Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC 2019 - #september

op 30 september 2019 door

September is twee jaar geleden door de feelgood groep uitgekozen als de Lees Uit Eigen Kast (LUEK) maand. Door de continue aanwas van nieuwe boeken raken de reeds lang geleden aangekochte boeken in de vergetelheid. Om deze zogenaamd ‘vergeten’ boeken toch weer naar boven op de stapel te krijgen is deze maand in het leven geroepen. De bedoeling is dat er geen nieuwe boeken worden gekocht. Immers dan heeft het geen effect. Tevens is deze maand het thema van de HRC om een boek uit de nieuwe top 1000 te lezen. Een mooie uitdaging om deze twee thema’s zoveel mogelijk te combineren. Is het me gelukt? Je leest het hieronder.

126. 9 november - Colleen Hoover

Een bijzonder liefdesverhaal met veel diepgang. Ben en Fallon ontmoeten elkaar voor de eerste keer op 9 november in hun 18 jarige levensjaar. Voor beide tieners is 9 november een belangrijke datum. Ze besluiten om elk jaar op 9 november elkaar te blijven treffen. Vanuit het perspectief van Ben en Fallon wordt hun beleving van deze jaarlijkse dag verteld.

Feelgood/ebook/273 bladzijden/3***

HRC: 5 sterren recensie/plaats 438 in de nieuwe top 1000

127. 100 gelukkige dagen - Fausto Brizzi

Wat zou jij doen als je nog maar 100 dagen te leven hebt? Om deze vraag te beantwoorden heeft Brizzi een aantal bladzijden in het boek leeg gehouden zodat je tot een weloverwogen besluit kunt komen. Het geeft stof tot nadenken. De hoofdpersoon Lucio heeft besloten om alles nog uit het leven te halen wat mogelijk is. Hij telt af van 100 tot 0. Een heel heftig onderwerp wat doorspekt is met hilarische humoristische momenten zodat het een vlot leesbaar verhaal wordt. Een tranentrekker.

Roman/ebook/370 bladzijden/4****

HRC: plaats 676 in de nieuwe top 1000

128. Het theemeisje van Yunnan - Lisa See

Soms kom ik tot de ontdekking dat ik een boek te lang ongelezen op mijn ereader heb laten staan. Ook met dit boek. Een mooie en informatieve roman waarin je kennis maakt met de oude Chinese cultuur en geschiedenis, maar ook met de thee cultuur. Je wordt uitgebreid mee op reis genomen naar China.

Li-Yan is geboren bij de Akha bergstam, één van de 55 etnische minderheden in China. Het geloof en de levenswijze van de Akha is vooral gebaseerd op het feit dat ze zichzelf zien als een schakel in de lange keten van het leven. Heel veel bijgeloof en eeuwenoude traditites blijven gehandhaafd. De moderne tijd is in haar bergdorp nog niet doorgedrongen. Het dorp leeft van de theeblaadjes van eeuwenoude theebomen. Wanneer Li-Yan geconfronteerd wordt met een onbegrijpelijke wrede traditie vormt dit een keerpunt in haar leven. Ze wil zich ontwrichten aan dit armoedige en moeizame leven. Wanneer ze de kans krijgt om verder te gaan studeren grijpt ze die met beide handen aan. Maar dan komt er op een dag een zakenman met zijn zoon van de stad naar het dorp. Hij is op zoek naar de beste thee van de oudste bomen. Li-Yan wordt tussenpersoon tussen de zakenman en het dorp, immers zij spreekt de taal van de zakenman. Vanaf hier verandert het leven drastisch van Li-Yan. 

Het boek is beeldend geschreven, zeer veel details worden er genoemd zodat je zelf een voorstelling kunt maken van de situtaties, klederdracht, enz. De schrijfstijl groeit mee met Li-Yang. Wordt er bijvoorbeeld in het begin van het boek (Li-Yan als 10-jarige) over 'liefde stelen in het bos' gesproken verandert dat op latere leeftijd in vrijen. Dus niet alleen de hoofdpersonage maakt een sterke groei door, ook de schrijfstijl. Er is prachtig naar het einde toegewerkt. 

