Mijn top 25 aller tijden

op 13 juli 2019 door

Eeuwig zonde vind ik het. Vorig jaar vroeg Hebban om onze Top 25. Natuurlijk ben ook ik aan het puzzelen gegaan en heb ik hem ingevult. En natuurlijk was ik vast van plan om er een blogje over te schrijven. Maar jammer, jammer, jammer. Geen idee waarom, maar ik heb dat laatste dus niet gedaan. In de loop van het afgelopen jaar heb ik zo nu en dan eens een boek verschoven en zelfs vervangen. Ik weet niet meer precies welke.

Wat weet ik nog van mijn eerste top 25?

Mijn absolute nummer 1 was al heel lang Temeraire. Echt een geweldige serie vind ik dat, goed geschreven en orrigineel. Op nummer 2 stond Boek der schaduwen, het eerste deel van de Wicca-serie en nummer 3 werd trots ingevuld door Naduah. Ik had 3 boeken van Dick Francis in mijn lijst staan, namelijk Afvalrace (ik dacht op 4), Brekebeen en Gebroken. Thea Beckman stond er hoog in met Hasse Simonsdochter en ook Het meisje in de trein stond in de top 10. Ergens onderaan de lijst stond het eerste boek van De Calypso Kronieken van Tyne O'Connel, Hoe versier ik een prins. Laatste op mijn lijst was Man 'O War van Walter Farley. Verder stonden er nog een heleboel andere boeken in die er nog steeds of inmiddels niet meer in staan.

Hoe ziet mijn nieuwe top 5 er uit?

Ik had niet verwacht ooit een boek te zullen vinden wat mijn verwachtingen zo ver te boven ging dat het Temeraire van zijn plek zou stoten. Maar het is gebeurd. Een complete trilogie zelfs: Een Groene Bloem van Floortje Zwigtman. Daardoor zakten Temeraire, Boek der Schaduwen, Naduah en Afvalrace een plekje. Daaronder ben ik flink aan het schuiven geweest. Zo is Zij die hoort heel ver omhoog gegaan van ergens onderaan de top 20 naar plekje nummer 6, op de voet gevolgt door Halo en De Nieuweling die ook van veel lager kwamen. Niet alle boeken van mijn lijst kregen 5 sterren van me. Het gaat me meer om boeken die me zo aanspraken dat ze me nog lang zullen bijblijven. Boeken die regelrecht mijn hart ingevlogen zijn, of ik ze nu 4 of 5 sterren waard vond.

Welke boeken zijn nieuw op de lijst?

Behalve Een Groene Bloem trilogie zijn er nog een aantal nieuwe boeken op de lijst gekomen. Hasse Simonsdochter, die ik heel lang beschouwd heb als het beste boek van Thea Beckman, heeft plek gemaakt voor haar De triomf van de verschroeide aarde. Andere nieuwlingen zijn Drakendal, Gewist, Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld en Het volk van de wolf.

Zo ziet mijn nieuwe Top 25 eruit:

Ik weet dat deze lijst voor alle hebbanleden zichtbaar is, maar ik wil niet nog een keer dezelfde fout maken door volgend jaar niet meer te weten hoe mijn vorige lijst eruit zag. Dus volgt hier de hele lijst:

1. Een Groene Bloem Trilogie van Floortje Zwigtman

2. Temeraire van Naomi Novik

3. Boek Der Schaduwen van Cate Tiernan

4. Naduah van Lucia stClair Robson

5. Afvalrace van Dick Francis

6. Zij Die Hoort van Patty van Delft

7. Halo van Alexandra Adornetto

8. De Nieuweling van Taran Matharu

9. Vogelvrij van Sebastién de Castel

10. Drakendal van Scarlett Thomas

11. Gewist van Teri Terry

12. Alter Ego van Marissa Meyer

13. Flame van Bernice Berkleef

14. Brekebeen van Dick Francis

15. De Selectie van Kiera Cass

16. De Godinnentest van Aimée Carter

17. Torak en Wolf van Michelle Pavel

18. Cinder van Marissa Meyer

19. Ziel Van Vuur van Sophie Jordan

20. Gevangene van haar hart van Kate Douglas

21. Hof Van Doorns En Rozen van Sarah J. Maas

22. Simon Versus De Verwachtingen Van De Rest Van De Wereld van Becky Albertalli

23. De Guillotine van Simone van der Vlugt

24. Triomf Van De Verschroeide Aarde van Thea Beckman

25. Het Volk Van De Wolf van Michael Gear en Kathleen O'Neil Gear

Welk boek is jou absolute nummer 1?Reacties op: Mijn top 25 aller tijden

Gerelateerd