HHKBakventskalender - dag 12

op 12 december 2018 door

Vandaag krijgen jullie de lekkerste hoofdgerechten op jullie bord. Kies je voor makkelijk of bewerkelijk, vis, klassiek met kalkoen, vegetarisch of heb je het graag een beetje wild? Ook voor jou zit er vast iets smakelijks bij.

Joke: Ik heb nog niet beslist wat er als hoofdgerecht op tafel zal komen, maar ik ben er wel zeker van dat het wild wordt. Het eten, niet het feestje. Waarschijnlijk een stoofpotje want dat kan ik de dag ervoor klaarmaken, dat scheelt qua stress en dan kan ik af en toe ook eens bij de gasten zitten. In de bib vond ik Het grote Wildboek maar dat blijkt uitgegeven in 1996 en dat zie je ook dus dat trekt me niet zo aan. Ik geef toe, ik hou van een mooie verpakking rond een goede inhoud. In Feesten is gezond van Groentekok Frank Fol, vind ik een recept voor Hertenkalf met bittere chocolade, snoepjes van witlof en coulis van rode biet met munt. Dat is alvast een kanshebber hoewel niet vooraf klaar te maken.

f333f334653c33baf3b3d47ce8bef542.jpeg

Renate: Helemaal zeker weten doe ik het nog niet, ik maak er ook gewoon 3 avonden van waar ik heel lekker ga koken, dat is de bedoeling, Wat er zeker in die dagen op het menu staat de varkensribbetjes met appelstroop, dragon en witlof  uit met boek Bijdendijk van Joris Bijdendijk, want dat heb ik laatst gemaakt, was erg lekker, de pan deed het meeste werk dus helemaal goed.
Andere avond wordt een moot zalm met een pesto, paneermeelkrokant laagje met gebakken aardappelen en iets van groenten.
Hier zijn we ook nogal fan van Stoofvlees, dus de pastei van rundvlees en gekaramelliseerde uitjes uit Rudolphs Christmas van Rudolph van Veen klinkt ook erg goed, die ga ik zeker proberen die dagen.

Silvia: De afgelopen dagen heb ik al flink wat kookboeken doorgebladerd op zoek naar een passend hoofdgerecht. Dat vind ik namelijk nogal een lastige kwestie. Het liefst zou ik zelf vegetarisch of veganistisch eten. Echter, de gasten en mijn huisgenoten zijn daar minder gecharmeerd van. Het wordt dan ook toch iets met vlees of vis. Wel bij de scharrelslager gekocht. Grootste kans op dit moment maakt de kippastei uit Jamie in 30 minuten van Jamie Oliver. In dit boek staan complete driegangen-menus (die volgens de auteur binnen 30 minuten op tafel zouden moeten kunnen staan). Naar die tijd streef ik niet eens. Het boek spreekt mij zo aan omdat er een passend menu wordt voogeschoteld. De kippastei kan ik extra feestelijk maken door het met kerstige bladerdeegvormpjes te versieren. Fijn dat hij er twee bijgerechten bij beschrijft die goed bij deze pastei passen, bijvoorbeeld de wortelpuree en ook de feestelijke erwten. De komende dagen zal ik nog even doorzoeken, maar deze kippastei maakt een goede kans om bij ons op tafel te verschijnen. 

da602b27762d448bdf30b5bb5819222c.jpg

Marjolein: Ik heb twee heerlijke varkensgerechten gevonden in Home Sweet Home XMAS van Yvette van Boven. De heel toepasselijk genoemde Kerstporchetta van buikspek met een lekkere vulling. En Geroosterd varkensrukbstuk met saus van pruimen en peer. Ik zou beide gerechten graag maken, maar helaas kunnen er een aantal mensen niet tegen varken. Als jullie een van beiden gaan maken laten jullie dan weten hoe het smaakt? Voor de vegetariers onder ons heeft ze trouwens ook een aantal heerlijke suggesties zoals een gebraad van knolselderij met citrussaus.Mijn idee voor de gepocheerde rosbief van Jamie Oliver werd ook afgeschoten. Nu gaan wij gewoon voor een runderrolade met cranberrysaus op de ene dag en de andere dag lekker gourmetten. 

Specifieke vragen over hoofdgerechten? Vraag het ons gerust!Reacties op: HHKBakventskalender - dag 12

Gerelateerd

Over

Rudolph van Veen

Rudolph van Veen

Rudolph van Veen is een Nederlandse kok, die als leerlingkok bij Cas Spijker in ...

Jamie Oliver

Jamie Oliver

Jamie Oliver is een bekende Engelse chef-kok en tv-kok. Hij staat aan het hoofd ...

Gesponsorde boeken