2017, mijn eerste Hebbanjaar

op 21 december 2017 door

Ik ben al jaren een fanatiek lezer, maar ik ben nog nooit zo veel met boeken bezig geweest als dit jaar.

Ergens in het voorjaar, ik denk dat het april was, kreeg ik van iemand de tip om eens op de site van Hebban te kijken. Een leuke site met veel boeken, werd me vertelt.

22b7680a39a92e8e544e7bec2d8275c8.jpg

Dus enthousiast tikte ik de naam van de bewuste site in op Google. En inderdaad, ik zag er heel erg veel boeken. Boeken van alle genres en van schrijvers waar ik nog nooit van gehoort had. Snel heb ik een account gemaakt en ben ik begonnen om al mijn boeken op de planken "Gelezen" en "Wil ik lezen" te zetten. Ik ging lekker zitten zoeken tussen de boeken en ging een paar lezers volgens die dezelfde boeken als ik lazen. Het bleek dat er in mijn genre, YA fantasy, heel erg veel boeken bestonden waar ik geen weet van had. Dus mijn lijstje met "Wil ik lezen" groeide hard.

Niet veel later groeide het aantal boeken in mijn kast ook hard. Al die geweldige titels, ik moest ze gewoon in mijn kast hebben staan. Ik moest ze kunnen zien en als ik wilde kunnen aanraken. En tzt, als ik er aan toe was, natuurlijk ook kunnen lezen.

f8df8c6d863833292cb83db252881595.jpgAl snel ontdekte ik dat Hebban meer was dan alleen maar planken vol met boeken. Er bestond ook een Leeschallenge. Het grote onderwerp van dit jaar was Reis rond de wereld, maar je kon ook gewoon invullen hoeveel boeken je van plan was te gaan lezen. Dat laatste leek mij het verstandigste. Ik lees vooral fantasy die vaak niet op aarde of op een niet nader benoemde plek afspeelt, dus heel veel landen zou ik er niet mee bereiken.

Omdat ik niet bijzonder veel en ook niet erg snel lees, zette ik in op 15 boeken. Dat moest toch wel haalbaar zijn, leek mij. Maar zo in juni kwamen die 15 boeken wel heel erg dichtbij. Dus heb ik verhoogd naar 25. Na de zomervakantie had ik al 24 exemplaren gelezen. Nog maar een keer verhogen dan. Daar. 35 boeken. Dat gaat me met een beetje geluk wel lukken.

Maar ik bleef maar lezen. Ik, die wel graag las maar er vaak de tijd niet voor nam, zat nu avond aan avond met mijn neus tussen de bladzijden verstopt. Op dit moment ben ik met boek 49 bezig n die gaat zeker nog uit dit jaar.

d9f9a349903efb34d3b1db6d92e38214.jpgOok leuk op Hebban, de vele blogs. In het begin las ik alleen maar mee maar al snel ging ik ook reageren en mee discuseren over allerlei onderwerpen, van ieder zijn favoriete feelgood boeken tot helpen met het vinden van woorden voor het Hebban woordenboek. In augustus begon het idee voor een eigen blogspot in mijn hoofd vorm te krijgen en in september was mijn eerste artikel een feit.

In de zomer begon ik met het herlezen van mijn favoriete serie: Temeraire. Omdat Temeraire een aardige reis rond de wereld maakt, ben ik toch maar bij de challenge gaan bijhouden welke landen ik allemaal gezien heb. Dat was niet heel veel werk, gewoon even snel nakijken wat ik ook alweer allemaal gelezen had en daar dan de landen van noteren. Het twee en een halve deel van Temerair die ik tot nu toe gelezen heb, waren alleen al goed voor 7 landen. Alles bij elkaar heb ik toch nog 18 landen bezocht.

