FAQ - Hebban Reading Challenge 2016

op 06 december 2015 door

De nieuwe FAQ

Voor lezers die vers in de Challenge vallen en Hebban zelf ook nog niet goed kennen, kan het allemaal best ingewikkeld zijn. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen. Staat je vraag niet in de FAQ-lijst hieronder, dan horen we graag van je via het contactformulier van de Challenge.
We zullen je gedurende het jaar (ongeveer een keer per maand) ook per mail informeren over de status van jouw challenge en met nieuwe ideeën komen. Ook kun je deelnemen aan exclusieve acties met boeken die je kunt winnen voor jouw Reading Challenge. Denk bijvoorbeeld aan leesexemplaren van boeken die nog moeten verschijnen.

cf428cee559dc08cb60e8e911eed8b30.jpgHoe begin ik mijn Challenge?
Op www.hebban.nl/challenge vul je een aantal in, jouw leesdoel voor 2016. Dat is alles wat nodig is om je Challenge te starten. Je vindt nu rechtsboven in je eigen profiel je Challenge-status terug (zie plaatje links) en kunt klikken op 'Bekijken' om je volledige Challenge-overzicht te openen en bekijken (en eventueel wijzigen door daarna op 'bewerken' te klikken). Je vindt in dit overzicht je leesdoel, je voortgangsbalk en de boeken die je voor je Challenge wilt gaan lezen en al hebt gelezen. Je kunt overigens je eigen Challenge-overzicht ook bereiken door op www.hebban.nl/challenge op 'Bekijken' te klikken.

Moet ik aan alle onderdelen van de Challenge meedoen?
Welnee, je kiest wat jij leuk vindt. De minimale Challenge is dan gewoon je leesdoel en alle boeken die jij op Gelezen zet, waardoor je voortgangsbalk doortelt. De meest complete is inclusief de categorieën, Buzzboeken, Jokers, zoektochten naar minibiebs en meer leuke activiteiten.

Wat is dat Challenge-overzicht (zie plaatje hieronder)?
Op je Challenge-overzicht staat je leesdoel, je voortgangsbalk, de boeken die je nog wilt gaan lezen en de boeken die je hebt gelezen voor je Challenge. Je vindt hier ook het totale aantal deelnemers aan de Challenge, het totale aantal boeken dat we samen willen lezen in 2016, het aantal boeken dat we samen al hebben gelezen in 2016 en het aantal volbrachte Challenges. Wist je dat je op 'Deelnemers' kunt klikken om andere lezers te bekijken?

3eb107a1866af317df5cc641301df06a.jpg
Hoe zet ik boeken klaar op 'Wil ik lezen' voor mijn Challenge?
Op de boekpagina van een boek klik je op 'Wil ik lezen'. Je krijgt dan een venstertje waarin je kunt aangeven dat je het voor je Challenge wilt gaan lezen. Het verschijnt nu in je Challenge-overzicht.

e949eb6620d6d4c3882ff012c6624dfd.jpg

En als ik het boek uit heb, hoe telt het dan mee voor de Challenge?
Zodra je het boek op 'Gelezen' zet krijg je een venstertje te zien. Daarin vink je 'Reading Challenge' aan en zo telt je voortgangsbalk eentje door en komt het boek terecht op je Challenge-overzicht. Het jaartal en de maand hoef je alleen aan te passen als je eerder gelezen boeken op Gelezen zet. Die komen dan op je reguliere 'Gelezen'-boekenplank in je profiel, maar tellen uiteraard niet mee voor je Challenge. Ze zijn immers niet in 2016 gelezen. Je kunt in dit venstertje ook direct aangeven met hoeveel sterren je het boek waardeert. Vergeet niet op Klaar! te klikken om je keuzes op te slaan!

2ef5e8e024db658832f91d5263bf47ec.jpg


Is het misgegaan en wil je een titel weer van je Challenge af?
Dan vink je hem simpelweg weer uit.

e5966807895c6ae6f74a3e3eb70a5abf.jpg

Moet ik alle boeken voor mijn Challenge al inplannen en op 'Wil ik lezen' zetten?

