Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verborgen schatten uit onze boekenkast

op 15 september 2018 door

De boekenkast, of die nu in de woonkamer staat, op de gang, in een slaapkamer of op zolder, elke boekenkast heeft de neiging om voller dan vol te worden. Boeken liggend, boeken rechtop, boeken bovenop andere boeken en vaak zelfs twee rijen dik. Dan is het niet raar dat er ergens onderin, achteraan compleet uit het zicht een boek staat dat je ooit kocht of kreeg en wat je zoooo graag wilde lezen en vervolgens totaal vergat....

- door Marieke -

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

In deze #leesuiteigenkast maand september stonden wij allemaal voor onze boekenkast om eruit te halen wat we nu eindelijk eens wilden gaan lezen. Vonden wij ook zo’n verstopt en vergeten schat terug? Waarom raakte die in de vergetelheid en mag die nu dan toch op de stapel om te lezen? Dee dames van de Feelgood Club gingen op zoek naar de schat en ook Vriendin van de Feelgood Club EllyK deed met ons mee.

Dit zijn onze Op jacht naar de boekenkast-schat avonturen.

Op jacht naar de schat

d1b376c12b411f0ff028f095423b41ac.jpgMarieke:
Of ik nog een stoffig verborgen totaal vergeten boek heb gevonden? Ja zeker. Ook al heb ik onlangs al mijn boeken door mijn handen gehad, omdat ik eerst in de woonkamer een grote boekenkast kreeg en daarna boven op mijn werkkamer ook nog een boekenkast erbij zette, bij het zoeken naar boeken voor de september #leesuiteigenkastma and kwam ik deze tegen: Ik was Alice van Alice Benjamin.

Het is een boek dat ik echt compleet was vergeten. Ik vond deze in een kast op de logeerkamer op zolder en had wel een O ja momentje. Het boek heb ik ooit eens opgehaald hier binnen het dorp, na een Facebook-berichtje. Ik denk dat het in een stapel gratis af te halen boeken zat, dat weet ik niet meer. Daarna kwam het in de kast te staan en werd niet gelezen. Waarom niet? Teveel andere keus denk ik en daarna inderdaad vergeten. Of ik het nu deze maand wel ga lezen? Op zich spreekt het verhaal me wel aan, maar er is ook veel anders moois. Ik leg het op de reserve stapel.

db3e3865d20f99cf71b9aa12214eb3a4.jpgMandy:
In principe heb ik geen vergeten boeken. Ik heb niet zo'n extreem aantal aan boeken in mijn kast, dat ik niet meer precies de titels weet. Maar het boek dat ik voor deze titel (Het vergeten boek) ga nomineren is wel een boek dat een van mijn eerdere aankopen moet zijn geweest wat boeken betreft en sindsdien wel echt is ondergesneeuwd en daarna ook geen voorrang meer heeft gekregen. Het boek staat dus echt letterlijk in de kast achter andere stapels boeken. Ik heb het over het onbekende boek Supertriest waargebeurd liefdesverhaal van Gary Shteyngart. Dit boek heb ik gekocht op mijn allereerste Boekenfestijn in Ahoy Rotterdam en dat is nu dik zes jaar geleden. Er kwamen boeken bij en een kleine boekenkast werd vervangen voor een grotere. En nooit heb ik het boek opgepakt, sterker nog, het raakte een beetje in de vergetelheid. Terwijl het verhaal me destijds heel erg aansprak en dat nu eigenlijk nog steeds wel doet. Laten we zeggen: Onbekend maakt onbemind. Sommige boeken krijgen heel veel aandacht, waardoor ze continu aan de oppervlakte blijven. Net zo lang tot je ze gelezen hebt. Van dit boek heb ik nog nooit iets gehoord of gezien en dus ontsnapt het heel vaak aan mijn aandacht. Of ik het deze maand wél ga lezen? Ik ben bang van niet. Té veel mooie boeken die ik eerst wil lezen. Maar het gaat er ooit van komen! Misschien dat ik hem alvast voor volgend jaar september op mijn lijst zet.

c0ef9e26623a00f03dbd771f46eecc61.jpgNathalie:
Mijn ongelezen boeken staan op de daarvoor bestemde plekjes in mijn boekenkast. In theorie zou ik ze niet kunnen vergeten.
Maar toch, ze sneeuwen soms onder in de stapeltjes die ik erin vorm. En toen ik gisteravond eens goed mijn boekenkast doornam stuitte ik op een boek dat ik al lange tijd heel graag wil gaan lezen, maar inmiddels veel te lang ligt te wachten om opgepakt te worden. Vergeten.

