De nieuwste kinderboeken voor oktober

op 01 oktober 2018 door

Na heerlijke zonnige perioden breekt dan toch de herfst aan. De tijd van heerlijk met een dekentje op de bank kruipen en je neus in een boek stoppen is weer aangebroken. Of wat dacht je van lezen in je zelfgemaakte tent terwijl het buiten stormt?! Niets fijners dan dat. Alhoewel... Met een nieuw boek wordt het misschien nog iets leuker! We hebben de boeken die in oktober verschijnen weer voor je op een rijtje gezet!

982c31fcf6fd8049cbd51be174c1d676.jpegIk neem je mee Linde Faas (1 oktober)

Een meisje komt met een ballon, tekenpapier en potloden de slaapkamer van een jongetje binnen. Dat is het begin van een magistraal avontuur... Laat je verbeeldingsvermogen je leiden, terwijl de kinderen de wereld over vliegen, langs tropische vogels en winterlandschappen vol pinguïns, door een kleurige onderwaterwereld en een van groen spetterend oerwoud, tot het tijd is om terug te keren naar de werkelijkheid. Dit tekstloze prentenboek vertelt talloze verhalen.

f414721fdd070fe0faf7d2bd19754860.jpegTot later - Luc Descamps (1 oktober)

Een dramatisch ongeluk maakt een plots einde aan het leven van Jonas, nauwelijks enkele dagen na zijn dertiende verjaardag. Bij zijn aankomst 'hierboven' blikt hij terug op zijn leven en zijn omgeving. Het resultaat is tegelijkertijd grappig en ontroerend. Nu, acht jaar later, is er heel wat veranderd. Zijn familie is doorgegaan - ze moesten wel - en zijn vrienden van toen zijn jonge volwassenen geworden. Maar ook Jonas is niet blijven stilstaan. De plek waar hij nu is, is veel 'levender' dan we op het eerste gezicht zouden denken...

6689f16a41b4276c0ff343d64952ceb1.jpegTegenwoordig heet iedereen sorry - Bart Moeyaert (3 oktober)

Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die al genoeg te stellen heeft met zorgenkind Alan, Bianca’s broertje. Bianca is onhandelbaar. Dat zegt haar vader. Hij is met ‘zijn Cruz’ naar een woongroep verhuisd en heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek. Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca’s favoriete actrice. Op een warme middag in augustus zit ze zomaar in de woonkamer een kopje thee te drinken. Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Het liefst zou ze bij niemand horen. Maar vandaag, met Billie King in de buurt, wordt ze opeens duidelijker dan ooit en geeft ze een nieuwe betekenis aan onhandelbaar.

10c4bb3805006d96b552a8641d3e65c5.jpegDe beste goochelaar van de wereld - Matt Edmondson (3 oktober)

MINDF*CK je vrienden met De beste goochelaar van de wereld van meestergoochelaar Matt Edmondson, met illustraties van Garry Parsons. Voor alle goochelaars in de dop van 7 jaar en ouder, mét zeven trucs die je meteen kunt uitvoeren. Ga samen met Elias op zoek naar de beste goochelaar van de wereld. Er staat je een geweldig avontuur te wachten en onderweg leer je spectaculaire trucs! Ontdek hoe je een voorwerp kunt laten verdwijnen, kunt gedachtelezen, een kaarttruc kunt uitvoeren, de toekomst kunt voorspellen en meer!

1858cd38f3b8e85c4e350447e7df3257.jpegEmilia Hoektand in het rijk van de eenhoorns - Laura Ellen Anderson (3 oktober)

Emilia en haar vrienden moeten zich buiten Nocturnië wagen om koningin Felicia te redden uit het Koninkrijk van het Licht. Maar wie kunnen ze vertrouwen in een land waar engelkatjes, eenhoorns en andere gevaren zich verschuilen achter elke regenboog? En zullen ze de echte schurk ontmaskeren, die plannen smeedt om hun koninkrijk te veroveren?

d53eb95b37f8cc44c145a11ccd14c3b1.pngNiemandsjongen - Katherine Marsh (3 oktober)

