Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nieuw leesvoer: april!

op 01 april 2019 door

Een nieuwe maand is begonnen, tijd voor een greep uit het te verschijnen boekenaanbod. Smul je mee?

Door Sanne

d71a0d69a5bd5106f46ea9ee97437a3f.jpegAdres onbekend - Susin Nielsen (1 april)

Felix woont met zijn moeder Astrid en zijn rat Horatio in een camperbusje. Niet voor altijd, alleen voor de zomer, terwijl Astrid een baan zoekt. Maar de maanden verstrijken en zijn nieuwe middelbare school begint. Felix mag niemand laten merken dat hij geen echt dak boven zijn hoofd heeft, anders zal jeugdzorg hem bij zijn moeder weghalen. Gelukkig maakt hij al snel een paar goede vrienden – onder wie de razende schoolreporter Winnie Wu – maar ook zij mogen niet weten waar hij woont. Dan krijgt Felix een plan dat al hun problemen op moet lossen: hij wil meedoen aan zijn favoriete televisieshow Wie, Wat, Waar, Wanneer, én winnen natuurlijk, want dan krijgt hij veel geld. Gelukkig heeft Felix een merkwaardig stel hersens dat vol zit met rare feitjes. Maar zal het hem lukken om mee te doen? En kan hij zijn geheim bewaren? Want de leugens stapelen zich op…

b76a83bb8574347e15dd32f488c4a495.jpegPoëzie hardop - Hans hagen (2 april)

Speelse introductie op de rijkdom van gedichten, door Kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen. Zij schreven van 2017-2019 columns voor Het Parool waarin ze laten zien hoe fijn het is om gedichten te lezen. Op een persoonlijke, soms humoristische manier leggen ze de schoonheid van gedichten bloot, in de hoop dat ze hardop voorgelezen worden aan de keukentafel of op de bank. Zo kunnen volwassenen en kinderen samen de liefde voor poëzie ontdekken. 35 columns met 95 gedichten van 65 dichters – om thuis en op school hardop voor te lezen of stil van te genieten, voor jong en oud, voor beginners en gevorderden. Onmisbaar bij poëzielessen voor basis- en voortgezet onderwijs, maar ook met suggesties om zelf aan de slag te gaan met poëzie.

c8e5f449eb34915eca4d7cef49dd22a7.jpegMac B. geheim agent - Mac Barnett (5 april)

Sst… niet verklappen, maar Mac Barnett was geen gewoon kind, hij was geheim agent! En niet de minste: hij spioneerde voor de koningin van Engeland. In dit heerlijk geïllustreerde 7+-boek moet Mac B. in actie komen wanneer de juwelen van de koningin gestolen zijn. Hij reist de hele wereld over… maar vindt hij ze ook echt?
Topauteur Mac Barnett geeft eindelijk (op hilarische wijze) prijs hoe het is om een geheim agent te zijn… als kind!

3f64d7a142b93f098568eb432704bd9d.jpegDe verschrikkelijke meneer Gom en de aardmannetjes - Andy Stanton (5 april)

Ben je dapper en onbevreesd? Ga dan mee op pad met Polly en Vrijdag O'Mijdag.
Beklim met hen de Gnomenberg en help hen het kwaad te verslaan!
Wees gewaarschuwd! Dit boek wemelt van de zwaarden en trollen en heksen, en iets wat lijkt op een augurk.
En natuurlijk voert die ouwe snoodaard Meneer Gom ook weer van alles in zijn schild...

ec0bda45c4d62f7eaa7910902f6a4531.jpegVerboden te vliegen - Martine Letterie (9 april)

Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. ‘Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd?
Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s... en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster.
Met fullcolourillustraties van Rick de Haas.

d9ab52172b71438b8713ac17d9f845ce.jpgNacht van de olifant - Martin Baltscheit (15 april)

Je bent groot, sterk, onverschrokken en trots. Vanavond willen we bij jou slapen.
De olifant knikt zwijgend. Hij is de grote olifant, wat zou hij moeten doen? Toch is hij degene die ’s nachts niet kan slapen, omdat hij wild wordt als hij geluiden hoort en dingen ziet die er niet eens kunnen zijn. Vreselijke dingen. Ongelooflijke dingen. Dingen die geen olifant kan beschrijven.
Het verhaal van Martin Baltscheit over de nacht van de olifant, die al in 2014 de Duitse Korte Film Award won, werd door Katharina Sieg in een ongelooflijk sterke kleurtechniek omgezet: ze sneed, plakte en verfraaide het boek met illustraties van zijdepapier op een lichttafel – elk beeld straalt als een licht. Wie kan er dan nog bang zijn in het donker?

66003c01bd99c32d3101fd9de78add74.jpgDe sokkenvreters - Pavel Srut (15 april)

Het is niet de wasmachine, maar het zijn de sokkenvreters die altijd één sok van een paar eten. Met smaak. Meestal onzichtbaar voor het menselijk oog, leven de sokkenvreters onder ons, maar ze houden zich verborgen en zijn net zo goed in verstoppen als een kameleon. Sokkenvreters kunnen krimpen en uitrekken en door de kleinste opening glijden. Ze houden helemaal niet van water omdat uitwringen het vervelendste gevoel ter wereld is. Ze zijn allemaal anders. Er zijn sokkenvreters die van avontuur houden, er zijn er die angstig en eigenwijs zijn, maar ook die voorzichtig en verlegen zijn. De held van dit verhaal, de kleine sokkenvreter Giecheltje, en zijn verwaande neefjes glijden van het ene avontuur in het andere. En de meedogenloze sokkenvreteronderzoeker professor Van der Krul zit hen altijd op de hielen.

