Advertentie

Man.Eat.Plant

op 25 november 2018 door

Veganistisch eten is veel werk, niet veelzijdig en zeker niet smaakvol. Dat is wat de meeste mensen denken. Ook de gedachte dat mensen die plantaardig eten hippies zijn is een veel voorkomend denkbeeld. Om hier verandering in te brengen zijn Lisette Kreischer en Maartje Borst aan de slag gegaan. Het resultaat Man.Eat.Plant is absoluut een handvat om plantaardig eten een kans te geven. 

- door Silvia - 

Wordt dit een artikel om een lans te breken voor een veganistische levensstijl? Nee, want ik ben daar voor mezelf nog niet over uit. Ik moet bekennen dat ik steeds meer vegetarisch eet en zelfs regelmatig veganistisch, maar volledig om naar plantaardig eten ben ik (nog?) niet. Het idee om een dieet volledig bestaand uit planten te volgen, trekt me zeker, maar klinkt niet aanlokkelijk. Vooral omdat het me enorm moeilijk en tijdrovend lijkt. Ik zal naar allerlei aparte winkels moeten om de ingredienten aan te kunnen schaffen die in de meeste recepten voorkomen. 

Man.Eat.Plant. schuift dat excuus echter volledig van tafel. De recepten in dit boek bestaan uit ingrediënten die vrijwel allemaal in de gewone supermarkt te koop zijn. Ook aan het beeld dat veganistisch eten uit niet-vullende liflafjes bestaat, maken Lisette Kreischer en Maartje Borst een eind. Om te bewijzen dat veganistisch eten gewoon stoer kan zijn, laten de auteurs een aantal mannen aan het woord die volledig om zijn en niet langer dierlijke producten eten. Het lezen van hun argumenten heeft mij in ieder geval weer een stukje richting dierloos eten geleid. 

Het boek oogt aantrekkelijk (en niet alleen door de ruige mannen). Mooie, smakelijke foto's en duidelijke recepten wisselen de verhalen af. De recepten hebben aanlokkelijke benamingen. Ik zwichtte direct voor de Loaded macho nachos. Nachos kan ik vrijwel iedere week wel eten. Verrukkelijk. Zou deze veganistische variant mij dan wel bevallen? De ingrediëntenlijst is uitgebreid. Het enige waar ik even mijn best voor moet doen is de veganistische kaas. Voor mij is de kruidenmix een enorme eye-opener. Hier in huis proberen we al jaren zonder zakjes te koken. Wat me echter tot nu toe niet is gelukt, is de juiste smaak voor Mexicaans eten met kruiden te bereiken. Burrito- of tacomix waren dan ook nog de enige zakjes die werden gekocht. Tot het lezen van dit boek. In zowel het recept voor de nachos als de later geprobeerde Brocco rock burrito, staat de perfecte Mexicaanse mix. Geen zakjes meer dus voor ons. 

15a97203a26c6efe56d329b5114d8efc.jpg

Beide recepten blijken trouwens blijvertjes! Een perfecte Mexicaanse smaak, vullende gerechten, waarin dierlijke producten absoluut niet worden gemist. De Mediterranean loades fries staan op de nominatie als volgend recept uit dit boek. 

Toch staat er ook een aantal recepten in die mij, en ook mijn huisgenoten, totaal niet trekken, zoals bijvoorbeeld Gruwelijk tofugebraad of Sticky tofu rips. Misschien dat ik juist een van deze recepten eens een kans moet geven. Als toetje kan ik dan de Beeramisu maken. Daar kun je absoluut de mist niet mee ingaan. 

Man.Eat.Plant. blijft bij ons voorlopig even uit de kast. Ik ben nog lang niet klaar met het proberen van de recepten. Het doel van de auteurs om plantaardig eten iets minder beladen en lekkerder te laten klinken is wat mij betreft absoluut behaald. Hoe is dat bij jullie? Trekt dit boek jullie? Reacties op: Man.Eat.Plant

Gerelateerd

Over

Lisette Kreischer

Lisette Kreischer

Lisette Kreischer is expert op het gebied van groen, bewust leven en genieten. M...