Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De favoriete voorleesboeken van de Jeugdliteratuur Club

op 30 januari 2019 door

De Nationale Voorleesdagen zijn in volle gang. Vorige week lazen jullie al over het boek dat centraal staat: Een huis voor Harry van Leo Timmers. Een prachtig voorleesboek over een kat die zijn huis kwijt is. Dat wordt vast een favoriet van velen! Ook wij hebben een favoriet voorleesboek en die zullen we vandaag met je delen.

74df5bdb0a4d206a66589e8efb5a1e4b.jpeg

Ilja: "Mijn favoriete prentenboek om voor te lezen is Deze hoed is niet van mij van Jon Klassen. Het boek bevat heel weinig tekst, maar het verhaal wordt echt door de prenten zelf verteld. De tekeningen zijn zo simpel, maar tegelijkertijd zo vol met details. Het kleurgebruik is rustig en typisch voor de stijl van Klassen. Ik vind het heerlijk om met kinderen over dit boek te praten, want juist doordat er zo weinig tekst in staat, is het verhaal heel open. Kinderen kunnen helemaal los met hun eigen fantasie. Daardoor is het boek niet alleen geschikt voor kleuters, maar bijvoorbeeld ook nog prima te gebruiken in groep 6."

592b067c021b6acc52b4061cc15158b8.jpeg

Annemieke: "Ik geniet erg van het voorlezen van prentenboeken. Binnen de kleutergroep was Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft torenhoog favoriet, mede dankzij de vrolijke lachebekjes die het verhaal altijd opleverde. Dit boek werd altijd nog enthousiaster ontvangen wanneer we voor de 'poep' in het verhaal middelen gebruikten, om het ook nog in beeld te brengen. Heerlijk gewoon! Voor mijzelf is Kees Kietel de torenhoge favoriet. Het boek is alleen niet zo bekend. De handpop in het boek maakt het verhaal helemaal af. Het zorgt ervoor dat kinderen (in de peuter/ kleuter leeftijd) echt in interactie komen met het boek, en daardoor ook met de voorlezer. Het resultaat is dat kinderen vaak al enthousiast roepen, wanneer je aankomt met de handpop: "stop Kees, je kusjes kietelen!". De boodschap in dat boek is daarnaast ook een mooie om aan kinderen mee te geven. Waar Kees in eerste instantie nergens aan mee mag doen, mag dat wel wanneer hij de grote hond heeft weg gekieteld. Een heerlijk boek om samen van te genieten, dat een lach op je gezicht tovert."

3c4c7981ab68855b734a61682dc31940.jpeg

Antoinette: "Mijn kinderen zijn ondertussen pubers, maar de verhalen over Jip en Janneke waren hier altijd de grote favoriet. De dagelijkse gebeurtenissen van Jip en Janneke waren altijd goed voor een heerlijk leesmoment voor het slapen gaan. Bij elk verhaal hadden mijn dochters wel hun eigen gebeurtenissen te vertellen. Tot groep 8 lazen ze nog regelmatig verhalen over Jip en Janneke.
Annie M.G. Schmidt schrijft zo herkenbaar. Juist dit maakt dat Jip en Janneke tijdloos blijven. Het boek staat hier nog steeds in hun boekenkast.

Zelf vind ik de boekjes van Bobbi erg leuk voor de kleinere kinderen. Het is educatief en de illustraties passen goed bij het verhaal. Er zijn talloze boekje uitgebracht over Bobbi, passend bij het onderwerp. De illustraties zijn kleurrijk, maar niet overheersend. Een leuke serie die ik nog wel eens cadeau geef."

241a220990dd7b80dbc8c8c6710dcb5e.jpeg

Sanne: "Mijn favorieten zijn de boeken waarvan mijn kinderen ontzettend hebben genoten toen ze kleiner waren. Maar als ik ze nu nog eens voorlees vinden ze het stiekem nog net zo leuk. Temmer Tom van Tjibbe Veldkamp is favoriet van mijn oudste en gaat over een jongen die dol is op dieren en hen trucjes leert. Het liefst zou hij dat zijn vader ook laten zien, maar die is bang voor dieren. Tom bedenkt een voorstelling om zijn vader van zijn angst af te helpen. Als voorlezer kun je tijdens het voorlezen heel erg spelen met je stem: schreeuwen als vader bang is, fluisteren als Tom een plan bedenkt en euforisch het boek afsluiten. Prachtige prenten met een mooi onderwerp. 

Het favorietje van mijn jongste is het prentenboek van het jaar 2018: Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup. Een tijger ligt te slapen en de andere dieren moeten heel voorzichtig doen als ze voorbij de tijger willen lopen. Ook bij dit boek kun je als voorlezer heel veel doen met je stem, maar het leukste aan dit boek is wel dat het de luisteraars uitnodigt om met het verhaal mee te doen met zingen, wiegen, blazen en fluisteren."

Wat is jouw favoriete voorleesboek?



Reacties op: De favoriete voorleesboeken van de Jeugdliteratuur Club

Meer informatie

Gerelateerd