Roman/ebook/391 bladzijden/4****

HRC XXL: Werelddeel Azië/ Diversiteit

129. De kersenoogst - Lucy Sanna

Een kersenboomgaard en oorlogstijd. Moeilijke tijden om de oogst binnen te halen als de benodigde mankrachten elders te werk zijn gesteld. Charlotte en Thomas runnen samen met hun zoon Ben en dochter Kate een kersenboomgaard in Noord - Amerika. Ben vecht tegen de Duitsers in Italië. De aanstaande oogst vormt een groot probleem voor Charlotte en Thomas. Dan denkt Charlotte de oplossing gevonden te hebben. Wat als de krijgsgevangenen nu eens ingezet gaan worden bij het oogsten? Uiteindelijk stemt de gemeenteraad voor deze optie. De Duitse krijgsgevangen worden onder bewaking geplaatst op hun boerderij en verblijven daar gedurende het seizoen. Maar of dit nu wel de ideale oplossing is? 

Het verhaal laat goed de tegenstelling zien tussen de vijand in oorlogs strijd maar aan de andere kant zijn het ook mannen met een gezin, geliefden aan het thuisfront. Als lezer krijg je te maken met deze twee verschillende werelden en de consequenties van oorlogstrauma’s. De schrijfstijl is erg vlot geschreven. Haat, armoede, romantiek, liefde, vijandschap, geheimen, spanning, het komt allemaal aan bod in dit boek. 

Roman/ebook/265 bladzijden/3***

HRC XXL: Werelddeel Noord - Amerika

130. Eiland in de wolken - Tamara McKinley

Na het overlijden van haar man wil Christy, 65 jaar, terug naar haar geboorte eiland Skye in Schotland. Ze wil afrekenen met demonen uit haar verleden. Ze wil alleen gaan maar haar kinderen zijn het daar niet mee eens. Uiteindelijk gaan haar dochter en kleindochter met haar mee. Het wordt een hele emotionele terugreis naar het verleden van Christy. Maar terwijl ze op reis is, gebeuren er vervelende zaken in Australië waarvan alleen Christy de sleutel voor de oplossing heeft. Zullen ze op tijd terug zijn om alle problemen opgelost te krijgen? De verhaallijnen afspelend in Australië als op Skye, worden om en om verteld. Als lezer wordt je tot het eind in spanning gehouden wat de oorzaken van de problemen zijn geweest. Fijne schrijfstijl. Personages zijn erg sterk beschreven. Een pageturner. Mooie historische roman met een voor mij onbekend stuk geschiedenis van het eiland Skye. 

Roman-feelgood/ebook/309 bladzijden/4****

HRC XXL: Werelddeel Australië

131. Onder de paramariboom - Johan Fretz

In Onder de Paramariboom worden we rond geleid door Paramaribo. De schrijver Johan, geboren en getogen in Nederland, heeft een Surinaamse moeder en een Duitse vader. Hij heeft nooit de behoefte gevoeld om naar het geboorteland van zijn moeder te gaan. Wanneer hij wordt uitgenodigd om een politieke toespraak in Paramaribo te komen geven gaat het er eindelijk toch van komen. ‘Welkom thuis’ wordt hem door de SLM piloot gewenst, nadat hij geland is op Zanderij. Of het inderdaad als een ‘thuis’ voelt voor Johan gaat hij ervaren. Zijn zoektocht naar oorsprong en identiteit wordt op een komische wijze verteld. 

Roman/ebook/233 bladzijden/4****

HRC XXL: Werelddeel Zuid-Amerika  

132. Misleiding - Doggerland 1 - Maria Adolfsson

Een spannende start, tevens debuut, van een nieuwe thrillerserie. Ik heb het boek grotendeels geluisterd. In het begin veel details en personages, dus moeilijk om gelijk in het verhaal te komen. Maar op een gegeven moment pakt het verhaal je en wil je weten hoe de plot is. 