In 2015 las ik namelijk De urenfabriek van Fleur Brockhus. Ik vond dit verrassend een heel mooi boek en toen ik iets later een ander boek van haar, Juffrouw Holle, dat Fleur Brockhus samen met Karima O’Flynn heeft geschreven, op een Boekenfestijn trof ging die meteen in mijn mandje. Ik had al vaker de flaptekst gelezen en dit verhaal spreekt mij erg aan.
Ik weet niet eens meer wanneer ik dit boek heb aangeschaft, maar dat is al een tijd geleden. Af en toe legde ik dit boek op mijn 'wil ik deze maand lezen'-stapeltje, maar toch is dit boek steeds weer teruggelegd. En op een gegeven moment ondergesneeuwd door andere boeken.

Ik ben bang dat ik deze september tijd te kort ga hebben om het boek in september ook daadwerkelijk te gaan lezen, maar mijn voornemen is om hem dit jaar alsnog te gaan lezen

08480ae4d5a83bfcc96f8615f94f2a76.jpgJanneke:
Ik heb ondertussen zo veel boeken op verschillende plekken in mijn huis staan, dat er wel eens een vergeten boek tussen zit! Maar eigenlijk staan de meeste vergeten boeken op mijn e-reader. Ik neem regelmatig een boek mee uit de bieb of vind een boek ergens voor een leuk prijsje om er later achter te komen dat het bewuste boek al een tijdje op mijn e-reader klaar staat... Eigenlijk niet eens zo gek want je e-reader is nu eenmaal niet een boekenkast waar je vaak langsloopt en de boeken fysiek ziet staan. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen heb ik een foto gemaakt van elk boek op mijn e-reader die ik nog moet lezen en ze in een mapje op mijn telefoon gezet. Deze scroll ik regelmatig door en als ik een boek ergens tegenkom, bedenk ik me steeds vaker om even op dat lijstje te kijken.

Maar een fysiek vergeten boek heb ik ook wel. Vorig jaar (of twee jaar geleden kan ook) Ik volg Emma Watson al een tijdje in haar Goodreads Club: Our Shared Shelf en daar besprak ze een of twee jaar geleden het boek The Handmaid's Tale van Margaret Atwood. Ik besloot het boek aan te schaffen omdat ik erg nieuwsgierig werd naar dit verhaal. Natuurlijk kwam hij op een stapel boeken te liggen die allemaal nog liggen te wachten om gelezen te worden en tot vandaag heb ik hem nog steeds niet gelezen. Sterker nog ik was vergeten dat ik hem had. Totdat mijn zusje laatst begon over een spannende, gekke serie die ze aan het kijken was: The Handmaid's Tale. Die serie moest ik echt gaan kijken. Toen ging er een belletje rinkelen en ik dacht hey volgens mij wilde ik dat boek nog gaan lezen. Thuis aangekomen meteen kijken en ja hoor, ergens onderop het stapeltje vond tot mijn schaamte het boek.

Dus het is de hoogste tijd om het te gaan lezen! Ik heb ondertussen begrepen dat het niet erg feelgood is, maar ik ga een poging wagen. In het Engels ook nog.

2dabbf8b53a4b30a43fe80f4c1fdcda2.jpgHelma: 
Nadat ik de dubbele rijen boeken in mijn boekenkast een voor een naar voren trok, kwam daar opeens De slinger van Foucault van Umberto Eco tegen en toen ik, benieuwd of ik nog meer vergeten boeken in mijn kast had staan, nog even doorging vond ik ook Een zoon van het circus van John Irving. Ze staan eigenlijk nog niet eens zo lang op deze toch enigszins verborgen plek, want vorig jaar heb ik al mijn boeken nog alfabetisch gerangschikt, dus toen moeten deze twee dikke pillen zeker door mijn handen zijn gegaan. Inmiddels is er trouwens van die hele alfabetische schikking niets meer over en staan alle boeken in dubbele rijen zonder enige logica in de kast.

