Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Valentijn Publieksprijs: De boeken van de longlist #5

op 16 januari 2019 door

Deze week plaatsten wij een artikel met de longlist van de boeken waarop kan worden gestemd voor de Valentijn Publieksprijs 2019. Een hele lijst, maar welke moet je kiezen? Misschien heb je al een favoriet en heb je je stem al uitgebracht, maar voor de twijfelaars zetten we de komende dagen alle boeken nog 1 x op een rijtje met een korte samenvatting in zes losse blogs.

Sinds zaterdag plaatsen we elke dag al een overzicht van boeken waarop gestemd kan worden. Vandaag een nieuwe serie van negen boeken.b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

- door Helma -

De boeken van de longlist deel 5

Tot de maan en weer terug - Marja Visscher

Terwijl Driek druk bezig is om zijn eigen bedrijf op te bouwen, verlangen hij en zijn vrouw Janna naar een kindje. Janna wordt zwanger en bijna tot het eind verloopt de zwangerschap voorspoedig. Maar dan voelt ze ineens geen leven meer. Ze wordt overmand door angst en verdriet, dat ze met Driek niet kan delen. Hij zwijgt en zwelgt in zijn verdriet, terwijl hij wél zijn hart uitstort bij zijn goede vriendin Elsje. 
Tot de maan en weer terug is het tweede deel in een historische streekromantrilogie van Marja Visscher. 

Elke dag is anders - Marja Visscher

Driek en Janna zijn in Elke dag is anders van Marja Visscher trots dat hun zoons goed zijn terechtgekomen. Pieter is eigenaar van een boerderij en Anton heeft een vioolbouwatelier. Als Geertje, een van de leden van Antons strijkkwartet, hoort dat zijn tweelingbroer een boerderij heeft, zoekt ze hem op. Ze vertelt hem dat ze op zijn bedrijf wil werken. Al snel vormen ze een team in het bestieren van de boerderij. Maar daar gebeuren rare dingen. Elke dag is anders is het afsluitende deel in een trilogie van Marja Visscher, na Verloren tijd en Tot de maan en weer terug.

Het baken - Martin Scherstra

Het Baken van Martin Scherstra is een romantische film op papier. Nadat Tania's ouders kort na elkaar zijn overleden, reist zij naar Friesland om het ouderlijk huis te verkopen. Hier weer komen wonen, dat wil ze onder geen beding. Er liggen voor haar alleen maar nare herinneringen. Maar dan komt ze Wytse weer tegen en verandert alles. Het Baken is een filmisch geschreven roman van misschien wel de minst nuchtere Fries die er is: Martin Scherstra.

Famke - Mary Schoon

De jonge, mooie Famke wordt in deze roman van Mary Schoon stapelverliefd op kermisklant Rinus. Haar ouders vinden het maar niks: een zigeuner is het, zwerversvolk, daar moet ze zich verre van houden. Maar Famke wil het niet horen. Zij reist Rinus achterna, naar elke kermis waar hij staat. Uiteindelijk klapt het daardoor tussen haar en haar ouders en komt Famke helemaal niet meer naar huis. Ze gaat met de kermisklanten meereizen en is dolgelukkig. Maar dan ontdekt ze een schokkend geheim.

Sonata - Natascha Hoiting

Op een winteravond wordt er in het Amsterdamse Bos een lichaam begraven met de bedoeling dat niemand het ooit terug zal vinden. Wanneer Julia dertien jaar later Justin ontmoet weet ze niet hoe haar leven op het punt staat te veranderen. Ze voelt zich direct tot hem aangetrokken en geeft uiteindelijk gehoor aan haar gevoelens. Dan blijkt dat de succesvolle zakenman een wel heel donker verleden met zich meedraagt. Een verleden dat sinds haar jeugd nauw verweven blijkt te zijn met het hare. Vanaf het moment dat hij Julia voor het eerst ziet weet Justin dat ze voor hem verboden is. Zij is de laatste vrouw in de wereld waar hij verliefd op mag worden. Hij slaagt er echter niet in zijn gevoelens tegen te houden. In zijn angst haar te verliezen verzwijgt hij zijn geheim en hoopt, tegen beter weten in, dat Julia hem zal vergeven voor de pijn die hij haar aan zal doen. Wanneer de liefde tussen de twee in alle hevigheid opbloeit, komt Julia op ruwe wijze achter Justins duistere geheim en zullen hun levens nooit meer hetzelfde zijn. Een spannende liefdesroman over een onmogelijke liefde in de duistere wereld van de Italiaanse maffia in Amsterdam.

