Vegetarische kookboeken

op 14 maart 2019 door

Afgelopen maandag is de Nationale week zonder vlees begonnen. Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Alleen daarom zou je al meedoen. En ook zonder vlees zijn de heerlijkste gerechten klaar te maken. Er komen steeds meer kookboeken, die vol staan met recepten waar geen vlees aan te pas komt. Kijk maar in onderstaand overzicht van vegetarische kookboeken. 

- door Renate -

De lijst wordt aangevoerd door De gezonde Bourgondiër van Jacinta Bokma. Gisteren maakte De Vegetariërsbond bekend dat de titel 'Lekkerste vega kookboek' dit jaar voor De Gezonde Bourgondiër is. Een Bourgondische leefstijl staat bijna synoniem voor het eten van grote stukken vlees en dierlijke producten, maar met dat beeld maakt Jacinta Bokma in De Gezonde Bourgondiër korte metten.

                               5aa8bbf585bad2.91838084.jpg5bc965cde0b6d8.37980407.jpg5b5aa9f9d7b9f0.06947705.jpg


De gezonde Bourgondiër - Jacinta Bokma

De tafel van Jacinta is altijd rijk gevuld en Bourgondisch. Hier komen gezinnen en generaties, vrienden en geliefden bij elkaar, want eten is liefde en samen genieten. Het klassieke ‘Bourgondische’ beeld is grote lappen vlees, schalen vis, alles veel, vet en vol. Jacinta doet het totaal anders. Ze maakt met haar originele ingevingen en variaties van alles een feestje, met het plantgebaseerde voedingsdriehart als houvast. En wow, van snelle snack tot driegangenmenu: alles in dit boek is gewoon écht lekker, verrassend gezond en makkelijk te maken. 

No Milky Way 2 - Stijn  De Kock en Elke Aert

Eet je veganistisch of wil je vaker plantaardig lunchen? Dan vind je de lekkerste vegan recepten voor salades, brood, soepen, spreads en warme lunchgerechten zeker in dit 208 pagina's tellende kookboek. Inclusief handige tips die jouw lunchervaring alleen maar eenvoudiger zullen maken. 65 overheerlijke en 100% vegan recepten. Zowel warme als koude maaltijden. Met ingrediënten die je overal kan kopen.

De groene bakplaat - Rukmini Iyer

In De groene bakplaat staan 75 creatieve en veelzijdige recepten waarmee je eenvoudig de lekkerste veganistische en vegetarische ovengerechten kunt bereiden. Het boek bestaat voor de ene helft uit veganistische en voor de andere helft uit vegetarische recepten. De hoofdstukken zijn ingedeeld op bereidingstijd. Denk aan curry van geroosterde wortel en bonen (30 min.), shakshuka uit de oven (45 min.) of gevulde pompoen met salie en geitenkaas (1 uur). Snijd de groenten, verdeel over de bakplaat, ga ontspannen achterover zitten en laat de oven het werk doen.

                               5be91842073db2.70779033.jpg5c80b44f4c9593.41470787.jpg5c32ec2c6178d5.63758636.jpg

Funky vegan bakboek - Emma Herngreen

Emma Herngreen heeft twee passies: bakken en vinyl verzamelen. Ze is een echte zoetekauw en houdt van zondig lekkere taarten, cakes, toetjes en verwenkoffies, maar dan alleen met plantaardige ingrediënten. Emma laat in het Funky vegan bakboek zien dat je, óók als je veganistisch wilt eten, heerlijk kunt genieten van allerlei baksels, zonder dat het ook nog raw of suikervrij moet zijn.

Elk hoofdstuk is gebaseerd op een specifieke muzikale stemming. Singing the blues bevat troostvoer als breakup brownies en comfort caramels. Voor een Poppy mood zijn er roze koeken en sugar bunny worteltaart. Find your soul geeft recepten voor de weg naar je hart met witte chocolademousse, een red velvet taart en een kersenkruimeltaart. En ook het hartige genot vergeet Emma niet met Spice it up with a little funk: knoflookbroodjes, miniquiches en ‘kaas’balletjes. Elk hoofdstuk eindigt met een korte playlist om te draaien tijdens het bakken of het genieten.

500 vegetarische gerechten - Deborah Gray

500 vegetarische gerechten biedt een frisse kijk op de vegetarische keuken. Het boek bevat een uitgebreide verzameling gerechten voor elke gelegenheid - behalve ontbijt- en brunchgerechten en snacks vindt u er tussendoortjes, gerechten om met vrienden te delen en een reeks zoete lekkernijen. 
Fantastische recepten voor de moderne vegetarische kok.
Voor een snelle selectie zijn de vegan en glutenvrije recepten gemarkeerd.
Maak eens een verrukkelijke soep of salade, of geniet van heerlijk comfortfood.
Een overzicht van de beste ingrediënten - van noten en zaden tot granen en peulvruchten 

Vegabijbel - Isabel Boerdam

Met meer dan 150 recepten laat Isabel Boerdam in Vegabijbel de oneindige mogelijkheden van de vegetarische maaltijd zien. Aan de hand van heldere instructies en stap-voor-stapfotografie leer je alles over het maken van de lekkerste vegetarische gerechten. Van goede basisrecepten als groentespread, currypasta en gemarineerde tempeh tot feestelijke creaties als plaattaart met aardpeer, kokosrijst met zoete aardappel en portobello pizza. Maak eens biet bourguignon, de vegetarische variant van de bekende Franse vleesstoof, probeer de vegetarische paella met venkel of ga voor de wortel-walnootburger met ras el hanout. Kortom, Vegabijbel is voor zowel de beginnende kok als de gevorderde kok een verrassend en leerzaam vegetarisch naslagwerk.

