Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wij luisterden de Miss-serie van Astrid Harrewijn

op 12 april 2019 door

De Miss-serie van Astrid Harrewijn verscheen al een aantal jaren geleden. De boeken Miss Communicatie, Miss Match en Miss Verstand worden heruitgegeven met een frisse nieuwe cover, maar zijn ook als luisterboek verschenen. Janneke en Sanne, grote fans van luisterboeken, besloten de serie te luisteren en zo eindelijk de boeken van hun te-lezen-lijstje te kunnen strepen. 

0effbff44dd7b9a234fc0c180af61c15.png

Miss Communicatie

In het kort: Journaliste Didi werkt aan een artikel over Twitter om zich te bewijzen bij haar hoofdredacteur. Wanneer ze ontdekt dat twee meiden opeens zijn verdwenen uit alle sociale netwerken, ruikt ze een primeur, ondanks dat iedereen zegt dat het toeval is. Voor research gaat ze naar een Twitterparty in Noordwijk. Op de dansvloer loopt Didi de knappe Joep tegen het lijf en ze is op slag verliefd. Maar klopt alles wel aan Joep? Terwijl haar vriendinnen toe zijn aan een nieuwe stap in hun leven, stort Didi zich op haar artikel en ontdekt ze de schokkende waarheid.

Sanne: Toen ik een klein stukje op weg was met dit luisterboek realiseerde ik me dat de ontwikkelingen de afgelopen jaren echt razendsnel zijn gegaan. In Miss Communicatie staat Twitter nog in de kinderschoenen, Hyves bestond nog. Ik vond het heel leuk om hier weer over te lezen, sommige dingen vergeet je heel snel weer. Ondanks dat deze socialmediakanalen zijn veranderd en Facebook en Instagram inmiddels een veel grotere rol spelen, vond ik dit nergens storend. Het heeft haast iets van een historische roman, haha ;)

Zoals ik van Harrewijn gewend ben, staan ook in dit boek de vriendschappen tussen vriendinnen centraal en draait het minder om de liefde (hoewel die ook een rolletje krijgt). Dat zorgt ervoor dat haar feelgoodboeken net even anders dan anders zijn. In Miss Communicatie krijgt het verhaal een verrassende wending, waardoor het zelfs een beetje spannend wordt. Verfrissend en fijn boek om te lezen of te luisteren!

Janneke: Ik had nog niet eerder iets van Harrewijn gelezen, dus dat werd hoog tijd! Ik had voordat ik begon met luisteren, niet gerealiseerd dat de roman al wat ouder was. Dus het verschil in socialmediakanalen was inderdaad erg grappig om te lezen, maar totaal niet storend. 

Ik vond het erg leuk om te lezen dat de vriendschap tussen de drie vriendinnen zo'n belangrijke rol speelt in het verhaal. In dit eerste deel draait het natuurlijk om Didi, maar ook de andere meiden worden geïntroduceerd en tijdens het lezen word je al een beetje nieuwsgierig hoe hun verhalen verder zullen gaan. Tegen het einde wordt Miss Communicatie nog best wel spannend en dat had ik niet verwacht. Een heerlijke introductie voor deze serie en ik kan niet wachten om aan het tweede deel te beginnen!

acc0b946560990325db1ef86d33edb4b.png

Miss Match

In het kort: Twaalf ambachten, dertien ongelukken: dat is Lein. Ze loopt met gemak in zeven sloten te gelijk. Maar als ze voor zichzelf begint met een afslankproduct wordt dat een groot succes. Ze verhuist naar het hippe Amsterdam-Zuid en raakt bevriend met haar chaotische expat-buurvrouw. En dan is er nog Jonas, Leins assistent en rots in de branding, die maar één ding wil: een kind, samen met zijn vriend Bert. Terwijl Lein de wereld verovert, komt haar bedrijf in gevaar door vals spel. En wat moet Lein met Matthijs: de enorm aantrekkelijke China-deskundige, die niet van zakenvrouwen houdt?

Sanne: Een nieuw luisterboek, een nieuwe voorleesstem. Chava voor in 't Holt heeft een fijne voorleesstem en neemt me weer helemaal mee in het verhaal. Een minpuntje: het afslankproduct van Lein leest ze net weer anders voor dan dat in Miss Communicatie door Barbara Sloesen werd gedaan en soms stoorde ik me een beetje aan de uitspraak van woorden.

Na de Vrienden-serie, deel 1 van de Miss-serie en de Storytel Original die Harrewijn heeft geschreven, verwachtte ik ook van Miss Match een uniek verhaal, een anders-dan-anders feelgood. Ditmaal geeft Astrid Harrewijn ons een kijkje in het leven van een zakenvrouw waarbij niet altijd op een eerlijke manier zaken worden gedaan. Ook Miss Match wordt, net als Miss Communicatie, zelfs een beetje spannend.
Hoewel het boek fijn is geschreven en het snel uit was, was Miss Match voor mij het minste deel uit de serie. Er gebeurde veel, in een sneltreinvaart lopen we met Lein mee, maar soms kon ik het amper bijbenen.

