Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een handleiding voor jouw boekenblog

op 01 april 2016 door

Dus je hebt nu je boekenblog op Hebban. Hoe werkt dat nu precies dan?

Waar vind ik het beheer van mijn boekenblog?
Je kunt je boekenblog beheren via het kopje 'Mijn Spots' in het profielmenu (klik op je profielfoto rechtsboven in Hebban). Klik op het potloodje achter je boekenblognaam en dan kom je in het beheer van je boekenblog. Daar vind je de algemene boekenbloginformatie, zoals titel, omschrijving, banner en logo. Let op: klik in je profielmenu NIET op nieuwe blog, want dan maak je een losse blogpost, die niet in je boekenblog terecht komt.

Basisinformatie wijzigen
Let op: de titel kun je wijzigen, maar de url (de link naar je boekenblog) niet. Het is niet aan te raden dit uberhaupt te doen, maar zeker niet om de zoveel tijd. Dan bouw je geen bekendheid op. Je kunt hier eventueel de banner (moet 1250x500 pixels zijn) en je boekenbloglogo (minstens 200x200 pixels) wijzigen. In deze algemene beheerpagina vind je ook een optie om Lijsten toe te voegen, waarover later meer. En 'Gebruikers' – dit zijn de mensen die bij jouw Spot horen, dus je medebloggers bijvoorbeeld. Voeg niet ongevraagd mensen toe, iedereen die graag je berichten leest kan je Spot volgen. In principe zal daar alleen jouw eigen naam staan.

Artikelen 
De basisinhoud van je Spot wordt gevormd door jouw teksten, jouw artikelen. In het menu rechts in Beheer pagina zie je Artikelen staan en Nieuw artikel. Onder Artikelen staat nu natuurlijk nog niks, maar zodra je teksten hebt aangemaakt, kun je ze daar vinden en bewerken.

Bewerken gaat eenvoudig:
- Het potloodje betekent ‘bewerken’
- Het vergrootglas betekent ‘preview bekijken’
- Het prullenbakje betekent ‘verwijderen’

Nieuw artikel
 
Klik in het menu op Nieuw artikel. Tik je tekst in het grote tekstveld (Inhoud) en verzorg de opmaak (dikgedrukt, onderstreept, cursief, voeg afbeeldingen toe, et cetera). Vergeet niet een Titel in te voeren in de titelregel. Je hebt bij een artikel dan nog de volgende keuzes: De drie hokjes bovenaan betekenen:
- ‘Bericht altijd bovenaan plaatsen’ – Vink dit aan als je dit bericht altijd bovenaan wilt hebben staan. Er kunnen maximaal twee berichten bovenaan staan. Als je bij meer berichten dit boxje hebt aangevinkt, toont je Spot alleen de nieuwste twee.
- ‘(nog) niet tonen’ – Dit boxje staat aangevinkt. Een artikel is pas te zien als jij dit boxje uitvinkt. Dus je kunt gerust je bericht bewerken tot je tevreden bent en dan pas dit vinkje weghalen.
- ‘Bericht als informatiepagina plaatsen’ – Vink dit boxje aan als je je artikel onder je Welkomstbericht/Omschrijving wilt plaatsen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een inhoudsopgave of belangrijke informatie die snel door je lezers gevonden moet kunnen worden.
- 'Notificaties sturen naar volgers' - Dit boxje vink je aan als je notificaties wilt sturen naar de volgers van je Spot, dus als je artikel af is. Pas op dat je niet achter elkaar notificaties van hetzelfde artikel stuurt als je bijvoorbeeld nog even een tikfout wilt verbeteren. Altijd even dit boxje controleren!

Afbeelding
- De afbeelding die je kiest bij je afbeelding moet 800 pixels breed zijn en 350 pixels hoog. Dan komt hij als banner boven het artikel te staan. Is hij smaller, dan komt hij automatisch alleen in het bericht zelf en niet als thumbnail op de Spothome. Vul je hier geen afbeelding in, dan vult Hebban automatisch zelf een standaardafbeelding in.

Header groot en klein - Sinds kort kun je ook titels in de blog (dus niet de blogtitel zelf) in grote of kleine header zetten (een groter en dikgedrukt font). Je kunt eerst je tekst tikken, dan een titel selecteren en dan op Header groot of Header klein klikken. Tik je door en raak je je Headerfont maar niet 'kwijt', dan is dit een handige tip: tik na je headerfont op SHIFT+ENTER, dan 'breek' je de opmaak even en gaat hij weer naar gewone letters. Het is in overeenstemming met de Huisregels niet toegestaan om een heel blog te 'schreeuwen' (volledig in headerfont). Je kunt dit alleen gebruiken voor alinea- of paragraaftitels, niet voor losse woorden in de tekst. Daar kun je de gewone 'dikgedrukte B' voor gebruiken.

Boeken
– Je kunt een boek koppelen aan je artikel, tik de titel of de auteur in en kies het juiste boek uit de zoekresultaten.

Auteurs
– idem met auteurs.

Lijsten
– net zoals je een boekenlijst of -plank kunt koppelen aan je Spot, kun je er ook eentje koppelen aan alleen een enkel bericht. Een lijst aanmaken doe je door een titel te kiezen en boeken toe te voegen. Een boek toevoegen kan op elke boekpagina in het 'Wil ik lezen'-menu'tje vind je al jouw boekenplanken, zowel de standaard Hebbanplanken als je handgemaakte. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken voor een 'bookhaul', heb je flink geshopt, zet dan je aanwinsten van mei in een lijst.

Evenementen
In het menu rechts in Beheer pagina kun je evenementen aanmaken. Je kunt een nieuw evenement maken door te kiezen voor Nieuw evenement en je kunt je bestaande evenementen bewerken in Evenementen. Ze zijn te zien in een Agenda rechts in je Spothome zodra jij het bekende boxje ‘(nog) niet tonen’ uitvinkt bovenaan het evenement. Is de datum van een evenement voorbij, dan verdwijnt je evenement vanzelf van je Spot.

Gluren bij de buren

Je kunt kijken bij de andere boekenblogs en het is ook erg leuk om elkaars boekenblogs te gaan volgen (onder het menukopje Community -> boekenblogs).

Ook leuk: de meest recente artikelen die op spots (dus ook andersoortige spots, niet allemaal boekenblogs) zijn geplaatst (in datzelfde menu -> Laatste artikelen).

Blogpost of Boekenblog?
Wat is nu het verschil tussen een blogpost (nieuwe blog) en mijn boekenblog? Een losse blogpost is voor mensen die geen eigen boekenblog hebben en die ook niet nodig vinden. Deze mensen schrijven misschien eens in het half jaar een blog en vinden dat voldoende. Een boekenblog heeft een eigen uiterlijk, eigen naam, eigen url (link) waar al je artikelen, evenementen en recensies samen komen. Het is dus in feite een professionele manier van schrijven over boeken, serieuzer dan een los blogpostje.


Veelgestelde vragen over Hebban Spots

Heb je een vraag, gebruik dan het contactformulierReacties op: Een handleiding voor jouw boekenblog

Meer informatie

Gesponsorde boeken