Advertentie

TLV van Jigal Krant

op 27 februari 2019 door

Het is al weer even geleden, om precies te zijn op vrijdag 9 november, dat Jigal Krant met TLV het Gouden Kookboek 2018 won. Voor Heel Hebban Kookt en Bakt mochten Helma en Silvia daarbij aanwezig zijn. Voor Heel Hebban Kookt en Bakt waren Helma en Silvia getuige van zijn overwinning. Nijgh & Van Ditmar stelde twee exemplaren beschikbaar, zodat wij onze mening konden vormen over TLV. Het idee was om dat in een soort van buddy-bak te doen. Helaas liep dat een beetje in de soep. Helma is namelijk even uitgeschakeld wegens een handblessure. Aan Silvia de eer om wat recepten uit te proberen uit het prijswinnende kookboek. 

- door Silvia - 

Het uitzoeken van de recepten blijkt nog een hele klus. Dit heeft absoluut niets te maken met het aanlokkelijke aanbod. Nee, de kleurrijke foto's van smakelijke gerechten en de sfeervolle omgevingsbeelden zorgden ervoor dat ik helemaal ondergedompeld raakte in de sferen van Tel Aviv, alsof ik door het doorbladeren even een uitstapje maakte naar deze stad. De inleiding doet hier nog een schepje bovenop. Voor we aan de hoofdstukken met receptuitleg beginnen, krijgen we nog even een lesje in de smaakmakers die worden gebruikt. Niet geheel onnodig in mijn geval, ik las over ingrediënten waar ik nog nooit over had gehoord. De hoofdstukindeling is speels. De titels hebben niets fancy. Het gaat om het eten. "Met je jatten" is de titel van het eerste hoofdstuk. Uit dit deel kozen wij vier recepten om uit te proberen. 

De tocht vooraf naar de winkel was al een interessante. Op de boodschappenlijst prijkten woorden als Nigellazaad, Za'atar, Techina en meer van dat soort benamingen. Tot mijn grote verrassing bleek de lokale Turkse supermarkt alles te hebben. 

Als voorafje viel de keuze op de Pita Bruschetta, de TLV-variant van de belegde boterham zoals deze met veel succes door de Italianen wordt voorgeschoteld. Dit keer geen geroosterde ciabatta, maar een pitabroodje belegd met fijngesneden tomaat, knoflook en meer heerlijkheden. Er worden diverse mogelijkheden geopperd. Wij hielden het eenvoudig en kozen voor de meest basic versie. De smaak was overigens verre van basic. 

Na de pitas waren de Borekas aan de beurt. Nog zo'n exotisch woord. Helemaal als je het meervoud ervan leest, Borekasiem. Het blijken hartig gevulde bladerdeegtaartjes. Voor de spullen worden klaargezet, lees ik eerst de achtergrond over deze lekkernij. Juist dit soort informatie maakt TLV enorm interessant en leuk. Van dit gerecht worden ook weer meerdere recepten voorgeschoteld. Ze zien er alle even lekker uit. Wij gaan voor de vulling met spinazie en drie soorten kaas en Za'atar. Het prutje bereiden, om even oneerbiedig te zeggen, waarmee het bladerdeeg wordt gevuld, is eigenlijk het enige echte werk. De spinazievulling moet worden gekoeld voor deze kan worden gebruikt als vulling van de bladerdeeg hapjes. Het afwerken is nog het leukste werk. De kaashapjes worden bestrooid met pompoenpitten en Za'atar en de Nigellakruiden worden samen met sesamzaadjes over de spinazie-exemplaren gestrooid. 

Voor het laatste gerecht wijken wij af van het originele recept, lamsshoarma in laffa. Wij zijn niet zo van het lamsvlees. In plaats daarvan gebruiken we kip. Het risico is dan natuurlijk wel dat de gebruikte kruiden hier niet helemaal bij passen. Een andere aanpassing die wij doen is het gebruik van kant-en-klare wraps in plaats van de laffa zelf te bereiden. Uiteraard zullen we nooit weten hoe het originele recept smaakte, maar ook met deze aanpassingen was het een toprecept! Vooral de salsa van tomaat, ui en andere soorten groente was een heerlijke aanvulling. 

6c2d814bbb24e823111393461a849abf.jpg

En dat stelt ons direct voor een probleem. Alles smaakte zo goed dat we deze recepten eigenlijk keer op keer willen gaan gebruiken, als hapjes bij feestjes, als makkelijke maaltijd, noem maar op. Maar ja, er staan nog zoveel andere recepten in, zoals bijvoorbeeld de Israëlische salade met hüttenkäse en Za'atar. Felroze plakkers steken uit het boek. Allemaal recepten die we nog willen uitproberen. Ik vermoed dat de truffels van techina en chocolade als eerste aan de beurt komen. Als toetje. 

TLV zal hier voorlopig nog niet in de kast verdwijnen. Het schrijven van dit artikel nam weer extra tijd in beslag omdat ik tijdens het doorbladeren meerdere keren bleef hangen om foto's te bekijken, achtergrond te lezen en nog weer eens een roze sticker te plakken. 

Wie reist er mee naar het Tel Aviv van Jigal Krant?Reacties op: TLV van Jigal Krant

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken