Advertentie

HRC 2019 - #Juni

op 01 juli 2019 door

Juni de maand waarin het thema lees een debuut Nederlandse auteur centraal staat. Een makkie. Er zijn zoveel debuten in allerlei genres verschenen, dus het invullen van dit thema was geen probleem. Ik heb veel mooie debuten gelezen waaronder een aantal die ik al lang op mijn reader had staan. Dus deze zogenaamd ‘vergeten’ boeken gelijk mee weggelezen. Schoont de reader weer enigzins op. Het was een sterrenregen deze maand, met uitzondering van één boek. Dat was zo’n tegenvaller dat het van mij een beoordeling kreeg van 2**.

Lees je mee?

83. Entre Nous - Ivonne Schouten-Hoek

In de laatste dagen van mei las de feelgoodclub dit boek en de dag daarna verscheen er een interview met de schrijfster. Beide artikelen maakten mij nieuwsgierig, dus mijn debuutboek voor deze maand was snel bepaald. Gelukkig is het ook als ebook uitgegeven, dus snel gedownload en starten maar.

Wat een heerlijk boek om tijdens zomerse dagen te lezen. De Franse zon, humor, rebelse senioren, romantiek, scheiding, liefde, allemaal ingrediënten waaruit dit boek is opgebouwd. De schrijfstijl is heel toegankelijk, leest lekker vlot weg. Alledaagse probleem situaties komen in het verhaal voor. Een bijzondere kwinkslag vormt het projectje scheiding van Fenna. Dat je cappuccino op een speciale manier kunt drinken ga je in het boek ontdekken. In één woord: Genieten.

Feelgood/Ebook/338 bladzijden/4****

HRC: Een debuut Nederlandse auteur.

84. Zondebok - Jacobine van den Hoek

Een historische roman over liefde, moed, armoede versus rijke lieden afspelend in Amsterdam in de 16e eeuw.

Fye een krachtige vrouw wordt tijdens de beeldenstorm waarbij de burgers zich af zetten tegen de elite en de katholieke macht, beschuldigd van ketterij. Ook breekt er tegelijkertijd een onverklaarbare ziekte onder de weeshuis kinderen uit en voor dit alles moet een zondebok gezocht worden. Doordat Feye een speciale gave heeft wordt zij al snel als schuldige aangewezen. De martelingen en vernederingen worden op een levendige manier beschreven. In korte hoofdstukken is het verhaal opgebouwd. Je vliegt er doorheen. 

Historische roman/Luister-ebook/341 bladzijden/ BC juni-19/3***

HRC: Een debuut Nederlandse auteur.

85. Zomer in Carrick Park - Kirsty Ferry

In het hotel waar Rosa werkzaam is als receptioniste zal binnenkort de bruiloft van Luke en Erica plaatsvinden.  Joel, de vriend van Luke, zal de getuige van Luke worden. Om nog last minute iets te regelen voor de huwelijksnacht gaat Joel naar het hotel. Wat schetst beider verbazing als Rosa en Joel oog in oog met elkaar staan. Joel heeft zes jaar geleden het hart van Rosa gebroken, dus Rosa wordt totaal overvallen door deze onverwachtse ontmoeting. Om de bruiloft in goede banen te laten verlopen worden ze beiden gedwongen om samen te werken. Gaat het ze beide lukken? 

Een kort feelgood verhaal, leest makkelijk weg.

Feelgood/Ebook/113 bladzijden/3***

86. Zomer in het duincafé - Debbie Johnson

Het eerste deel van een nieuwe serie. Laura, sinds twee jaar weduwe, solliciteert op een advertentie voor hulp in een duincafé. Ervaring is niet vereist, wel het talent om troostrijk eten te kunnen voorschotelen. Ze heeft geen idee wat ze zich hierbij voor moet stellen. Tot haar verbazing wordt ze aangenomen voor deze functie. Samen met haar twee tienerkinderen vertrekt ze richting Dorset voor een werk-/zomervakantie. Haar kinderen Lizzie en Nate zien deze vakantie helemaal niet zitten. Ze hadden liever in de stad Manchester gebleven. Gaandeweg deze vakantie verandert hun mening en worden ze volledig in de gemeenschap van het duincafé opgenomen. 

Een vrolijke, zomerse, ontroerende maar ook troostrijke feelgood. Ik kijk uit naar deel twee.

Feelgood/Ebook/288 bladzijden/4****

87. Ja kun je krijgen - Astrid Harrewijn

Via Anne de Bree, single, advocate, voorgedragen als partner bij JVJ, beleef je als lezer heerlijke hilarische momenten. Veel lachwekkende situaties zijn zo beeldig geschreven dat je het soms uitschatert van het lachen. Een heerlijk debuut. Het boek stond al lang op mijn reader, heb het volgens mij jaren geleden gelezen maar kan het me eerlijk gezegd niet meer herinneren. Ik ben blij dat ik het nog een keer gelezen heb. Ik heb weer van enkele ontspannende humoristische leesuurtjes genoten.

