HRC 2019 - #Februari

op 28 februari 2019 door

Februari een korte maand maar toch een 14-tal boeken weg kunnen lezen. In een aantal boeken veel carriëre vrouwen die op topniveau werkzaam zijn, maar daarvoor veel offers moeten brengen. Deze ambitieuze vrouwen hebben vaak een moeder die ze al dan niet bewust in een bepaald keurslijf pushen. Een aantal boeken waarin autisme een grote rol speelt. Maar ook twee boeken van mijn ‘vroegere’ favoriete schrijfster Rosamunde Pilcher. 

Kijk je mee?

21. De vrouw van de bankier - Cristina Alger

Op de spot van de thriller club vroegen ze wil jij meewerken aan onze spot? Omdat dit boek in het BC abonnement van deze maand zat heb ik me hiervoor opgegeven. 

Mijn bevindingen komen binnenkort via de spot van de Thriller club.

Thriller/Luisterboek-ebook/251 bladzijden/BC feb 2019/4****

22.  Onder de sterren van Montpellier - Marina Folkers

Wat een heerlijke feelgood. Cleo en Luc die maar rondjes om elkaar blijven draaien. Niet hun ware gevoelens aan elkaar durven/willen tonen. Soms zou je ze een zetje willen geven, maar gelukkig komt het uiteindelijk toch allemaal goed. 

Feelgood/Ebook/237 bladzijden/4****

HRC Lees een leesclubboek.

23. Echte liefde - Courtney Maum

Welkom in het vergevorderde digitale tijdperk. Wat doet digitalisering met de intermenselijke relaties?

Het is een boek met een link naar de realiteit. Bijna niemand kan meer zonder zijn smartphone/tablet enz.

Maar communiceren face to face valt niet altijd meer mee. 

Sloane, een succesvolle trendwatcher en haar partner Roman, een social mediaster, komen lijnrecht tegenover elkaar te staan wanneer Sloane zich gaat realiseren dat verbale communicatie en live contact niet meer mogelijk is. Het boek leest niet makkelijk in verband met veel high tech namen, maar is soms wel grappig en heeft een duidelijke boodschap.

Feelgoodroman/Ebook/309 bladzijden/3***

HRC Een link naar de actualiteit. 

24. Dansen in het donker - René Appel

Een thriller waarin een actueel onderwerp wordt beschreven. Het verhaal is goed opgebouwd, maar aan het einde naar mijn mening afgeraffelt. De spanning was ver te zoeken. Ik heb het als luisterboek gelezen maar heb het laatste hoofdstuk nog even teruggebladerd omdat ik dacht een afslag gemist te hebben! 

Thriller/Luisterboek/230 bladzijden/BC jan 2019/3***

HRC: Een link naar de actualiteit.

25. Maud - Anne West

Drie zussen en één stadstuin, geërfd door hun vader. Het eerste deel van een trilogie. In dit deel speelt vooral de oudste zus Maud de hoofdrol. Maud streeft een managementfunctie in het bedrijf na. Dat hier veel offers voor gebracht moeten worden, spreekt vanzelf. Maar is het dit allemaal wel waard? 

Je gaat het allemaal beleven in dit prachtige verhaal. Mooi opgebouwd, heel realistisch beschreven. Een meeslepend verhaal. Ik kijk uit naar deel 2.

Feelgood/Ebook/229 bladzijden/4****

HRC: Lees een leesclubboek.

26. Spiegelbeeld - Rosamunde Pilcher

Toen Marieke een oproep deed voor een bijdrage aan een In memoriam Rosamunde Pilcher ben ik dit boek gaan lezen. Een jaar of twintig geleden heb ik veel boeken van haar verslonden, maar als je nu vraagt welke boeken ik van haar gelezen heb, zou ik het echt niet meer weten. Ik ging op zoek in mijn eigen collectie en kwam Spiegelbeeld tegen. Wat een sfeervolle, meeslepende roman.

