Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Antoinette en Sanne op missie: naar de zeebodem

op 22 mei 2019 door

Wij zijn altijd op missie. Op zoek naar mooie, bijzondere, prachtige, onvergetelijke en leerzame boeken. Dit keer gingen Antoinette en Sanne op een hele andere misse. Ze gingen op missie naar de zeebodem. Met een nieuwe serie van Clavis over wetenschap voor onderzoekers vanaf 6 jaar, dompelden ze zich onder in de waterwereld.

- Door Antoinette en Sanne -

Waar gaat het over?

WonderWaar, op missie naar de zeebodem neemt lezers niet alleen mee onder water, maar ook mee terug in de tijd. We gaan terug naar eind jaren twintig, begin jaren dertig van de negentiende eeuw. De twee onderzoekers William Beebe en Otis Barton kruipen in hun Bathysfeer, een grote stalen bol waarmee ze de diepzee gaan verkennen. Hoe kwamen zij tot die bijzondere uitvinding? En wat vonden ze daar, diep in de zee? Daar komen onderzoekers vanaf 6 jaar achter in het eerste deel in deze serie over wetenschappelijke verwondering. 

Waarom is dit zo'n leuk boek?

Sanne: Als je het mij vraagt, is dit boek in perfecte balans. Tekst en beeld passen goed bij elkaar. De platen die de tekst illustreren zijn kleurrijk en interessant. De tekst is niet al te veel of al te moeilijk en het heeft een dosis spanning waardoor het niet voelt als een informatief boek maar een avontuurlijk verhaal. Je stapt met wetenschapper Beebe samen in de Bathysfeer.

Antoinette: Ik vind het super dat de auteur wetenschap en geschiedenis op een mooie eenvoudige manier heeft verwerkt in het boek. Hierdoor worden jonge kinderen op een leerzame wijze door het boek heen gemanoeuvreerd. De illustraties ondersteunen de tekst en bieden de lezer een kleurrijke en avontuurlijk verhaal.

Waarom past het bij deze leeftijdsgroep?

Antoinette: Ikzelf heb geen kinderen meer in deze leeftijdsgroep, maar lees voldoende kinderboeken om te zeggen dat het boek zo uitdagend getekend en geschreven is dat de interesse bij kinderen gewekt wordt. De auteur weet op een eenvoudige wijze uit te leggen hoe deze mannen vroeger leefde en hoe zij dit avontuur waarschijnlijk beleefd hebben. Het is een verhaal die kinderen uitlokt om vragen te stellen aan volwassenen. 

Sanne: Ik nam de proef op de som. Nadat ik het boek zelf had gelezen trommelde ik mijn jongste op: een onderzoeker van 6 jaar. Hoewel hij in eerste instantie vooral aandacht had voor zijn eigen missie op zijn kamer, duurde het niet lang voor hij op schoot kroop en zijn ogen en oren de kost gaf. Niet alleen vond hij het onvoorstelbaar dat dit over mensen ging die honderd jaar geleden leefden, maar ook verwonderde hij zich over de mooie prenten. Dingen die nu zo logisch zijn (goede camera's en altijd telefoonverbinding), bleken honderd jaar geleden helemaal niet zo logisch. Het boek is precies lang genoeg en niet ingewikkeld, waardoor het goed aansluit bij de belevingswereld en spanningsboog van jongere onderzoekers.

Waarom moet je dit boek lezen?

Sanne: Het is mooi, het is interessant, het is spannend, het is leerzaam. Wat wil je nog meer?!

Antoinette: Het is een kleurrijk en leerzaam verhaal die een stukje geschiedenis verteld over hoe men vroeger op onderzoek ging.

Waarom zijn wij fan?

Antoinette: Ik ben fan doordat het boek op het eerste oog vooral kleurrijk en leuk lijkt. Pas wanneer je begint te lezen en de illustraties goed bekijkt, merk je pas hoe leerzaam het verhaal is. Het biedt kinderen ruimte om het boek zelf door te bladeren, maar ook samen te lezen met volwassene, waarbij zeker vragen zullen ontstaan bij de kinderen. Zelfs ik zag steeds weer andere details op de prachtige illustraties. Knap gedaan. Het is een verhaal die de geschiedenis op simpele wijze verteld. Superleuk voor kinderen die uitgedaagd worden en geïnteresseerd zijn in hoe we vroeger leefde.

Sanne: Op een spread van twee pagina's beslaat één pagina een mooie kleurrijke tekening en de andere pagina wordt gebruikt voor tekst met een illustratie. Doordat het boek grotendeels uit prenten bestaat, blijven kinderen hun interesse houden. Op elke pagina valt wel iets te zien. Terwijl zij kijken, geeft de voorlezer informatie over wat de kinderen zien. Daar waar sommige informatieve boeken afschrikken door de hoeveelheid tekst die het bevat, is dat bij Op missie naar de zeebodem niet het geval. Het is daarom een echte aanrader voor kinderen met een brede interesse.

Waarom geven Sanne en Antoinette dit eindoordeel?

Antoinette: Ik geef het boek 4,5 sterren. Het is een prachtig boek vol met gedetailleerde illustraties die de lezer elke keer weer zal verrassen. Een boek die geregeld gelezen en bekeken zal worden zodra deze is aangeschaft.

Sanne: Ik geef het boek 5 sterren omdat het boek, kort, duidelijk, spannend en mooi is. Ik denk dat het boek goed aansluit bij nieuwsgierige kinderen. De informatie is duidelijk, het voelt haast als fictie en je kijkt je ogen uit.



Reacties op: Antoinette en Sanne op missie: naar de zeebodem

Meer informatie

Gerelateerd