Thriller/luisterboek/442 bladzijden/BC aug 19/4****

133. Moord op de moestuin - Nicolien Mizee

Het boek is uitgeroepen tot boek van de maand bij DWDD, dus dat schept toch hoge verwachtingen. Helaas zijn deze verwachtingen niet voor mij uitgekomen. Ik heb het boek geluisterd. Werd voorgelezen door Hymke de Vries, dus dat was een pluspunt. Maar verder was het boek niet mijn ding. Ik beoordeel het met een magere 3 sterren. 

Roman/luisterboek/129 bladzijden/BC sept 19/3***

92d6a72cf442c3f15be8f93deedec546.png

134. De theeroos - Jennifer Donnelly

Jaren geleden werd dit boek mij al aangeraden in de bibliotheek. Maar het was steeds uitgeleend en ook een behoorlijke klepper. Dus toen ik steeds meer digitaal ging lezen heb ik het ebook gekocht en helaas vervolgens vergeten. Toen ik een aantal boeken bij elkaar ging zoeken voor deze LUEK maand en in combinatie met de Hebban top 1000 kwam ik dit boek weer tegen. Inmiddels zijn er nog twee delen in deze serie verschenen dus dat werd binge reading. 

In de theeroos kom ik weer veel te weten over thee. Een prachtige historische roman met veel romantiek, liefde en verdriet. Het speelt in 1888 in de arme wijk East End in Londen, daarna verplaatst het verhaal zich naar New York. Ondanks dat het een klepper is leest het heel vlot. Het eindigt met een verrassende plot en een cliffhanger. Snel op naar deel 2.

Roman/ebook/720 bladzijden/5*****

HRC en XXL: van dun naar dik: 700 - 799 bladzijden, plaats 206 in de Hebban top 1000

135. De winterroos - Jennifer Donnelly

Het verhaal van Fiona en Joe wordt in dit deel vervolgd. Tevens komen er nieuwe personages ten tonele die via diverse kanalen met elkaar verbonden worden. We zijn zes jaar verder, beland in het jaar 1906. Begin 20e eeuw, jaren waarin vrouwen geen stemrecht hadden. Waarin het huwelijk als een instituut werd gezien. Grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Evenals heden ten dage rommelde het toen ook al in het Lagerhuis. Corruptie, moord, dit alles werd niet geschuwd als men een plaats in het Parlement wilde bemachtigen. Thema’s als liefde, hoop en vertrouwen spelen tevens een grote rol. Veel cliffhangers en geweldige plottwists. Snel naar deel 3.

Roman/ebook/720 bladzijden/5*****

HRC en XXL: plaats 764 in de Hebban top 1000, van dun naar dik: 700-799, werelddeel: Afrika

136. De wilde roos - Jennifer Donnelly

En met de wilde roos komt er een einde aan de belevenissen van de familie Finnegan. In dit deel staat de jongste broer, Seamus Finnegan, centraal. Het speelt zich af voor, tijdens en kort na de eerste wereldoorlog. Ook in dit deel veel cliffhangers en plottwists. Toch vond ik dit deel iets minder dan de voorgaande delen. Het kwam op mij over dat het door iemand anders was vertaald en een aantal gebeurtenissen van de vorige delen liepen niet synchroon. Niettemin toch enorm genoten van het laatste deel. Een prachtige trilogie. Als je van historische romans houdt kan ik deze serie aanbevelen.

Roman/ebook/736 bladzijden/4****

HRC XXL: van dun naar dik: >700 bladzijden, werelddeel Afrika en Azië

Met de rozentrilogie sluit ik de leesmaand september af met 11 boeken die al geruime tijd op mijn ereader stonden. Daarvan heb ik er vier van de nieuwe Hebban top 1000 kunnen afvinken.

Hierbij nog een statistiekje:

0ae1a5f2a7715a8de698be8913e84807.png

Hebben jullie ook veel uit eigen kast/ereader kunnen lezen in september?

459458fbe22d1e01ce0c2e18bd283460.jpg



Reacties op: HRC 2019 - #september

Gerelateerd