691e5971d5745eafa0d7f14e548dec41.jpegKolletje en Dirk, allemaal familie - Pieter Feller (17 april)

Allemaal familie van Pieter Feller en Natascha Stenvert bevat twaalf nieuwe verhalen over Kolletje en Dirk, de leukste kleuters van Nederland. Dit boek wordt geleverd met een uitklapstamboom waarop kinderen hun eigen familie kunnen invullen.

Er is een nieuw meisje in Kolletjes klas. Ze komt uit Afrika en is geadopteerd. De kinderen willen daar alles over weten, en de juf legt uit wat familie is. Liekje zegt dat ze drie oma’s heeft, en Patrick Poeptoeter heeft een oom die vieze scheten laat. Jim Manoeboeloe, de Afrikaanse vriend van tante Laetitia, komt logeren en vertelt Kolletje en Dirk spannende verhalen over zijn familie. Maar hoe spreek je zijn naam nou uit? Dirk vindt het maar lastig! Is het Moehaloe? Boeloema? Of toch Noebaloe?

0601e436c24edf8a69bae8d2e7b0fe20.jpegDe woordsmid - Patricia Forde (17 april)

In de stad Ark heerst een streng regime. Inwoners krijgen alleen eten en drinken op vertoon van bonnen en er mag alleen gesproken worden in Lijst: een taal die bestaat uit 500 voorgeschreven woorden. 
Als leerling-Woordsmid is Letta mede-beheerder van de Lijst. Als ze te horen krijgt dat haar meester is overleden tijdens een expeditie, moet zij zijn plaats innemen. Maar is hij wel dood? Letta besluit de waarheid te achterhalen en ontdekt een gruwelijk geheim…

cff742f816c75a35bef7edcac9db6f17.jpgDe parel van Eva - Martin Wildmark (19 april)

Een magisch prentenboek voor jonge boekenwurmen. Op een avond, als Daan moet gaan slapen, vertelt zijn oppas Eva hem een fantastisch verhaaltje. Lang geleden, toen ze met grote snelheid op haar slee een heuvel afgleed, belandde ze in een tunnel van ijs die uitkwam in het Land van Geluk. Daar maakte ze kennis met enkele bijzondere insecten en een gemene, hebzuchtige Krab die kinderen dwong voor hem te werken. Maar Eva gaf zich niet zomaar gewonnen…

a0a5568fab4774b3d825058170c936f5.jpgHotel de laatste kans - Nicki Thornton (23 april)

Hotel De laatste kans is het eerste spannende deel in een trilogie van Nicki Thornton. Vol magie en mysterie, geschikt voor jonge detectives van 9 jaar en ouder.
Sep heeft een uitzonderlijk talent voor koken, maar is slechts een hulpje in Hotel De laatste kans. Mysterieuze tovenaars houden er een geheime vergadering. Sep bereidt een overheerlijk diner en speciaal voor de voorzitter van het tovenaarsgilde, een abrikozenparfait. Na zijn dessert valt voorzitter Thallomius dood neer. De tovenaars beschuldigen Sep. De beroemde inspecteur Tingieter wordt op de duistere zaak gezet. Is Sep schuldig? Of is er meer aan de hand?

3474409025dbd04b1730b1f4361b4bd3.jpgYaru Makki's reis - Irene de Pous (28 april)

Kon hij de ganzen maar achterna, het eiland af... Duinkonijn Yaru Makki woont op Schiermonnikoog. Jaloers kijkt hij naar de trekvogels die naar het zuiden vliegen. Op reis, dat wil hij ook! Hij neemt de veerboot naar Lauwersoog. Daar ontmoet hij Bakkes, een reislustige en wereldwijze rat. Bakkes vertelt Yaru Makki over al zijn heldhaftige avonturen. Samen besluiten ze met de trekvogels mee te liften, maar dat blijkt zo gemakkelijk nog niet. En is Bakkes wel zo dapper als hij lijkt?
Yaru Makki’s reis is een spannend voorleesverhaal vol thema’s die aanleiding geven tot leuke gesprekken met kinderen vanaf 6 jaar. Gaandeweg leren ze van alles over de Wadden, trekvogels en over beslissingen nemen in je leven. De prachtige illustraties maken het verhaal extra aantrekkelijk.

3b6aed4f5cee0efcead5252c94653d7f.jpegSiem Subiem en de slag om Slommeren - Tosca Menten (29 april)

Alle parfumdirecteuren ter wereld worden uitgenodigd voor een belangrijke conferentie in Australië. Siems ouders willen daar beslist heen, maar wie past er dan op Siem? En wie doet er iedere dag drie druppeltjes bij hun nieuwste geurtje Wrongel 15? Natuurlijk zijn Karel en Henriëtte Meur van parfumfabriek Hemelse Neuzen ook uitgenodigd, maar ook zíj hebben geen oppas voor hun tweelingdochters Ploos en Toos… 
Na vijf onnavolgbare hoofdstukken nul besluiten de parfumdirecteuren dat Karels zus op de drie kinderen moet passen in het huis van de Wrongels. Tante Kobus was ooit kolonel en zal daar stiekem voor Karel gaan spioneren, terwijl ze de kinderen drilt met haar zelfbedachte veldslagspel De Slag om Slommeren. Ondertussen zorgt Siem stiekem voor Wrongel 15 in het geheime laboratorium. Tante Kobus heeft niks in de gaten, tót de struisvogels zich per ongeluk met De Slag om Slommeren bemoeien. Opeens loopt alles totaal uit de hand.

Een maand vol boeken om van te genieten! Welke komt er op jouw lijstje?



Reacties op: Nieuw leesvoer: april!

Meer informatie

Gerelateerd