Nee, dat hoeft niet. Je kunt een boek opzoeken en het direct op 'Gelezen' zetten. Niet iedereen plant zijn boeken in en veel mensen werken de boeken die ze in het verleden lazen ook nog bij (al tellen die natuurlijk niet mee voor de Challenge, want de leesdatum ligt niet in 2016 dan). Je hoeft dus echt niet je hele Challenge vooruit te plannen. Je kunt het gebruiken als je al boeken hebt liggen en al weet wat je gaat lezen, en het is leuk om bij elkaar te kijken wat iedereen gaat lezen, maar het is absoluut geen verplichting om alles nu al in te plannen.

Waar vind ik de boeken om klaar te zetten voor mijn Challenge?
Op Hebban! Elk boek dat op Hebban staat en door jou gelezen wordt, telt mee voor je Challenge. De boeken die we noemen bij de categorieën zijn slechts suggesties. Een boek zoeken doe je in de zoekbalk rechtsboven in het Hebban-scherm. Maar ook boeken die je bij artikelen vindt, of waarover een nieuwe recensie is geschreven, of die je in andermans Challenges vindt, kun je op 'Wil ik lezen' zetten. Je kunt dus kriskras door Hebban om leuke boeken te ontdekken.

Ik kan bepaalde boeken niet op Hebban vinden. Kan ik zelf een boek toevoegen?
Zelf een boek toevoegen kan niet, maar je kunt wel een boek aanmelden voor toevoeging. Je mag ook via het contactformulier even melden welke titels je mist. We voeren alleen Nederlandstalige boeken in.

Tellen de Engelstalige boeken die ik lees ook mee?
Op Hebban staan alleen Nederlandstalige boeken, dus tenzij het boek dat je wilt lezen ook vertaald is of wordt, kan de Challenge-teller anderstalige boeken helaas niet meetellen. Als je veel in andere talen leest, kun je de Challenge zien als je Nederlandstalige Challenge of je splitst je Challenge en doet een deel Nederlandstalig en een deel anderstalig en houdt voor het tweede deel handmatig een blog bij met de titels die je wilt lezen of al las en je totaalscore.

Wat is een Challenge-selfie?
Dat is een geintje bij de kick off van de Challenge op 1 januari 2016 geweest, maar omdat het zo vreselijk leuk was om al die boeken en toegewijde lezers langs te zien komen op Twitter en Facebook, blijven we daar gewoon mee doorgaan! Pak jij een nieuw boek op voor je Challenge of sla je er juist een dicht? Vind je in de boekhandel of in de bibliotheek een passend boek? Maak een foto van het boek, of van je leesplekje met het boek, of van de wijn die je net op het boek morste (niet doen!) en zet die op de social media met hashtag #hrc2016. Het hoeft geen selfie te zijn, al zijn die halve hoofdjes verstopt achter boeken wel erg leuk! Voor het Jaar van het Boek zou het wel erg tof zijn als de Hebban Reading Challenge aantoont dat lezende mensen wel degelijk in het straatbeeld te vinden zijn. Lezen is geweldig! is onze boodschap.
 
Jullie hebben zulke toffe leescategorieën gemaakt. Kan ik die ergens afvinken? 
De Hebban Reading Challenge list is vooral bedoeld ter inspiratie. Op de speciale Page kun je nog meer ideeën opdoen. Onze redacteuren, recensenten en andere deelnemers zullen daar leesideeën blijven plaatsen. De handige Hebban Reading Challenge 2016 categorieënlijst kun je downloaden en printen en op papier afvinken. Je kunt op de Checklist in je Challenge-overzicht afvinken welke categorieën je al gehad hebt! Wil je graag bijhouden welk boek je voor welke categorie hebt gelezen, dan kun je daar een blog voor bijhouden, met een link naar de recensies van je gelezen Challenge-boeken eventueel. Zie hier een voorbeeld.

Ik doe een Challenge van 30 boeken, is dat wel voldoende om te winnen dan?
Ja, de vijftig categorieën met suggesties zijn optioneel. Jij kiest dan gewoon 30 categorieën die je het leukst vindt.