De slinger van Foucault moet zeker al zo'n 25 jaar in mijn bezit zijn. Toen ik het weer in mjn handen nam, was mijn eerste gedachte: waarom heb ik het eigenlijk nooit gelezen? Maar toen ik er in begon te bladeren, weet ik bijna zeker dat het kleine lettertype in combinatie met de grote hoeveelheid pagina's me ooit de moed in de schoenen heeft doen laten zinken. Het is me ook eigenlijk niet helemaal duidelijk waarom ik het boek gekocht heb. Ik weet wel dat ik enorm onder de indruk was van de film De naam van de Roos en toen vast van plan was om het boek ook te gaan lezen, maar ik heb toen blijkbaar toch gekozen voor De Slinger van Foucault.
Helaas voor Umberto Eco, maar ook nu gaat hij ongelezen terug naar zijn plekje in de kast en komt er voorlopig niet meer uit.

Een zoon van het circus heb ik cadeau gekregen als afscheidscadeautje van een organisatie waar ik een paar maanden als free lancer gewerkt heb. Het boek was toen, eind 1994, net uit. En ik was er enorm blij mee, want ik had eerder Het leven volgens Garp en Hotel New Hampshire verslonden. Waarom het dus ongelezen in mijn kast terecht gekomen is? Ik heb werkelijk geen idee!
Maar ook voor John Irving heb ik geen positief nieuws. Ook Een zoon van het circus gaat weer ongelezen terug de kast is. Maar hij staat inmiddels wel weer een klein stukje hoger op mijn ooit nog eens te lezen boeken lijst.
.
673b5613424d616b9108fa68cbfbe2c1.jpgRenate:
Vergeten boeken, ik dacht eigenlijk dat ik zo goed op orde was, dat er echt geen vergeten boek in de kast stond.
Maar niets was minder waar.
Zo kwam ik erachter dat Storm in Juni van Irene Nemirovsky nog steeds in mijn kast staat, zelfs nog gewoon in het plastic waarin ik het boek gekocht hebt, het staat echt al jaren in mijn kast, ondanks dat het echt een boek is wat ik toen echt wilde lezen.
Toen ik op een dag de film Suite Française aan het kijken was met Mattias Schoenaerts in een hoofdrol, kwam ik er tijdens de aftiteling achter hé dat boek heb ik gewoon al jaren in mijn kast staan, als ik de film een beetje vergeten ben, ga ik alsnog blanco beginnen aan het boek Storm in Juni, vind het al erg bijzonder dat het boek 62 jaar na haar dood in Auschwitz is uitgebracht. Dus vind ook echt dat ik het echt moet gaan lezen.
.
e57ec1e4c895484625166e98653520ee.jpgEllyK:
Bij het uitzoeken van boeken voor de leesuiteigenkast uitdaging kwam ik een boek tegen, ik weet niet hoe ik eraan gekomen ben, het staat volgens mij al heeeeeeeel lang achterin de kast en het is een exemplaar van 3x shopaholic....een dikkerd dus met drie boeken in een band, ook nog een hardcover nu veel te zwaar voor me om te lezen.

Shopaholic, Shopaholic in alle staten en Shopaholic zegt ja.

Het is nog splinternieuw. Ik heb wel boeken van die serie gelezen, lang geleden, maar deze dikke pil moet maar een andere lezer zoeken denk ik.
f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg
Zo blijkt maar weer, er is toch in elke kast wel een vergeten boek te vinden. Of dat dan ook een verborgen schat is moet nog blijken als we het -eindelijk- eens gaan lezen. Maar het schatzoeken op zich is al erg leuk.
Is jouw boekenkast helemaal up to date en weet je alles zo te vinden? Of staat er toch nog ergens een verborgen schat? Wij horen het graag.

 



Reacties op: Verborgen schatten uit onze boekenkast

Meer informatie

Gerelateerd