Janneke: Haha dit is echt grappig Sanne! Ik vind Miss Match juist het leukste boek uit de serie! Vol kleurrijke personages en Lein als powervrouw! Dat er veel gebeurde en dat het verhaal snel ging, vond ik juist leuk! Zeker als luisterboek vind ik het wel leuk als er een beetje tempo in zit. Misschien had ik daar anders over gedacht als ik het boek op papier had gelezen. Vooral de rollen van de mannen in Leins leven vond ik intrigerend. Ik was benieuwd met wie ze zou eindigen en ook hier de spanning was weer heerlijk! Ik heb er echt van genoten! 

034ff5be285bf0772f5b5f323fbb9894.png

Miss Verstand

In het kort: Miss Verstand, het laatste deel uit de serie. Alles lijkt kinderpsychologe Iris voor de wind te gaan. Het leven knipoogt vrolijk naar haar. Ze heeft een nieuwe praktijkruimte in Den Haag, een sociaal leven met leuke vrienden en dan wordt ze ook nog eens gevraagd als deskundige voor een televisieprogramma. Maar het gevoel van geluk is van korte duur. Ellende kruist haar pad. De medewerkster die ze heeft aangenomen blijkt niet oprecht te zijn en ze ontdekt een groot familiegeheim. Iris lijkt zich er dapper doorheen te slaan, maar als ze ook met de liefde de degens moet kruisen, kan ze niet zonder de hulp van haar beste vriendinnen Lein en Didi.

Sanne: Het derde en laatste deel, voorgelezen door Wynn Heliczer, is mijn favoriete deel gebleken. Ik herken veel in Iris, hard werken, niet zeuren, verstand gebruiken en problemen zelf oplossen. Ik heb bewondering voor hoe ze doortastend weet op te treden en uiteindelijk toch haar gevoel volgt. Na de delen over vriendinnen Didi en Lein, die allebei een spannend tintje hebben gekregen, verwachtte ik dat ook van het laatste deel. En ook daar is het Astrid Harrewijn weer gelukt om een bijzonder feelgoodboek neer te zetten. De nare situatie met personeelslid Ellen kruipt onder je huid, er klopt iets niet...

Janneke: Na het luisteren van de eerste twee delen, was ik erg nieuwsgierig geworden naar Iris. Ze werkt hard en heeft haar leven op een rijtje, alleen mist ze nog een liefde in haar leven, maar waar haalt ze de tijd vandaan? Leuk om te lezen hoe het met Didi en Lein gaat en ook de nieuwe personages zijn leuk, vooral haar collega's met wie ze de praktijkruimte deelt. Ik twijfelde of ik dit het leukste deel vond of Miss Match. Waarom het deze niet is geworden, was omdat ik me een klein beetje ergerde aan haar houding ten opzichte van haar familie. Ik ga er verder niet op in want ik wil niet te veel verklappen, maar dat vond ik een beetje jammer. Maar los daarvan heb ik ook van dit verhaal enorm genoten en vond ik het jammer dat de serie was afgelopen. 

72e21f487adf969ee928b85477a109df.png

Conclusie

Sanne: Ik ben dol op de schrijfstijl van Astrid Harrewijn. Ze heeft een fijn gevoel voor humor en weet haar woorden heel precies te kiezen. Vriendschap staat in haar boeken centraal en daar houd ik wel van. Ook heeft ze aandacht en ruimte voor de periode in het leven van vrouwen waarin keuzes moeten worden gemaakt. Werken is voor de zelfstandige vrouwen erg belangrijk, maar liefde, een gezin en kinderen, hoe past dat in het plaatje? Door dan ook nog een vleugje spanning toe te voegen worden de boeken nét even anders dan de meeste feelgood boeken. De Miss-serie heeft voor mij alles te pakken en kan ik daarom van harte aanbevelen.

Janneke: Wat een fijne introductie in de boeken van Astrid Harrewijn was dit! Spanning, vriendschap, humor, sterke vrouwen en liefde. Allemaal ingrediënten van een heerlijke roman en Harrewijn heeft ze goed gebruikt. Het luisteren van deze romans was erg leuk, maar ook op papier zou ik er erg van genoten hebben. Ik ga snel weer iets van Harrewijn lezen, want dit smaakt naar meer!

6654f9065abb6a13fe54d137c6020893.png

Heb jij deze serie al gelezen of geluisterd? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten in een reactie!   



Reacties op: Wij luisterden de Miss-serie van Astrid Harrewijn

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn

De Nederlandse schrijfster Astrid Harrewijn (1963) heeft rechten gestudeerd en h...