Zijn de categorieën verplicht?
Nee, je kunt je Challenge gewoon gaan lezen met door jou gekozen boeken die niets met de categorieën te maken hebben. De categorieën zijn inspiratie, stimulatie, suggesties en een stukje extra uitdaging om tot nieuwe genres en onbekende auteurs te komen. Ook zijn binnen de categorieën de boeken die in de lijsten staan niet verpicht. Je kunt gewoon zelf een boek zoeken met bijvoorbeeld 'een kleur in de titel' of 'uit de 19e eeuw' zoeken. Heb je een boek gevonden dat nog niet in de lijsten staat? Zet het in een reactie onder de bewuste categorie! Dat is weer leuke inspiratie voor anderen.

Mag ik categorieën combineren of moet ik voor elke categorie één boek lezen?
Dat mag jij beslissen. Als jij het liefst keurig 1 boek per categorie leest, doe je dat. Vind je het een sport om een boek te vinden dat zoveel mogelijk categorieën combineert, dan doe je dat. Het mag allemaal.

Welke hashtag gebruik ik voor de Hebban Reading Challenge 2016?
Als je iets in de social media roept over je Challenge en je gebruikt de hashtag #hrc2016 weten we allemaal waar je het over hebt.

Wat is Hebban Buzz?
In de Hebban Buzz behandelen we boeken die nog niet of nog maar net zijn verschenen. Lezers kunnen zich inschrijven voor een titel en beloven dan via social media onder hashtags #hebbanbuzz en #hrc2016 de ontvangst van het boek en hun leesvoortgang te melden en een korte recensie te schrijven. Lees hier meer.

Wat is een Joker?
Die prachtige lijst met vijftig categorieën kan best een of meer vervelende regel(s) bevatten voor deelnemers. Struikel jij enorm over een bepaalde categorie? Kun je er geen geschikt boek in vinden, word je er niet enthousiast van of wil je gewoon absoluut niet iets lezen uit die categorie, dan kun je een Joker inzetten! Schrap gewoon die vervelende categorie van je lijst en zet deze ervoor in de plaats. Elke zondag in december en januari staat er een nieuw Joker klaar.

Ik heb een minibieb, hoe kan ik aanhaken bij de Challenge?
We hebben als derde Joker de categorie 'Lees een boek uit een minibieb'. Voor lezers aan de Challenge staat de uitleg van die Joker hier. Maar heb jij zelf een minibieb en lijkt het je leuk om zoveel mogelijk Challengers naar jouw bieb te krijgen, dan kun jij op een leuke manier meedoen aan de Challenge! Lees daarover hier meer.

Ik doe mee aan de 7Days Reading Challenge op Hebban, maar wil ook mee (blijven) doen aan de Hebban Reading Challenge. Kan dat wel?
Jazeker kan dat. De Hebban Reading Challenge heeft als doel een bepaald aantal boeken te lezen in 2016, jouw eigen haalbare doch uitdagende leesdoel. De 7Days Reading Challenge is een thema-challenge met twaalf vaste Young Adult-titels, een per maand. Wil je aan beide Challenges meedoen en wil je graag aan de categorieën vasthouden, dan pas je de 7Days-titels in in je grote Challenge. Het eerste boek, Anna, is alvast een boek met een titel van maar één woord. Die kun je dus prima op beide Challenges aanvinken!

Ik heb helemaal geen motivatie nodig om te lezen! En ik vind dat het om de kwaliteit gaat, niet de kwantiteit.
Een Challenge van 30 boeken is net zo tof als een Challenge van 200 boeken. Iedereen heeft een ander leven, een ander huishouden en een andere routine. We gaan niet de strijd aan met elkaar, maar we gaan vooral wel heel veel lol hebben door met duizenden mensen samen te lezen. De Challenge is bedoeld om plezier te hebben, je bewust te maken van nieuwe genres en auteurs, je wat andere keuzes voor te schotelen en heel veel leestips te ontvangen en te geven! Ook kan de Challenge je wellicht soms helpen als je moe op de bank zit na een dag hard werken en je een zoveelste herhaling van een tv-serie kijkt. Of.... heb alleen ik daar last van?Reacties op: FAQ - Hebban Reading Challenge 2016

Meer informatie