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

De derde dochter - Nettie Dees

De 44-jarige Franny, hoofdpersoon in De derde dochter, loopt op alle terreinen vast: in haar huwelijk, in de opvoeding van haar twee kinderen, en in haar werk als verpleegkundige. Met haar familie heeft ze nauwelijks contact - de band met haar moeder, die ver weg woont, is ronduit slecht. Als ze elkaar al spreken, zijn het vaak nietszeggende telefoontjes. Totdat een vriendin Franny een boek geeft dat haar ontzettend raakt. Ineens komt Franny op een keerpunt in haar leven te staan. De derde dochter is de debuutroman van Nettie Dees, die ook kinderboeken schrijft.

Bijna perfect - Olga van der Meer

De twee hartsvriendinnen Tinka en Tess hebben allebei dezelfde, diepe wens, namelijk het moederschap. De tijd begint langzamerhand echter te dringen voor hen en het ziet er niet naar uit dat die droom uit gaat komen, want er is voor allebei niet eens een partner in zicht. Tijdens haar wanhopige en inmiddels bijna obsessieve zoektocht naar de juiste man valt Tinka steeds op de verkeerde types en Tess is haar echtgenoot verloren na een ernstig ongeluk, vlak nadat ze besloten hadden een gezin te willen stichten. 
Dan rijpt er tijdens een avond met veel drank een stoutmoedig plan. Wat als ze ervoor kiezen om het alleen te doen? Zonder een man om het gezin compleet te maken, maar met de steun en hulp van elkaar? Eenmaal nuchter bekijken ze dit idee van alle kanten en na lang nadenken en het maken van goede afspraken besluiten ze allebei voor het alleenstaand moederschap te gaan. Al is het op deze manier anders dan ze altijd voor ogen hadden, het is beter dan helemaal niets doen. Het is niet perfect, maar wel bijna. 

Een jaar na Milo - Olga van der Meer

In Een jaar na Milo gaat Janine haast kapot van verdriet nadat haar man is overleden. Maar dat verdriet slaat om in verbazing als ze ontdekt dat Milo er een heel ander leven op nahield naast hun huwelijk. Hij blijkt een zoontje te hebben bij een andere vrouw, iets wat voor Janine extra pijnlijk is omdat zijzelf onvruchtbaar is. Wat volgt is een jaar vol strijd, woede, verdriet, vernedering en twijfels, maar ook een onverwachte vriendschap en een nieuwe liefde. Olga van der Meer schreef met Een jaar na Milo een ontroerende roman over jezelf hervinden na een dubbel trauma.

Vlinders in de storm - Petra Heckman

Wanneer Tanja van heel nabij wordt geconfronteerd met de dood, staat haar hele leven op zijn kop. Naast het enorme verdriet, worstelt ze met een groot schuldgevoel, dat door enkele mensen uit haar omgeving flink wordt aangewakkerd. En dan ontvangt ze ook nog eens van die raadselachtige briefjes. Moet ze zich zorgen maken? Is er in het verleden iets gebeurd, waarvan zij niets mocht weten? Tanja gaat op onderzoek uit. Maud, haar collega en allerbeste vriendin, begrijpt niets meer van wat Tanja beweegt en haakt af. Mike, de vader van een van Tanja's vroegere leerlingetjes, doet zijn uiterste best Tanja het hof te maken, wat alles alleen nog maar ingewikkelder maakt. Zal het haar lukken om haar leven weer op de rails te krijgen en de geheimen uit het verleden te ontrafelen?

Vlinders in de storm is het zelfstandig te lezen vervolg op Storm in een glas wijn

b3ad042bec9893a7ebc08e04b68fca5c.jpg

Dit is de vijfde serie van acht boeken van de longlist voor de Valentijn Publieksprijs 2019, op alphabetische volgorde van de voornaam van de schrijver of schrijfster.  Zit je favoriet er al bij? Dan kan je hier klikken om naar het stemformulier te gaan. Heb je nog geen idee? Morgen plaatsen we de laatste serie boeken. Hopelijk heb je daarna je keuze kunnen maken. 



Reacties op: Valentijn Publieksprijs: De boeken van de longlist #5

Meer informatie

Gerelateerd