Jigal Krant wint met TLV Het Gouden Kookboek 2018

op 12 november 2018 door

Op vrijdag 9 november was het zover: de uitreiking van Het Gouden Kookboek 2018. Silvia en Helma waren erbij en zagen hoe Jigal Krant  met zijn boek TLV de prijs in ontvangst mocht nemen van jury voorzitter Janny van der Heijden. Hoewel hij niet had verwacht dat hij de prestigieuze kookboekenprijs mee naar huis zou nemen, had hij er toch een klein beetje rekening mee gehouden door een aantal flessen Arakino mee te nemen. Hij trakteerde alle aanwezigen op een glaasje om volgens goed Israelisch gebruik gezamenlijk het glas te heffen en te proosten op zijn overwinning.

- door Silvia en Helma -

Plaats van handeling was De Klaproos in Amsterdam Noord en met een glas Seedlip (een heerlijke, kruidige cocktail) in de hand (wij hadden gekozen voor de alcoholvrije variant) mengden we ons onder de aanwezige kookliefhebbers. We spotten al snel landelijk bekende chefs en kookboekenauteurs zoals Heel Holland Bakt winnaar Rutger van den Broek, Ronald Giphart, Robert Kranenborg, Danny Jansen, de Surimans en natuurlijk de genomineerden. Behalve uiteindelijke winnaar Jigal Krant waren dat Yvette van Boven (die gerepresenteerd werd door haar moeder omdat ze zelf nog op tour is in de USA) voor haar boek Home Sweet Home Xmas, Mari Maris voor haar boek Mari plukt de dag, Joris Bijdendijk voor zijn boek Bijdendijk, Een keuken voor de lage landen en Maroeska Metz voor haar boek Hoe dan?!.

c2fc619211664e07b549f36a1e5b482c.png

Als nieuwkomers in het kookboekengenre voelden we ons wel een klein beetje de vreemde eend in de bijt, maar het plezier was er niet minder om. De avond werd geopend door de presentator van de avond Gijs Staverman, zelf een groot kookliefhebber. Helaas kon Paul de Leeuw die tekende voor het kookboekenweekgeschenk niet persoonlijk aanwezig zijn maar dat maakte hij een klein beetje goed door ons toe te spreken via een vooraf opgenomen filmpje. Aansluitend volgde een kort interview met de juryleden Janneke Vreugdenhil (culinair journalist en kookboekschrijfster) en Jonah Freud (eigenaresse van De Kookboekenhandel), die vertelden waaraan in hun ogen een goed kookboek moet voldoen. De eerste vereiste is natuurlijk dat de recepten moeten kloppen. Een kookboek kan nog zo mooi vormgegeven zijn, maar als de recepten niet kloppen heb je er uiteindelijk niets aan. Dat is ook een van de reden dat de jury daadwerkelijk in de keuken aan de slag gaat met de recepten die in de genomineerde kookboeken staan.

Het viel de jury op dat het niveau van de ingestuurde kookboeken hoog was: mooie fotografie, fraaie vormgeving en veel originele onderwerpen en recepten. Wat verder opviel was dat ook dit jaar weer gezondheid een hot item was, maar dat ook vet weer mag. Opvallend was ook de aandacht voor het zelf zoeken, plukken en verzamelen en voor zeegroenten en zeewieren.

Uiteindelijk is de jury na rijp beraad gekomen tot de vijf genomineerde boeken. Een aantal boeken haalde het niet maar werd wel uitgebreid besproken. Zij verdienen hier toch een eervolle vermelding: Vet (Bas Robben), Vet Lekker (Danny Jansen), Kleine taartjes (Meike Schaling), De Koekjesbijbel (Rutger van den Broek), Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten en Slanker door goed eten (beide van Pascale Naessens), Pasta (Giovanni D'Apice en Marco Paone, Estée Kookt (Estée Strooker) en Miluschka's Streetfood Vietnam (Miljuschka Witzenhausen). 

En de winnaar is ....

Daarna was het moment suprême daar. TLV van Jigal Krant werd uitgeroepen tot kookboek van het jaar en hij mocht de prijs, het winnende kookboek uitgevoerd in ‘goud op snee’, in ontvangst nemen.

Het juryrapport was lovend:

'Kort, eerlijk en krachtig wordt in dit boek uitgelegd hoe in een land van uitersten eten verbroedert en mensen het leven willen vieren, zoals wij dat allemaal zouden willen doen. Een kookboek dat leert, verlekkert en verleidt. Heerlijk om in te lezen en uit te koken. Smaakvolle, maakbare gerechten die je graag wilt maken en delen. Een boek waarmee je je repertoire verrijkt en dat je doet verlangen naar een week Tel Aviv. Een boek dat waarmaakt wat het belooft. Het is een kookboek, een leesboek én een reisgids. Jigal trekt je mee de Israëlische keuken in. Er is geen ontkomen aan.'

02f09c5b76e6a4fbe9ca73e75f54b4fb.png

Socializen met de kooksterren

Na het officiële gedeelte spraken we nog even  kort met Mari Maris, Joris Bijdendijk en natuurlijk winnaar Jigal Krant en pakten we onze fotomomentjes. Je bent natuurlijk niet elke dag in het gezelschap van zoveel kookboekenauteurs.

d1cb899b0903858059471496263005a3.png

Daarna keerden we met het kookboekenweekgeschenk in onze hand weer terug naar huis en kijken we terug op een geslaagde avond. Wat ons betreft, volgend jaar weer.

Kookboekenweek

De uitreiking van Het gouden kookboek was de kick off voor de Kookboekenweek die plaatsvindt van zaterdag 10 tot en met zondag 18 november. In deze periode worden er in tal van boekhandels en bilbliotheken volop aandacht aan het kookboek geschonken. Afgelopen zaterdag was daar bijvoorbeeld de fameuze Foodmarkt bij boekhandel Scheltema waar kookboekenauteurs allerlei lekkere hapjes uit hun kookboek presenteerden en je natuurlijk hun kookboeken kon kopen en laten signeren. Renate was erbij en doet daar binnenkort verslag van.

Hebben jullie het winnende kookboek al in huis of komt die op jullie lijstje om deze week te kopen tijdens de Kookboekenweek? Je krijgt dan het kookboekenweekgeschenk van Paul de Leeuw er gratis bij.Reacties op: Jigal Krant wint met TLV Het Gouden Kookboek 2018

Gerelateerd

Over

Yvette van Boven

Yvette van Boven

Yvette van Boven is foodstylist en culinair redacteur van Libelle, ook schrijft ...

Gesponsorde boeken