Feelgood/Ebook/198 bladzijden/4****

HRC: Een debuut Nederlandse auteur en een ‘Vergeten’ boek.

88. Mama is hier - Mariette Zweers

Het hoofdthema in deze psychologische thriller is onvoorwaardelijke liefde. Olga en Matthijs lijken een stabiel huwelijk te hebben, maar in werkelijkheid schort er hier en daar veel aan. Een pageturner.

Thriller/Luister-ebook/195 bladzijden/BC juni -19/3***

89. Nachtmuziek - Jojo Moyes

Wanneer de man van Isabel, violiste, door een auto-ongeluk om het leven komt, komt Isabel er alleen voor te staan met haar twee kinderen. Als dan ook nog blijkt dat haar man haar met veel schulden heeft achtergelaten wordt hun toekomstbeeld er niet rooskleuriger op. Ze wordt voor de zware keuze gesteld om haar prachtige dure viool te verkopen om hun financiële situatie veilig te stellen. Dan dient zich een onverwachtse erfenis aan van een verre oudoom. Ze erft een huis op het platteland. Dit huis biedt het gezin de oplossing om een nieuwe start te maken. Wat ze niet weet is dat er meer gegadigden zijn voor dit huis.

Nachtmuziek is een aangrijpende, ontroerende roman doorspekt met muzikale intermezzo’s. Een aanrader.

Feelgood/luister-ebook/349 bladzijden/BC juni-19/4****

90. Geluk bij een ongeluk - Wendy Brokers

Een beroemde thriller schrijfster, Suus Versluis, heeft aan een ernstig auto-ongeluk een incomplete dwarsleasie overgehouden. Moeilijk voor haar om te accepteren en er mee om te gaan. Dan verschijnt de sexy Jacco ten tonele. Hij is fysiotherapeut en ervan overtuigd dat hij Susan kan helpen. Maar Suus wil op geen enkele manier geholpen worden en laat dit duidelijk weten door middel van sarcasme en negatief gedrag. Gaat het Jacco toch lukken?

Een heftig liefdesverhaal met veel tegenstrijdigheden zoals cynisme tegenover optimisme, accepteren versus veroordelen en vooroordelen.  Ik heb heel erg meegeleefd met Suus en Jacco. Ik voelde de onmacht van Suus en Jacco om los te komen van hun verleden. Maar ook de strijd van Suus om weer te participeren in de Maatschappij is perfect in beeld gebracht. De alledaagse realistische schrijfstijl stond me erg aan. Het was genieten. Een mooi debuut met een duidelijke boodschap: geef nooit op!

Feelgood/Ebook/242 bladzijden/4****

HRC: Lees een debuut Nederlandse auteur.

91. Lieveling - Kim van Kooten

Lieveling is het verhaal over de vijfjarige Puck. Een hartverscheurend verhaal over kindermisbruik maar vlot en op luchtige wijze geschreven om het vreselijke thema redelijk behapbaar te houden. Het boek heeft een open einde. Jammer, ik had graag geweten of Puck uiteindelijk goed terecht is gekomen.

Literatuur-roman/Ebook/165 bladzijden/4****

HRC: Een prijswinnend boek/Een debuut Nederlandse auteur/Een boek uit de Hebban 1000/Een vergeten boek

HRC XXL: Een boek uit de top 25 van Daphne van Rijssel

92. De vlucht - Jesus Carrasco

Een jongen is op de vlucht. Waarom en voor wie wordt pas aan het einde duidelijk. Hij komt onderweg een geitenhoeder tegen en samen vervolgen ze hun weg. Hoe ze allebei heten weet niemand. Door de mooie beschrijvingen voel je het stof van het dorre landschap in je kruipen. Er wordt weinig gesproken maar de spanning wordt daardoor nog intensiever.

Literatuur/Ebook/141 bladzijden/3***

HRC en XXL: Een vergeten boek/ boek uit de top 25 van Soraya Vink en Lindy de Jong/ plaats 172 in de Hebban top 1000

93. Geloof me maar - Gillian King

Het eerste boek wat ik van deze schrijfster lees. Het is ook tevens haar debuutboek. Maar ik weet zeker dat ik meer van haar ga lezen. Heerlijk luchtig verhaal met veel humor, genante situaties, drama en liefde. Leest lekker vlot. Smaakt naar meer van deze schrijfster. 

Feelgood/Ebook/185 bladzijden/4****

HRC: Een debuut Nederlandse auteur/ een vergeten boek

HRC XXL: Kleur geel.

94. Sara en Liv - Suzan Hilhorst

Pfff wat een heftig autobiografisch verhaal. Het is een dun boekje, heb het ook in 1 dag uitgelezen maar moest tussentijds even iets anders doen. Zo aangrijpend, bijna niet te bevatten. Een zeer indringend verhaal over twee zusjes die beide kort na hun geboorte ernstig ziek worden en onverwachts sterven. Het verhaal wordt zowel vanuit het perspectief van de moeder als van kind verteld. Hoop, wanhoop, verlies en rouw zijn de peilers waarop dit verhaal is gebouwd.

