Advertentie

Leeshack: veelvinkers

op 25 maart 2020 door

Wordt jouw (lees)tijd opgeslokt door duizend-en-een andere zaken, maar wil je toch graag de Hebban Reading Challenge voltooien? Dat kan! Om je te helpen, schreef Lieke Roovers een wel heel speciaal artikel. Zij tipt een aantal ‘veelvinkers’: boeken waarmee je meerdere categorieën in één keer af kan vinken.

Door Lieke Roovers

Twaalf boeken lezen per jaar moet lukken, zou je denken, maar soms werkt het leven niet mee. Kinderen, een drukke baan, je gezondheid of misschien wel een of ander virus; er zijn nogal wat dingen die roet in het eten kunnen gooien. Doe je voordeel met deze veelvinkers-leeshack!

challenge2018_divider.png

Veelvinker #1: De witte kamer

Voor liefhebbers van (Nederlandse) misdaad

De witte kamer van debutant Samantha Stroombergen gaat over rechercheur Léon en zijn nichtje Hanna. Als er een lijk gevonden wordt van een journalist wiens verdwijning werd aangezien voor een zelfmoord – onterecht, blijkt nu – hebben Léon en Hanna hier eigenlijk niets mee te maken. Léon is namelijk geschorst en Hanna studeert criminologie. Toch besluiten ze samen de zaak te gaan onderzoeken. Dit wordt bemoeilijkt door de huwelijksproblemen van Léon en een trauma uit het verleden van Hanna.

Vinken

1 - Lees een boek dat zich afspeelt in een bekende stad: het boek speelt zich af in Leiden en Amsterdam. Beide steden zijn bekend, ook buiten Nederland.

4.4 - Lees een prijswinnend boek (…dat de Gouden Strop won): De witte kamer heeft vorig jaar de Gouden Strop, een prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman, gewonnen.

11.2 - Lees een boek op basis van de titel (…met een kleur in de titel): Is wit een kleur? Daarover valt te twisten, maar het telt natuurlijk gewoon mee voor de Hebban Reading Challenge.

Met De witte kamer kun je in één klap 25% van de Hebban Reading Challenge afvinken. Goed bezig!

challenge2018_divider.png

Veelvinker #2: De waterdanser

Voor fans van historische romans en magie

De waterdanser van Ta-Nehisi Coates vertelt het verhaal van de als slaaf geboren Hiram die geen herinneringen heeft aan zijn moeder. Als hij bijna verdrinkt, wordt hij op onverklaarbare wijze gered. Deze ervaring boort een verborgen vermogen in hem aan en aangespoord door zijn vrienden op de plantage, besluit hij te ontsnappen.

Vinken

3.2 - Lees een boek dat zich afspeelt in vroegere tijden (…dat zich afspeelt in de negentiende eeuw): De waterdanser speelt zich af in de VS voordat de slavernij werd afgeschaft.

9.1 - Lees een boek met een van de elementen in de titel (…met het woord ‘water’ in de titel)

Zo, De waterdanser levert twee extra vinken op!

challenge2018_divider.png

Veelvinker #3: De havik

Voor lezers van non-fictie en boeken over dieren

De havik van T.H. White gaat over zijn pogingen om een havik te temmen. Aan de hand van (verouderde) instructieboeken probeert T.H. White een band met een wilde havik te creëren. Het dier lijdt onder zijn gebrekkige werkwijze, maar White zelf misschien nog wel het meest. Zijn falen zorgt voor periodes van hevige depressie, zelfhaat en twijfel.

Vinken

2.2 - Lees een klassieker (…een Engelse klassieker): De havik is het verslag van “een tot mislukken gedoemde queeste”.

3.3 - Lees een boek dat zich afspeelt in vroegere tijden (…in de twintigste eeuw): de naderende Tweede Wereldoorlog stemt White behoorlijk pessimistisch en hij probeert zichzelf op te vrolijken met dit project.

5.3 - Lees een boek gebaseerd op waargebeurde feiten (…over een bestaand historisch figuur): T.H. White was een Britse auteur, vooral bekend van Arthur, de koning van eens en ooit, en De havik is in essentie zijn dagboek uit de periode waarin hij een havik tracht te trainen.

6.3 - Lees een beestachtig boek (…waarin een wild dier voorkomt)

Vier vinken voor dit boek - eentje daarvan had je al. Dat schiet op!

challenge2018_divider.png

Veelvinker #4: Florida

Voor bewonderaars van literatuur, natuurgeweld en korte verhalen

In Florida van Lauren Groff gaat over personages, vaak vrouwen, die zich proberen staande te houden. Gemene deler is de gevaarlijke natuur en het steeds vijandigere klimaat van de staat Florida, waaraan ze trachten te ontsnappen of waarin ze trachten in leven te blijven.

Vinken

7.2 - Lees eens wat minder (woorden) (…een verhalenbundel): Florida bestaat uit elf korte verhalen.

8.4 - Lees een boek over de toekomst (…over een overlever): klimaatverandering speelt een grote rol in de collectie – wat af en toe een akelige glimp van de toekomst oplevert – en de personages zijn zonder uitzondering bezig met overleven.

Weer twee vinken erbij. Dat is tien vinken in totaal!

challenge2018_divider.png

Veelvinker #5: ?

Voor mensen die wel een tip kunnen gebruiken

Stel: je vrienden lezen geen (leuke) boeken, vanwege het coronavirus kom je voorlopig niet in contact met boekverkopers, recensies lees je niet en aan de mening van auteurs hecht je geen waarde. Hoe kom je dan toch aan een goede boekentip om de tiende categorie mee af te vinken? De Hebban boekentipper natuurlijk!

Kies drie boeken uit die je geweldig vindt en die een goede afspiegeling zijn van jouw leessmaak. Schrijf eventueel een toelichting – wat lees je absoluut niet? waar gaat je voorkeur naar uit? – en voor je het weet, krijg je een prachtige tip. Als je dit boek vervolgens ergens anders leest dan op je vaste leesplek dan kun je nog een extra categorie afvinken.

Vinken

10 - Lees een boek dat je is aangeraden

12 - Lees eens ergens anders

De laatste twee vinken zijn binnengehaald!

challenge2018_divider.png

Met vijf boeken de Hebban Reading Challenge halen: het kan. Weet jij nog andere veelvinkers of heb je een handige leeshack? Deel het met ons!Reacties op: Leeshack: veelvinkers

Gerelateerd