Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tips voor thuisblijvers: films

op 24 augustus 2018 door

Na een aantal weken met schitterend weer, is het de laatste tijd wat wisselvalliger. Helemaal niet erg! De plantjes zijn er blij mee en het is perfect weer voor een pyjamadagje. Lekker hangen en bijkomen. Daarom geven we vandaag een aantal tips voor zo’n lui dagje. Dit keer in tips voor thuisblijvers: films.

Geschreven door Sanne.

Heerlijk toch? Even niets hoeven? Misschien heb je de eerste schoolweek al weer gehad of misschien begin je na het weekend wel weer met alle moetjes. Hoe dan ook, het is (bijna) weekend en we trakteren je weer op een artikel voor thuisblijvers.
Behalve boeken lezen, is het soms ook best lekker om eens iets anders te doen. Of niets te doen. Wist je dat er ook een heleboel leuke, spannende, leerzame of vrolijke boeken verfilmd zijn? Vast wel. Ze zetten er een aantal voor je op een rijtje:

Films voor jongere kids

  • Wiplala - Annie M.G. Schmidt

  • Meester Kikker - Paul van Loon
'Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.'
Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij...

  • Dummie de mummie - Tosca Menten

  • Mees Kees - Mirjam Oldenhave

Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. En dat doen ze graag! Ze leren hem dat je best om kwart over negen je pauzeboterhammen op mag eten, als je maar op het bord schrijft dat het om een voedselproject gaat. En dat het heel handig is als ieder kind maar één rijtje sommen van de taak maakt, zodat niet iedereen hetzelfde werk zit te doen. Als mees Kees verliefd wordt, heeft hij daar ook hulp bij nodig. Gelukkig maar dat er zo veel experts in de klas zitten!

  • Kapitein onderbroek - Dav Pilkey

  • Dolfje weerwolfje - Paul van Loon

Als Dolfje wakker wordt, is het donker. De maan schijnt in zijn kamer. Het is een bijzondere nacht. Zeven, denkt Dolfje. Eindelijk ben ik zeven jaar. Dan schrikt hij zich rot. Hij ziet opeens overal haar. Zijn handen en voeten zijn poten geworden. En hij heeft een staart. Dan komt Timmie binnen. 'Ik wil dit niet,' gromt Dolfje. 'Misschien gaat het vanzelf wel over,' zegt Timmie. 'Ja jij hebt makkelijk praten,' gromt Dolfje. 'En als het niet overgaat? Wat dan?'

  • GVR - Roald Dahl

  • Hoe tem je een draak - Cressida Cowell

Stikkum Stoere Steurkop de Derde, zoon van Vikinghoofdman van Stam van de Harige Hufters, is niet zo stoer als zijn naam. Zijn leeftijdsgenoten zijn stuk voor stuk veel stoerder en ze noemen hem dan ook Waardeloos. Om bij de stam te horen moeten alle jongens een draak vangen en trainen. En dat gaat niet vanzelf...

Films voor oudere kids

  • De brief voor de koning - Tonke Dragt

  • Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Tenminste, als er niets fout gaat...

  • Harry Potter - J.K. Rowling

  • De schippers van de Kameleon - H. de Roos

Hielke en Sietse wonen in het Friese dorp Lenten. Op een dag vindt de tweeling een oude opduwer op het meer achter hun huis. Met behulp van de motor van een kapotte auto, toveren ze hem om tot een krachtige boot, die niet onderdoet voor de snelste speedboot. Dat is het begin van vele avonturen.

  • Achtste-groepers huilen niet - Jacques Vriens

Boeken

Duik je toch liever met een boek op de bank? Er zijn ook genoeg boeken te vinden waarin het maken van een film centraal staat. Hieronder een aantal tips:

5e800117d8abe87873deca28bd46f69c.jpgIn de informatieve serie met prentenboeken van Clavis Willewete, verscheen het boek Naar de film. Een interessant boek voor iedereen die iets wil weten over de film en hoe ze worden gemaakt. Hoe is de film uitgevonden? Wie werken er in een filmploeg en hoeveel kost het om een film te maken zijn vragen die worden beantwoord. Een informatief boek vanaf 6 jaar.

f97be2c21047d4989d95fce209a9bf00.jpgBen je dol op de serie Het leven van een Loser? Lees dan eens Het leven van een Loser – Niet te filmen! of Achter de schermen. Hierin vertelt Jeff Kinney op de typische ‘Leven van een Loser’-manier hoe de laatste verfilming tot stand is gekomen. Op lijntjes papier, met veel foto’s en tekeningen zie je wat er allemaal bij het maken van een film komt kijken.

fd823c653acd43c940ce457a42fd44b2.jpgIn James Blond Niet te filmen!, het vierde deel in de detectiveserie van Fred Diks, wordt er bij de tweeling Kim en James Slimpelveld een real-life-serie opgenomen. Hun moeder speelt de hoofdrol en ze doen mee aan een prijsvraag. Als hun goede vriendin met haar crossfiets valt en ze twijfelen of dit wel een ongeluk was en de nieuwe fiets van Noa uit de schuur wordt gejat, krijgen Kim en James het druk!

3e63767b03477a23c3ee1a8ad7183379.jpgOok in het eerste deel van de serie over een oude begraafplaats en haar geheimzinnige bewoners draait het om film. In De familie Grafzerk Niet te filmen! Van Henk Hardeman wil Yara’s vader een griezelfilm opnemen op de oude verlaten begraafplaats. Yara ontmoet een bleke, steenkoude jongen in ouderwetse kleren die niet begrijpt hoe een mobieltje werkt…

60ff693124afc135875df60785e3f100.jpgIn het meest recente boek van Carry Slee gaat het ook over films, namelijk over vloggen. Wanneer Noud en Gijs in New York trainen voor de marathon en Noud zijn vriend in een noodsituatie laat vallen, wil Gijs geen vrienden meer zijn. De hele klas maakt Noud uit voor een lafaard, behalve Roos. Noud wil bewijzen dat hij geen lafaard is een gaat met wat hulp van Roos vloggen terwijl hij gevaarlijke stunts uithaalt. In #LaatsteVlog draait alles om het maken van filmpjes.


Vertel, hoe ziet jouw ultieme regenachtige bankhangdag eruit?



Reacties op: Tips voor thuisblijvers: films

Meer informatie

Gerelateerd