                              52d98daa5fff12.98200308.jpg56c2bd0baea2a4.53458842.jpg5aab5f4122cc99.18954966.jpg594b50cca06145.16208655.jpg

De dikke vegetarier - Mark Bittman

Mark Bittman won tal van prijzen met zijn kookboeken, columns, blogs en televisieprogramma's. Zijn boodschap is simpel: 'Eet minder dierlijke producten, geraffineerde suiker en junkfood. En eet meer plantaardige producten, zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke staat.'

Deze Nederlandstalige editie van Bittmans veel geprezen How to cook everything vegetarian heeft de titel De dikke vegetariër meegekregen omdat het het dikste en meest uitgebreide vegetarische kookboek ter wereld is. Het is hét standaardwerk van de vegetarische keuken dat simpele antwoorden geeft op alle vragen die zich bij koken zonder vlees kunnen voordoen. Of je nu gewoon een in alle opzichten lekkere, verantwoorde en gezonde maaltijd wilt bereiden of je bent een doorgewinterde vegetariër, in beide gevallen zul je blij verrast zijn met de maar liefst 2000 recepten uit alle windstreken die je in dit boek vindt.
'Mark Bittman rekent in deze goed doordachte ode aan de tuin en de natuur af met massaproductie. De combinatie van diepgravend onderzoek, smakelijk gebrachte informatie en verrukkelijke makkelijk te maken recepten is Marks kracht. Alles wat ik wil koken vind ik hier, van kikkererwtenfriet tot kaassoufflés.' - Mario Batali, chef, ondernemer, kookboekenschrijver
'Van gerechten die zo fantastisch smaken, zou je niet denken dat ze zo gezond zijn. Mark Bittman levert het overtuigende bewijs dat vegetarisch eten leuk is.' - Dr. Mehmet Oz, vaste deskundige bij Oprah en auteur van You: de gebruiksaanwijzing van je eigen lichaam
'De dikke vegetariër is het meest complete ideeënboek op het gebied van lekker koken zonder vlees, vis en gevogelte. Dit is de wensdroom van iedereen die dol is op dieren, maar ze niet op z'n bord wil!' - Antoinette Hertsenberg, programmamaker en initiatiefnemer van het online platform www.devegetarier.nl; co-auteur van de bestseller Vegeterranean en auteur van De dunne vegetariër.

Vlees noch vis - Estee Strooker

Koken zonder vlees of vis zit bij de meesten van ons gewoon nog niet zo in het systeem. Een keer een snelle salade voor jezelf is waarschijnlijk goed te doen, maar heel veel verder dan dat komen we vaak niet. Daarom biedt dit boek je eindeloze inspiratie voor gerechten zonder vlees en vis. Estée Strooker geeft recepten met verschillende groenten als basis en geeft tips bij het koken van een vegetarische maaltijd. Of je nu vegetarische gasten voor het diner krijgt, op zoek bent naar gerechten voor een vriendelijk prijsje, graag kookt met volop verkrijgbare groenten van het seizoen, veel variatie vol vitaminen zoekt of vegan for a day bent: dankzij Estées creatieve en originele recepten met plantaardige ingrediënten vind je altijd wat je zoekt.

Veggieburgers - Nina Olsson

Veggie Burgers van Nina Olsson is een must-have kookboek voor iedereen die graag vegetarisch eet maar ook dol is op lekkere burgers. Ook voor een veganistisch of glutenvrij dieet biedt Olsson meer dan genoeg opties. Wat dacht je van een Halloumiburger, een Bali beach-burger, een Capreseburger of een Sushi-miniburger?
De in Nederland wonende Olsson is een voorstander van bewust en gezond eten. Volg haar ook op Instagram onder de naam @nourish_atelier.
Haar vorige kookboek, Bowls of Goodness, werd genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2017

Smaaksouvenirs - Jolijn Pelgrum en Sjoerd Schotten

Plantaardig eten is een ontdekkingsreis. Wie om zich heen kijkt vindt overal inspiratie voor de lekkerste gerechten zonder dierlijke ingrediënten, en dat is wat Jolijn Pelgrum (vegadutchie.nl) en haar vriend Sjoerd Schotten (samgreens.com) op hun reizen hebben gedaan. Samen maakten ze 75 vegan wereldrecepten voor gerechten die thuis simpel te bereiden zijn, met ingrediënten die je in de meeste supermarkten kunt vinden: Vietnamese banh mi, Surinaamse roti, Japanse ramen noedelsoep, een Sri Lankaanse currytafel of Indonesische rendang. Smaaksouvenirs voert je mee langs gerechten die zij aten in verre landen, maar ook gerechten uit de verschillende culturen thuis in Amsterdam, zoals Ghana, Turkije en Marokko

Welk vegan of vegetarisch kookboek missen jullie hier of gebruiken jullie zelf vaak?



Reacties op: Vegetarische kookboeken

Gerelateerd

Over

Estee Strooker

Estee Strooker

Estee Strooker (1990) won op twintigjarige leeftijd de eerste editie van MasterChef Nederland. Nu runt ze een eigen restaurant en presenteert ze kookprogramma’s op 24 Kitchen. Een eigen kookboek...

Jolijn Pelgrum

Jolijn Pelgrum

Jolijn Pelgrum is foodie, blogger, fotograaf en voedingscoach. Haar recepten en persoonlijke verhalen inspireren sinds 2011 lezers tot een gezondere levensstijl. Vegadutchie.nl is een van de...