780ef96cda2b5154f2f4fa72baf62838.jpgNog steeds in de zomer ontdekte ik de winacties en de leesclubs. Ik opende zo'n actie en die bleek aan een challenge vast te zitten: de Blossom Books challenge. Dat was een challenge waarbij er iedere 2 maanden een nieuw uitgekomen boek genoemd werd. Het was de bedoeling dat je alle 6 de boeken zou lezen. Het eerste boek van die challenge was Cinder. Die had ik eerder dat jaar al gelezen. Dat was mooi, die kon ik vast wegstrepen. De andere titels waren zo gekocht: De voordelen van onbeantwoorde liefde, Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum en Muggenland. Muggenland viel me een beetje tegen maar de anderen vond ik echt heel mooie boeken. Later volgde nog Iskari deel 1: De laatste Namsara, deze heb ik gewonnen. En als laatste kwam Alter Ego. De latste Namsara was ook heel mooi en Alter Ego ben ik nu aan het lezen.

Ook heb ik meegedea2145cfba9da2d1b8f3564048f6bbe2.pngaan aan twee leesclubs. Daar zag ik eerst erg tegenop, ik ben een langzame lezer en ik was bang dat ik de boeken niet snel genoeg uit zou krijgen. En wat zou ik nou in te brengen hebben in een discussie? Maar daar kwam ineens een titel voorbij die ik absoluut moest lezen: Vogelvrij. Schoorvoetend schreef ik me toch maar in en ik werd ingeloot. Al snel werd het boek thuisbezorgd en het was echt een geweldige ervaring. Na nog een paar pogingen werd ik weer ingeloot. Dit keer ging het om een roman: De zoon van de verhalenverteller. Voor mij een boek die volledig buiten mijn comfortzone lag, maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik hem gelezen heb. Wat een mooi boek.

75e36ff19f9d742b7af610345cade638.jpgMaar ik heb nog meer ontdekt in dit Hebbanjaar. Zoals ik al zei, ik las eigenlijk alleen fantasy en dan hoofdzakelijk YA. Andere boeken las ik simpel weg niet. Ik had verder nog 2 romans in huis en een stelletje kinderboeken die ik eigenlijk niet meetelde, hoewel ik ze graag las. Maar door alle verhalen op Hebban begon ik toch nieuwsgierig te worden naar andere genres. Het begon denk ik wel een beetje door de Blossom Books challenge. Die boeken waren natuurlijk wel allemaal YA, maar niet alles was fantasy. Het eerste boek dat ik buiten mijn comfortzone las, was De voordelen van onbeantwoorde liefde. Een geweldige YA feelgood. Dat smaakte naar meer. Daarna volgde weer een Ya, maar deze keer een thriller. Shock van Mel Wallis de Vries. Ook erg interessant. Vervolgens kocht ik een literaire thriller, en weer wat nieuws, dat was een dwarsligger. Dat zijn boeken met net zo veel letters als gewone boeken maar dan zo klein dat ze bijna geen ruimte innemen in de kast. Dit boek was Zeemeermin van Camilla Läckberg. Inmiddels heb ik een heel stapteltje thrillers verzameld. Ik wil er meer lezen. Ik vind ze geweldig!

2017 was mijn eerste Hebban jaar en wat een geweldig jaar was dat! Het beste ervan vond ik dat ik nu ook met andere enthousiaste lezers kan praten over boeken. Mijn man begrijpt mij daar niet in, hij heeft na zijn schooltijd nooit meer een boek in zijn handen gehad. Maar nu kan ik praten met mensen die mijn hobby delen. Daarnaast ben ik erg blij dat ik, dank zij jullie, ook een aantal nieuwe genres ontdekt heb. Jullie hebben mijn leeswereld uitgebreid. Heel erg bedankt daarvoor.

En nu: op naar 2018. Dat we er samen maar weer een geweldig nieuw leesjaar van mogen maken!

Ik wens jullie alvast fijne kerstdagen, een goede jaarwisseling en een geweldig nieuwjaar.

66fbf4f643a969bdf160a3a4d69518b4.jpg

025821177ff873e03d4d6f717fcb5ee3.jpgReacties op: 2017, mijn eerste Hebbanjaar

Gerelateerd