Advertentie

Alvast in kerstsferen met Home Sweet Home Xmas

op 06 november 2018 door

Het is een beetje vreemd om nu al een kerstboek te bespreken, maar Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven is genomineerd voor Gouden Kookboek, de prijs die vrijdag 9 november a.s. wordt uitgereikt voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Eerder bespraken  we al Mari plukt de dag van Mari Maris dat ook een nominatie op zak heeft, maar nu is het de beurt aan Home Sweet Home Xmas

- door Helma -

Hoewel er buiten nog een heerlijk herfstzonnetje schijnt en de temperatuur nog oploopt naar bijna 17 graden, zit ik met het kookboek voor mijn neus al helemaal in winterse sferen. Dat komt ten eerste door de cover van een besneeuwd landschap waarin Yvette van Boven in een knalrode jas haar hond uitlaat. De binnenzijde van de cover staat vol getekende sneeuwpoppen waardoor het winterse gevoel nog verder toeneemt. Je krijgt spontaan zin in warme chocolademelk bij een knapperend haardvuur.

Optimaal genieten zonder stress

Het is een prachtig vormgegeven boek en de grappige illustraties van Yvette en de sfeervolle fotografie van Oof Verschuren maken het boek een feest om alleen al door te bladeren. Behalve de recepten, geeft Yvette van Boven ook nog allerlei handige kerstontstresstips waardoor je straks als gastvrouw of gastheer zelf ook optimaal van de kerstdagen kunt genieten. En om het af te maken geeft ze je ook nog een stapeltjes menu's zodat je daar ook niet meer zelf over hoeft na te denken. Kijk, daar heb je iets aan.

'In dit Xmas-boek help ik u door de feestdagen, ik geef u tips om de boel in de hand te houden en niet in paniek te schieten.'

Als je al die tips ter harte hebt genomen, is het tijd om de recepten te bekijken. Elke recept wordt begeleid door een paginagrote foto van het gerecht, waarvan het water je al in de mond loopt. Hoewel het een kerstkookboek is, hoef je echt niet te wachten tot Kerstmis om de gerechten te maken. Als je een keer culinair wil uitpakken is dit boek ook een aanrader.

Handige indeling

De inhoudsopgave voorin het boek geeft aan waar je bijvoorbeeld de borrelhappen, de dranken en de hoofd- en bijgerechten kunt terugvinden en achterin het boek staat in het 'Register op inhoud' welke gerechten daar per categorie onder vallen. En als je iets zoekt op ingrediënt of type gerecht brengt het tweede register waarin dat alfabetisch is gerangschikt uitkomst.

c8310aab9065f1fe50e35dd4d0ad92ea.png

Aan de slag

Tijd om zelf de keuken in te duiken. Ik had nog een flespompoen liggen en mijn oog viel op het 'Pompoen- , feta- & saliebrood. Drie ingredriënten die me aanspraken. Het was verrassend makkelijk te maken. Nu bak ik regelmatig zelf brood en heb daarvoor speciaal een keukenmachine aangeschaft die het kneden van het deeg van me overneemt, dus terwijl die zijn werk deed kon ik vast beginnen met het snijden van de pompoen, de feta en de salie. Terwijl het deeg staat de rijzen, kan je in alle rust verder snijden en de pompoen een half uurtje in de oven zacht laten worden. Na de eerste rijs nog keer goed doorkneden en uitrollen tot een rechthoekige lap. Daarna alle ingrediënten verdelen over het deeg maar de randen vrijhouden, de lap in de lengte oprollen en in 12 plakken snijden. Deze plakjes rol je dan op hun beurt op en die rolletjes verdeel je rechtopstaand in twee lagen over een langwerpig bakblik. Tussen de twee lagen leg je losse salieblaadjes. Daarna laat je het geheel opnieuw rijzen en na zo'n 30 minuten plaats je het in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak je het brood in circa 30 minuten af. Resultaat: een verrukkelijk , smaakvol brood dat geen tijd had om oud te worden. Binnen een uur was het brood tot de laatste kruimel opgegeten. Voor herhaling vatbaar.

bc77f52fe1b2993cf45274d120d249a9.png

Ook voor ons jaarlijkse culinaire kerstdiner met vrienden, wij verzorgen dit jaar het nagerecht, zag ik al het perfecte gerecht: de mini Christmas puddings met brandy-crème fraîche. Die moeten nog wel even uitgeprobeerd worden. En mocht het toch tegenvallen dan staan er nog veel meer heerlijke nagerechten in, die zeker ook een keer uitgeprobeerd gaan worden.

Ook dit boek is echt een kanshebber om de prijs in de wacht te slepen. Ik benijd de jury niet. Als het aan mij ligt mogen ze allemaal de trofee mee naar huis nemen!Reacties op: Alvast in kerstsferen met Home Sweet Home Xmas

Gerelateerd

Over

Yvette van Boven

Yvette van Boven

Yvette van Boven is foodstylist en culinair redacteur van Libelle, ook schrijft ...