapt op de boot omdat haar geliefde in Australië woont. Wanneer de vrouwen elkaar aan boord ontmoeten, ontstaat een bijzondere vriendschap. Eenmaal in Australië blijkt dat ze elkaar hard nodig zullen hebben. Johanne A. van Archems ‘Schemerduister’ is een prachtige roman over sterke karakters in harde tijden.

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

Dit is de derde serie van acht boeken van de longlist voor de Valentijn Publieksprijs 2019, op alphabetische volgorde van de voornaam van de schrijver of schrijfster.  Zit je favoriet er al bij? Dan kan je hier klikken om naar het stemformulier te gaan. Heb je nog geen idee, kijk dan de komende dagen op onze spot voor een overzicht van de andere boeken van de Valentijnprijs 2019 longlist.



Reacties op: Valentijn Publieksprijs: De boeken van de longlist #3

Meer informatie

Gerelateerd