Advertentie

Helma Koo(k)t met ... Mari plukt de dag van Mari Maris

op 02 november 2018 door

Van 10 t/m 18 november is het Kookboekenweek. In deze periode worden in boekhandels en bibliotheken de kookboeken in het zonnetje gezet. Aan de vooravond van de Kookboekenweek vindt op de Avond van het kookboek de feestelijke uitreiking van het Gouden Kookboek voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar plaats. En natuurlijk gaan wij daar aandacht aan besteden. Want Heel Hebban Kookt en Bakt draait tenslotte om kookboeken! Een van de genomineerde boeken is Mari plukt de dag van Mari Maris.

- door Helma –

Toen ik het vuistdikke kookboek Mari plukt de dag van Mari Maris in de bibliotheek zag, was ik direct verkocht. Dit is een boek dat ik gewoon zelf moet hebben. Die komt dus op mijn lijstje om te kopen tijdens de Kookboekenweek (dan krijg ik er namelijk het door Paul de Leeuw geschreven kookboekenweekgeschenk Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’ bij). Mari plukt dat dag is niet zomaar een kookboek. Ze deelt niet alleen voor 365 dagen heerlijke vegetarische recepten, maar ze vertelt er ook elke dag een kort verhaaltje over haar belevenissen in het Franse Picardië bij. 

Kookdagboek

Het boek volgt de kalender van 1 januari t/m 31 december. Er is dus geen logische verdeling van voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en snacks. Dat is even wennen, maar het boek begint met een duidelijke handleiding hoe je door het boek moet navigeren en daar vind je ook de onderverdeling terug in bijvoorbeeld Groenten, Deegwaren en Kruiden. Een andere manier om te zoeken is het uitgebreide Trefwoorden register. Wil je iets maken met wortelen? Kijk in het register onder wortelen en je ziet op welke pagina’s je moet zijn. Voor een specifiek recept raadpleeg je het Receptenregister. Ook heel handig is de Lijst van alternatieven, voor als je onverhoopt iets niet in huis hebt of bijvoorbeeld geen zuivelproducten wil eten. Vervangers voor gluten bevattende producten staan in de recepten zelf aangegeven.

Misschien is wel het meest opvallende aan het boek dat er bijna geen foto’s in staan. Er zijn slechts enkele spreads met sfeerfoto’s. Ik ben normaal gesproken altijd dol op foto’s van gerechten en ik kies recepten dan ook vaak op basis daarvan, maar in dit boek miste ik de foto’s totaal niet. En laten we eerlijk zijn, die foto's heb je natuurlijk helemaal niet nodig. Ze zorgen bij mij soms zelfs voor frustaties, omdat mijn resultaat bijna nooit lijkt om de foto. Daar heb ik met dit boek in ieder geval geen last van!

Snelle risotto

f5727d2bd8ebfea2e410034b959a9ca4.pngOmdat ik dol ben op risotto viel mijn oog op haar basis recept voor risotto van 26 januari. Ik vond het erg leuk om te lezen dat mijn manier van risotto maken (gewoon in een keer de bouillon bij de risotto gooien en af en toe even omroeren in plaats van een half uur al roerende vocht toevoegen) ook door Mari wordt gepromoot. Gemak dient de mens tenslotte en in de tijd waarin je anders staat te roeren, kan je wat anders klaarmaken of gewoon lekker verder bladeren in Mari plukt de dag. Ik hoor vaak klagen dat risotto maken zo’n werk is, maar deze klacht kan van de tafel geveegd worden als je de risotto op deze simpele manier bereidt. Ik maak het juist vaak als ik niet zo veel tijd heb. Lekker gesmoorde paddenstoelen en eventueel gebraden stukjes kipfilet, voor de vleeseters onder ons, toevoegen en je maaltijd staat binnen no-time op tafel.

Aan de slag

Na heerlijk door het boek gebladerd te hebben was het tijd om de keuken in te duiken. Ik koos voor het recept van 18 oktober ‘Ongejaagde schotel’ met de bijbehorende aardappelpuree van 4 januari. Het is een jachtschotel maar dan zonder vlees en vol met verse groente en kruiden: knoflook, laurier, tijm, salie, kastanjechampignons, wortelen, bieten, radijs, peterselie gesmoord in boter en afgeblust met rode wijn. Het is even wat snij- en schilwerk maar als alles in de pan staat te pruttelen volstaat af en toe doorroeren. En we hebben ervan gesmuld!

5859ae371adcce9077df9b46d40d1d30.png

Kanshebber voor Het gouden kookboek

Ik denk dat Mari zeker kans maakt om de prijs Het gouden kookboek in de wacht te slepen. Sylvia en ik zijn er bij 9 november en zullen zeker verslag doen van deze feestelijke gebeurtenis. Dus hou onze spot in de gaten.

Heb jij Mari plukt de dag al in huis of staat het op je wil ik lezen lijstje? Laat het ons weten in een reactie!Reacties op: Helma Koo(k)t met ... Mari plukt de dag van Mari Maris

Gerelateerd