De tweeling Flora en Rose groeien afzonderlijk van elkaar op, Flora bij haar vader en Rose bij haar moeder. Ze zijn onwetend over elkaars bestaan. Als ze elkaar dan ook onverwachts ontmoeten in een restaurant in Londen is dit voor Flora een emotionele en verwarrende ervaring. Rose, veel wispelturiger van aard, ziet een onverwachte mogelijkheid om een lastige verplichting te ontlopen. Als ze door omstandigheden tot identiteitsverandering worden gedwongen, heeft dit grote onverwachte gevolgen. Het geheel speelt zich af in de Schotse Hooglanden. Het landschap wordt heel romantisch beschreven. De personages zijn realistisch neergezet, de menselijke relaties worden goed in beeld gebracht. Hierbij worden de thema’s erfelijkheid en opvoeding, waarden en normen, vriendschap en liefde vervlochten tot een warm liefdevol verhaal. 

Feelgoodroman/Ebook/226 bladzijden/4****

27. Het meisje in het ijs - Robert Bryndza

Een spannende thriller. Mooi opgebouwd verhaal met perfect uitgewerkte personages. De hoofdpersoon is een zeer sterke vrouw. Het einde bleef onvoorspelbaar, het kon in mijn opinie alle kanten uit. Pas toen ik nog ongeveer 40 blz moest lezen kreeg ik ineens een eureka moment midden in de nacht. Hoe raar kan het soms lopen dat je zo in een verhaal zit, haha. Maar ineens kreeg ik de dader in het vizier. Op een mooie manier is naar het plot toegewerkt. 

Thriller/luisterboek-ebook/369 bladzijden/BC feb 2019/4****

28. Ginny Moon heeft gelijk - Benjamin Ludwig

Ginny is een autistisch meisje met veel hechtingsproblematiek bij haar nieuwe adoptieouders. Haar adoptieouders verwachten een kind en dat feit doet Ginny terugvallen in haar gedrag. In haar ‘hersenen’ wordt ze vijf jaar teruggeworpen naar het moment waarop ze door de politie bij haar biologische moeder uit huis wordt gehaald. Omdat Ginny op dat moment snel uit huis geplaatst moest worden, heeft ze haar babypop in een koffer onder haar bed verstopt om deze te beschermen tegen de politie. Ze voelt zich nog steeds verantwoordelijk voor haar babypop en vraagt zich constant af of haar moeder haar gevonden heeft en goed verzorgd. Deze obsessie van Ginny zorgt voor veel spanning, zowel bij Ginny als in haar nieuwe familie. Een prachtig, ontroerend verhaal over de kwetsbaarheid maar ook de kracht van een familie.

Roman/ebook/303 bladzijden/4****

HRC: Lees een leesclubboek

HRC: Diversiteit

In het kader van Valentijnsdag waren er een aantal aanbiedingen waar ik gebruik van heb gemaakt, zoals:

29. Sprookjes bestaan niet - Jeske Meinema

Via facebook zag ik het bericht van Jeske voorbij komen dat haar ebook in het kader van Valentijn gratis aangeboden werd door Kobo. Gratis kan ik nooit voorbij laten gaan, dus snel gedownload op mijn ereader. Jeske had er wel bijgeschreven dat een ebook heel bewerkelijk was, dat heb ik gemerkt. De paginanummering bleef steken bij bladzijde 91, terwijl het verhaal nog 39% te gaan had. Dus het aantal bladzijden moet ik nu maar bij benadering inschatten. Sprookjes bestaan niet is een leuk, grappig feelgoodverhaal. Fijn om tussendoor te lezen. Garant voor enkele uren leesgenot.

Feelgood/ebook/150 bladzijden/3***

En

30. Hotel van verlangen - Tineke Beishuizen

Een kort liefdesverhaal, het leek wel een klucht. Een setting van 1 aantrekkelijke man, 4 vrouwen die om zijn aandacht vechten, en één hotel. In 64 bladzijden wordt een compleet verhaal verteld. Twee uur leesgenot.

