Mijn leesjaar 2018

op 30 december 2018 door

2018 was voor mij een geslaagd leesjaar. 

Ik had mijn challenge op 35 boeken gezet. Dat leek me wel een mooie uitdaging. Ik heb het ruimschoots overschreden, ik kwam uit op 77 boeken en 22 korte verhalen.

De grote challenge

Ik was niet van plan me echt aan de 50 categoriën te hebben, hoewel ik wel van plan was om na elk boek te kijken in welke categoriën het boek paste. Dan kon ik aan het eind van het jaar precies zien welke ik toch had weggestreept. Maar het afstrepen ging snel en na een aantal maanden ben ik op zoek gegaan naar boeken bij de categoriën die ik nog niet gelezen had. Voor elke vond ik een boek.

In spetember was ik zo ver dat ik besloot om elk boek maar in 1 categorie in te delen. En wat bleek? Ik had voor alles al wat gelezen of ingedeeld, met uitzondering van Een Hebban Award winnaar. En ik ging met mijn tijd makkelijk uitkomen dus zocht ik daar ook nog een boek voor. Het is me gelukt, ik heb ze alle 50 afgestreept.

Mijn mini-challenges

Ik had voor mezelf een aantal mini-challenges bedacht. Voor 2 ervan had ik ook de boeken al uitgezocht. De 8 boeken voor Een reis door de tijd is ruim op tijd  behaald, in september las ik hier het laatste boek van. Daarnaast had ik 8 series klaargezet die ik uit zou lezen. In totaal ging dat om 19 boeken. Dat is me niet gelukt. De complete serie van Dragan Duma, waar overigens dit jaar nog een nieuw deel van verscheen en dus misschien nog niet eens af is, heb ik niet gelezen. 

Ook had ik mezelf als opdracht gegeven om zo veel mogelijk boeken uit eigen kast te lezen. Daarmee bedoelde ik boeken die ik voor 1 januari dit jaar al in huis had. Die challenge heb ik afgesloten met 40 boeken en 15 korte verhalen. Ook wilde ik bijhouden hoeveel boeken dit jaar me een goed gevoel zou geven of me zo zou aangrijpend at ik hem niet snel zou vergeten. Het idee was van iemand anders, de Smilie challenge. Ik deelde 59 smilies uit.

Uitproberen

Nadat vorig jaar de leesclubs enorm waren bevallen, heb ik dit jaar voor het eerst het begrip Buddyread uitgeprobeert. Een soort van leesclub maar dan samen. En weet je wat? Dat bevalt me uitstekend! Ik las een paar boeken samen met leden van de genreclubs, zoals thriller Het stille meisje met Greet, Wilde paarden met Evy en feelgood Een verrassende stap met Marieke.

Inmiddels heb ik een vast maatje, Wendy. We zijn begonnen met het lezen van thrillers, een voor mij toen nog vrij onbekend genre, maar we zijn inmiddels uitgebreid naar andere genres. Zo lazen we deze maand een jeugdthriller en een YA fantasy. Onze eerste buddyread samen was een idee van Greet, omdat we voor dit jaar allebei het boek Het meisje in de trein in de planning hadden staan. We schrijven onze artikelen om de beurt op onze blog onder de naam De BuddyreadKwebbels.

Ook met Joëlla heb ik al een paar boeken samen gelezen. We zijn begonnen aan de serie Heartland. Hier gaan we komend jaar mee verder en er volgen vast nog andere boeken.

Mijn favorieten van dit jaar

Uiteraard heb ik een aantal boeken gelezen die mij heel erg verrast hebben of die ik gewoon heel erg goed vond. De absolute verrassing van dit jaar was Bob de Straatkat. Totaal niet mijn genre, ik lees nooit non-fictie, maar deze heeft veel indruk op me gemaakt.

Binnen mijn eigen favoriete genre, YA fantasy, won ik het boek De Nieuweling. Deze vond ik zo mooi dat hij niet meer uit mijn hoofd wilde. Inmiddels heb ik de 5 bestaande boeken in huis en hou ik regelmatig in de gaten wanneer de vervolgdelen uitgebracht worden. Niet alleen de inhoud is favoriet bij mij: ook de kaft is prachtig om te zien. Ik kan er geen genoeg van krijgen om naar mijn boekekast te kijken waar de 5 schitterende ruggen van de hardcovers staan te pronken.

Nog een fantasy die er met kop en schouders bovenuit sprong dit jaar, was jeugdboek Drakendal. Gelukkig las ik deze in mijn vakantie, want ik kon hem niet meer wegleggen. Ik ben de hele dag aan het lezen geweest.

Tot slot was er nog Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld, die echt onder mijn huid kroop.

Hebben jullie je leesdoel behaald en welk boek was jullie favoriet dit jaar?Reacties op: Mijn leesjaar 2018

Gerelateerd