Non fictie/Ebook/167 bladzijden/5*****

HRC: Een debuut Nederlandse auteur/waargebeurd verhaal

XXL: boek uit de top 25 van Daphne van Rijssel

95. Ierse honing - Victoria Clayton

Dit boek heb ik vorig jaar op het boekenfestijn gekocht. Ik had me een beetje verkeken op de dikte en het lettertype maar met de nodige hulpmiddelen is het toch gelukt om te lezen.

Wanneer de verhouding van Roberta met een getrouwde Engelse politicus bekend wordt, vlucht ze naar Ierland. Daar werd in een kasteel een huishoudster gevraagd. Vanuit het mondaine Londen komt ze in the middle of nowhere terecht in een groot landhuis met een uiteenlopende diversiteit aan excentrieke personen. Toch weet ze uiteindelijk haar affaire te vergeten en haar draai in dit huis te vinden. Totdat ze de heer des huizes, een Ierse politicus maar ook een grote mopperpot, ontmoet. 

Een prachtige roman met een beeldende beschrijving van een heel klein stukje Ierland. Prettige schrijfstijl met soms heel mooie poetische omschrijvingen. Een aanrader.

Feelgood/Boekenkastboek/543 bladzijden/4****

HRC XXL: het werelddeel Europa

96. Horen zien zwijgen - J.D. Barker

Een beetje lugubere thriller met een open eind. 

Thriller/luisterboek/419 bladzijden/BC mei-2019/3***

97. Een kleine verrassing - Hendrik Groen

Twee oude mannen, een baby en een zeer slap aftreksel van een detective. Ik had hoge verwachtingen van dit boek maar wat is me dat tegen gevallen. Nog te slecht om er een klucht van te maken. Jammer.

Roman/Ebook/270 bladzijden/2**

98. E&M Liefde op de vlucht - Lissa Kemp

Wanneer Emma zich eindelijk, na een heel moeilijke jeugd en een mislukt huwelijk, in Amsterdam haar draai gevonden heeft, ontvangt ze een brief uit Schotland. Uit deze brief blijkt dat haar moeder op sterven ligt maar Emma nog heel graag 1 keer wil ontmoeten. Omdat Emma altijd het gevoel heeft gehad dat ze door haar moeder op vijf jarige leeftijd in de steek is gelaten, is haar eerste reactie om niet te gaan. Ze heeft geen behoefte om haar moeder na zoveel moeilijke jaren, te ontmoeten. Toch vertrekt ze naar Schotland en ontdekt veel familiegeheimen en intriges. Haar moeder vraagt Emma om vergeving voor de gemaakte keuzes in het verleden. Schenkt Emma haar moeder vergiffenis?

E&M is een echte pageturner. Ik heb het boek in 1 dag uitgelezen. Fijne schrijfstijl. Als lezer blijf je geboeid en nieuwsgierig wat er in het verleden is gebeurd. Een verhaal met een spannend tintje. De hoofdpersoon Emma ontwikkelt zich van een persoon die aanvankelijk voor alle problemen wegvlucht tot een meer evenwichtigere vrouw. Vergiffenis, jaloezie, haat maar vooral de liefde viert hoogtij in deze feelgood. Een mooi debuut.

Feelgood/Ebook/254 bladzijden/4****

HRC: Debuut Nederlandse auteur

Na een halfjaar hier de tussenstand van mijn leesdoelen overzicht:

f3b2c5c0288e8976d91f82c35d646b89.jpg

 

Zoals jullie hierboven kunnen zien zit ik op 98% van mijn challenge. Toch ga ik de challenge niet verhogen. Ik ben benieuwd waar ik op het einde van het jaar op uitkom.

459458fbe22d1e01ce0c2e18bd283460.jpg

 Reacties op: HRC 2019 - #Juni

Gerelateerd

Over

Ivonne Schouten-Hoek

Ivonne Schouten-Hoek

Auteur feelgood roman Entre Nous, eigenaar uitgeverij Heart for Books, voormalig...

Wendy Brokers

Wendy Brokers

Moeder van vijf, kinderverpleegkundige en auteur (tot nu toe nog even in deze vo...

Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn

De Nederlandse schrijfster Astrid Harrewijn (1963) heeft rechten gestudeerd en h...

Jacobine van den Hoek

Jacobine van den Hoek

Jacobine van den Hoek is columnist van het Amstelveens Nieuwsblad en actief binn...

Gillian King

Gillian King

Gillian King (1978) woont samen met haar man en twee kinderen in het gezellige D...

Lissa Kemp

Lissa Kemp

2019 Wordt het jaar waarin ik lezer blijf en schrijver word. E & M, de feelgood ...