Advertentie

Renate stemt op Bijdendijk

op 07 november 2018 door

Op 9 november is het zover. Dan wordt het Gouden Kookboek uitgereikt. Bijdendijk, Een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk is ook een van de genomineerden. We besteedden al aandacht aan Mari plukt de dag van Mari Maris en Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven. Het kookboek van Joris Bijdendijk stond al geruime tijd, gesigneerd en wel, in de kast van Renate Versluis. Ze vond de nominatie een mooie gelegenheid om er nu ook eens mee de keuken in te duiken.

- door Renate -

Dit boek heb ik eigenlijk al veel te lang in de kast staan. Wel op een speciaal plekje, want hij is gesigneerd. Ik was in april bij een kookdemonstratie van Joris Bijdendijk in de 'Kookfabriek' in Amsterdam. Dat was echt leuk om een keer mee te maken. Ik vond het heel  bijzonder hoe iemand, tijdens de kookdemonstratie, zo vol passie over zijn werk kan praten. Natuurlijk heb ik ook wat geproefd van de gemaakte recepten uit het boek en het smaakte allemaal erg lekker.

Daarna verdween het boek heel lang de kast in. Niet omdat ik het boek niet leuk vond, maar ik had wel een beetje schrik om de recepten te maken. Nu wil ik niet zeggen dat ik zo’n beroerde kok ben, maar echte sjieke gerechten maak ik eigenlijk nooit. Toen ik las dat het boek genomineerd was voor het Gouden Kookboek werd het tijd om hem uit de kast te trekken en er zelf eens mee aan de slag te gaan.

Mooi kijkje in het leven van een chef

Het boek staat vol met foto’s van Joris Bijdendijk: privéfoto’s, foto’s met andere grote namen zoals Ron Blaauw  en Alain Caron. Deze zwartwit foto's geven een mooi kijkje in zijn leven. Verder staan er verhalen in over hoe het voor hem was en is om chef te zijn.

Daarnaast staan er, uiteraard, ook veel recepten in die allemaal een paginagrote kleurenfoto hebben van hoe het gerecht er met een mooie opmaak uitziet.
Ik vind het zelf een leuk boek, want je kunt er ook gewoon lekker doorheen bladeren en de schitterende foto’s bekijken.

Maar nu ik toch eindelijk dacht: 'ja ik ga er iets mee doen', overdreef ik het meteen door niet een maar gelijk maar twee recepten uit te proberen. Voor mijn uppie uitgebreid koken is niet zo leuk, dus op naar mijn ouders. Gezelliger en een win-win situatie: zij hoeven niet te koken, en ik hoef niet op te ruimen en af te wassen. Ideaal!

Welke recepten zijn het dan geworden? Ik heb gekozen voor de varkensribbetjes met appelstroop, dragon en witlof en als toetje de gekonfijte citroen, pannacotta (basilicumsorbet). Ik moet gelijk toegeven dat ik de basilicumsorbet niet gemaakt heb. Ik heb geen ijsmachine en ik heb weleens ouderwets met een vriezer geprobeerd ijs te maken (meloenijs, was erg lekker), maar de vriezer was de rest van het weekend van slag.

Twee recepten

Aan de slag! Note to myself: volgende keer toch maar iets beter alles klaarzetten. Het was nu namelijk een beetje een chaos in de keuken. Waarom dan ook twee recepten tegelijk proberen? Maar al met al, wel lekker bezig geweest.

Ik twijfelde wel of de gekonfijte citroen en pannacotta ging lukken. De vulling van pannacotta is wel goedgekeurd hier in huis, maar de gekonfijte citroen viel minder in de smaak. Het was niet vies, maar ook niet helemaal gelukt. Wie weet probeer ik het ooit weer, maar de pannacotta is zeker voor herhaling vatbaar.

In de varkensribbetjes had ik meer vertrouwen, die waren ook erg goed gelukt. Ze smaakten echt heerlijk. Het vleees viel zo van de botten af. Die ga ik zeker vaker maken.

47069130089ab600306f774ab5904645.png

Wat mij betreft is dit boek een terechte kanshebber voor de prijs van beste kookboek van het jaar!

Hebben jullie al eens een recept van Joris Bijdendijk gemaakt? Wat waren jullie ervaringen?Reacties op: Renate stemt op Bijdendijk

Gerelateerd

Over