Feelgood/ebook/64 bladzijden/3***

31. Miss you - Kate Eberlen

Een perfecte titel voor dit boek. Niet alleen in de betekenis van iemand missen maar ook elkaar mislopen. Gus en Tess treffen elkaar toevallig tijdens een vakantie in Italië. In een flits zien ze elkaar maar daarna scheiden zich hun wegen. Je volgt als lezer hun aparte levens in twee verhaallijnen. In deze tijdlijnen van Gus en Tess zijn, zonder het van elkaar te weten, toevalligheden van ontmoetingen geweven. Dit is op een inventieve manier gedaan. Beide personen maken in de loop der tijd veel mee, verdriet, verlies, maar ook mooie momenten. Toch blijven ze het gevoel houden dat ze iets missen in hun leven. Zou het zo zijn dat ze voor elkaar bestemd zijn? Door de fijne schrijfstijl leest het heel vlot. Echt een hartverwarmende pageturner met een prachtig einde.

Feelgood/ebook/372 bladzijden/4****

HRC: Diversiteit.

32. De schelpenzoekers - Rosamunde Pilcher

Spontaan kwam er na het artikel In Memoriam Rosamunde Pilcher de vraag om een groepsread te houden van het boek De schelpenzoekers. Daar deed ik graag aan mee. Wat een warme, liefdevolle roman op een bijzondere wijze beschreven. Ik zeg er niet meer over, je ziet mijn mening vanzelf verschijnen in het groepsread verslag.

Roman/ebook/451 bladzijden/5*****

33. Het goede leven - Annegreet van Bergen

Het vervolg op het boek Gouden jaren. In dit boek gaat Annegreet dieper in op wat de naoorlogse economische groei voor ons betekent heeft. Aan de hand van diverse anekdotes wordt er een completer beeld van vergelijking met vroeger geschapen. Persoonlijk vind ik dit deel interessanter omdat veel voorbeelden herkenbaar waren. Het spreekt meer aan in tegenstelling tot Gouden jaren, waarin veel cijfers en statistieken waren verwerkt. Ik heb het boek grotendeels geluisterd, maar toen ik ontdekte dat er foto’s in het boek voorkwamen, heb ik die naderhand nog bekeken.

Non-fictie/luisterboek-ebook/288 bladzijden/BC febr 2019/4****

HRC: Prijswinnend boek; Hebban publieksprijs

34. Perfecte akoestiek - Daria Bignardi

Vorig jaar las ik met veel plezier de blog Anouks schatkist vol vergeten boeken. Zij beschreef daarin haar boekhandel op dusdanige wijze dat ik geprikkelt werd om deze winkel eens een bezoekje te brengen. Op de enige regenachtige dag afgelopen zomervakantie kwam het er dan van. Helaas trof ik Anouk niet in de winkel, zij was juist die dag vrij. Jammer, maar toch even lekker rondgesnuffeld. Bij de koopjes trof ik dit boek aan. Na het lezen van de achterflap leek het me wel een mooi boek. 

Arno wordt op een koude ochtend eind december wakker en vindt een brief van zijn vrouw waarin ze schrijft dat ze haar gezin heeft verlaten. Dit heeft Arno niet aan zien komen. Waarom is ze weggegaan en waar is ze naartoe gegaan? In zijn zoektocht naar Sara komen veel geheimen naar boven en leert Arno zichzelf ook beter kennen. Op een gevoelige sfeervolle wijze beschreven maar niet echt mijn genre. Moeilijk om mijn aandacht erbij te houden.

Literatuur-Roman/Boekenkastboek/235 bladzijden/3***

Even wat statistiekjes:

Gelezen: 4 boeken van het BC abonnement febr; 1 boek uit eigen boekenkast; 4 thema’s van de HRC af kunnen vinken.

Totaal deze maand 3.714 bladzijden gelezen.

Eind februari ontving ik een mailtje dat ik de gelukkige winnaar van het boek Een onmogelijke liefde - Christine Angot was. Ik ben er blij mee. Inmiddels staat het al te pronken in de kast. Komt zeker dit jaar aan de beurt. 

Dit was mijn leesmaand februari. 

Tot de volgende keer.

 Reacties op: HRC 2019 - #Februari

Gerelateerd