De 14-jarige Ahmed houdt zich verborgen in een wijnkelder van een groot huis. Daar probeert hij zo goed en zo kwaad als het gaat te overleven. Samen met zijn vader ontvluchtte hij de oorlog in Syrië. Maar tijdens de gevaarlijke overtocht naar Europa ging zijn vader dood, en nu is Ahmed alleen in een grote stad waar niemand hem wil. 
Dan ontmoet hij Max, een 13-jarige jongen die in het grote huis woont en heimwee heeft naar zijn thuisland Amerika. De twee jongens ontdekken wat het betekent om moedig te zijn en hoe hoop je toekomst kan veranderen…

873f1ec6ca9d9473a03cd3118d0b3731.jpegLater word ik... - Marianne Busser en Ron Schröder (4 oktober)

Deze vrolijke bundel staat vol versjes over veertig verschillende beroepen. Van goochelaar tot treinmachinist en van boswachter tot zangeres. Kleuters kunnen op een speelse manier lezen en leren over deze beroepen en uiteindelijk bedenken wat ze zelf het liefst willen worden als ze later groot zijn.

3951c7382ae41a796788daaf0c987e70.jpegAlles Kids! - Kristel Verbeke (12 oktober)

De Hollebolleweg is een heel gewone straat. In een heel gewone stad. Met heel gewone kinderen. Wacht, zijn de bewoners van de Hollebolleweg écht zo gewoon? Noah, bijvoorbeeld, kan een appel zomaar in vijf stukken toveren. Aygun? Die is de beste vriendin ter wereld. En als de kinderen in de Hollebolleweg hobbels tegenkomen op hun pad, springen ze erover met een trampoline of zoeken ze een andere oplossing voor het probleem. Kristel Verbeke zocht als mama al vaak naar tools om moeilijkere thema's bespreekbaar te maken. In Alles kids! wil ze die tools aanreiken voor alle kinderen én hun ouders.

919605f464546cc3986125f45f132bf5.jpegDe wonderlijke werkplaats van oom Tobi - Lissa Evans (12 oktober)

De wonderbaarlijke werkplaats van oom Tobi is een spannend en grappig verhaal vol magie, actie en avontuur, het debuut van Lissa Evans. De tienjarige Kevin vindt het maar saai in zijn nieuwe woonplaats, tot hij in een oud spaarpotje een paar muntjes vindt die hem op het spoor zetten van de werkplaats van zijn oudoom Tobi. Zijn oom was een illustere illusionist die ooit op geheimzinnige wijze verdween. Hij blijkt een reeks aanwijzingen en puzzels te hebben achtergelaten die Kevin moet zien op te lossen. Niet zonder gevaar, want er zijn meer mensen die maar wat graag de wonderbaarlijke werkplaats van oom Tobi willen vinden… 

20c8fdf8bba6e7a1ee2391db134d950a.jpegKlaas Kan Alles - Jij ook? - Yannick Fritschy (16 oktober)

Dit is Klaas! En Klaas kan alles, dat kun je wel zien! In dit populairwetenschappelijke boek probeert Klaas de gekste beroepen uit voor één dag, gaat hij de meest onmogelijke missies aan en probeert hij een expert te verslaan op zijn eigen vakgebied! Dit natuurlijk wel met behulp van allemaal toffe gadgets. Maar niet alleen Klaas probeert alles uit. Ook de lezers kunnen allerlei interessante experimenten doen! Kan Klaas écht alles? Dat en nog veel meer lees je in dit boek!

357f5431483e562a28823853e0668a4d.jpegGriezelbeelden - Paul van Loon (17 oktober)

Zodra Louisa aankomt bij haar oom en tante gebeuren er vreemde dingen: Louisa krijgt, gewoon overdag, griezelige droombeelden van mensen die ze niet kent en beelden van vreemde gebeurtenissen. Steeds meer en steeds heftiger. En oom en tante lijken ook niet zo blij met haar komst. Langzaamaan begint Lousia een verband te ontdekken tussen de droombeelden. Ze vermoedt dat er in het verleden iets vreselijks is gebeurd. Maar juist als ze op het punt staat de puzzel op te lossen, krijgt ze ruzie met Alex, de enige persoon die ze heeft leren kennen en die ze kan vertrouwen...

