Advertentie

Eerste hulp bij examens!

op 13 juni 2019 door

Op dit moment zit er weer een groot deel van onze jeugd met zijn neus in de studieboeken. Het is blok- en examentijd. Als bezorgde ouder willen we hen zo goed mogelijk steunen en hoe doen we dat beter dan hen te voorzien van lekker maar gezond voedsel.

door Joke –

Examens geven altijd een beetje stress, bij onze kroost maar vooral ook bij ons – de ouders – zelf. Gezond eten zou helpen en dus willen we ons best doen om hen een beetje te verwennen. Wij geven jullie hier enkele tips voor een lekkere lunch.

Zink en ijzer bevorderen de concentratie. Zink vind je bijvoorbeeld in oesters maar dat wordt wellicht een dure affaire. Gelukkig vinden we het ook terug in onder andere schaaldieren, vlees, vis en noten. Groene groenten zitten dan weer vol ijzer. Leve de slaatjes! Volgende slaatjes zet je in geen tijd op tafel.

Uit Gezond fastfood van Nora French

Met slechts drie ingrediënten lukt de zalm- en avocadosalade (blz. 64) iedereen. Zalm is goed voor de concentratie en avocado zit boordevol vitaminen én zink en ijzer. Verder zien de spinaziesalade met perzik en geitenkaas (blz. 70) en de salade met mango en kip (blz.71) er heel aantrekkelijk uit.

Uit Zomers koken met Yvon van Yvon Jaspers

Ik testte vorig jaar – zoals je hier kan lezen – de groene salade en de Griekse dorpssalade uit en die waren alvast makkelijk en heerlijk fris. (blz. 46-47) Voorlopig is het weer nog studeervriendelijk maar de snelle salade met watermeloen, bramen, feta en pistachenoten (blz. 55) kan voor verfrissing zorgen moest het nog heet worden. Bessen zouden uitstekend werken voor een beter geheugen.

Uit Fitnessfood van Christian Coates

Voor als het eens iets anders mag zijn dan een salade. Op bladzijde 165 staat een recept voor een gezonde tortillapizza waar je student geen nee tegen zal zeggen. Dat geldt vast ook voor de burrito met avocado! van blz. 137. Het boek bevat trouwens een hoofdstuk sappen, shakes en smoothies om de dorst op een verantwoorde manier te lessen.

Uit Zomerkost van Jeroen Meus

Onlangs verschenen, wat ik ervan vond lees je hier.

Door dit boek kwam de inspiratie voor dit artikel. Ik kwam regelmatig een recept tegen dat ik noteerde om tijdens de blok te serveren. Naast enkele klassiekers als koude schotel, tomaat garnaal en salade niçoise lijken de bikinicroques (blz.26), de Thaise salade (blz. 80) en de toast zalm (blz. 44) ook helemaal studeerproof. Ook het citrusdrankje en de verse icetea lijken niet te versmaden.

Met deze heerlijke lunches heeft je student geen enkel excuus meer voor slechte punten.

Doe jij extra moeite om je student gezond te laten eten? Wat is jouw succesrecept?Reacties op: Eerste hulp bij examens!

Gerelateerd

Over

Yvon Jaspers

Yvon Jaspers

Yvon Jaspers is presentatrice, actrice en kinderboekenschrijfster. Als presentat...

Jeroen Meus

Jeroen Meus

Jeroen Meus is al jaren een topchef. Hij deed ervaring op in verschillende resta...