804a40c6c57068158d550b105db7eb35.jpegDe spooktoren - Keir Graff (19 oktober)

Na de dood van hun vader verhuist de identieke tweeling Mal en Colm met hun moeder naar een luxueus appartement in een oude torenflat in de stad. Wat ze niet weten, is dat er een vloek op de torenflat rust. De jongens ontmoeten hun bejaarde buren, die waarschuwen dat je tijdens het middaguur beter niet in het gebouw kunt rondlopen, horen vreemde geluiden, ontdekken een lift zonder knopje voor de dertiende verdieping en krijgen het onheilspellende bericht dat wie eenmaal in het gebouw woont, er nooit meer uit kan vertrekken. Op een dag verschijnt uit het niets het ontbrekende knopje… en als de liftdeuren op de dertiende verdieping opengaan, zien Mal en Colm iets onbegrijpelijks: een identiek gebouw, dat destijds uit geldgebrek nooit gebouwd is en nu is vastgeroest in de tijd. In deze toren wemelt het van de mensen – dood, levend of iets ertussenin...

d533e261cbf08c2de8c61702d4ec30df.jpegDe familie snuffel - Hayley Scott (19 oktober)

Op de dag dat Steffie gaat verhuizen, krijgt ze een cadeautje van haar oma. Steffie ziet erg op tegen de verhuizing van de stad naar het platteland en daarom geeft haar oma haar een heel bijzonder theekophuisje mee in de auto. Dan ontdekt Steffie dat er vier prachtige speelgoedkonijnen in het huisje zitten. Ze zet het huisje in haar nieuwe kamer, maar wat ze niet weet, is dat de konijnen een geheim hebben. Wanneer Steffie niet kijkt of niet in de buurt is, komen ze tot leven en beleven ze allerlei avonturen! En stiekem helpen de konijnen Steffie zo ook een beetje met wennen.

6dba4756e075533df465c7117e913223.jpegHet werkstuk - Simon van der Geest (23 oktober)

Eva zit in groep acht en moet voor biologie een werkstuk maken over iets waar ze meer over wil weten. Als onderwerp kiest ze ‘biologische vaders’, want van haar eigen biologische vader weet ze helemaal niets. Haar moeder, de beroemde zangeres Silla Locks, laat bijna niets over hem los. Van wie heeft ze toch haar donkere vel en haar elfde teen? Hoe meer Eva zich in het onderwerp vastbijt, hoe zekerder ze weet dat ze haar vader wil zien. Ook als ze ontdekt dat hij waarschijnlijk in Suriname woont. Ze besluit stiekem de hulp in te schakelen van het realityprogramma ‘Verloren Tijd’. Misschien kunnen zij haar vader helpen opsporen. Maar vanaf dat moment is er ook geen weg meer terug.

3648a4aa4a2feade5b3cab17c2ad511b.jpegDe bromvliegzwaan - Arend van Dam (25 oktober)

In De bromvliegzwaan neemt Arend van Dam je mee op reis, de taal achterna. Hoe is onze taal ontstaan? Waar op de wereld is het Nederlands terechtgekomen? En wie hebben onze taal daar gebracht? 
Hoofdrolspeler is Clement van Gent, de jonge monnik die in het klooster zijn pen probeerde en daarmee de allereerste Nederlandstalige zin op papier zette. Maar ook historische figuren als Laurens Janszoon Coster en Johannes Gutenberg krijgen het woord, want wie vond nou eigenlijk de boekdrukkunst uit? Verder legt de Friese held Grutte Pier uit waarom hij zo gek is op groene kaas en voeren Christoffel Plantijn en Johan van Dale een stevig gesprek over de dikte van hun woordenboeken. In deze ‘Dunne Van Dam’ komen niet alleen de verhalen van de historische figuren die onze taal hebben gevormd aan bod, maar ook fenomenen als de onomatopee, het synoniem en het ezelsbruggetje. Met grappige illustraties en cartoons van Anne Stalinski.

Het lijkt wel of er elke maand steeds meer mooie, spannende, leerzame en betoverende boeken verschijnen. Je gelooft het niet, maar bovenstaande is slechts een greep uit al het moois dat verschijnt. Veel prentenboekjes, zoekboeken, informatieve boeken en fictie heb ik hier niet eens genoemd! Naar welke titels kijk jij uit?Reacties op: De nieuwste kinderboeken voor oktober

Meer informatie

Gerelateerd