Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kladblok januari 2023

op 03 februari 2023 door

Wat is het toch heerlijk om elk jaar weer opnieuw te mogen beginnen! Volgens mijn Hebban jaarhoroscoop zal ik dit jaar harige hulp nodig hebben om een boek uit te lezen in de vorm van kat op schoot met hand, voet of enkel in contact met het dier of een harig vest of harige sloffen. Check, check en nog een keer check. Dit gaat goedkomen. Bij elke ontmoeting in een boek de yoga houding Blije Baby aannemen, heeft me al wat problemen opgeleverd. Mijn poging tot Blije Baby mondt steeds uit in de pose Spartelende Kever. Spartelende kever is net zo goed als Blije baby, maar gaat gepaard met gevoel van paniek om weer op de pootjes terecht te komen.  

Nog meer paniek halverwege januari. Na een start vol energie en goede moed met nieuwe jaarplannen en nieuwe ideeën,  bekroop me rond Blue Monday de angst dat mijn voornemens gedoemd zijn om te mislukken. Heb ik niet te hoog ingezet dit jaar met 100 boeken in de Reading challenge? Heb ik echt geroepen dat ik minstens 23 boeken wil lezen van auteurs uit niet-Westerse landen of auteurs van kleur? Meer klassiekers, meer uit eigen kast lezen, minder kopen? Ja, ik heb dit allemaal geroepen. Hoe ik het er vanaf gebracht heb deze eerste januari maand en hoe vaak ik de Blije Baby mocht doen, kun je hier lezen.

5f309669c45b51e9e45433662893a771.jpg

1. Het huwelijksportret - Maggie O'Farrell

De vijftienjarige Lucrezia di Cosimo de’Medici trouwt in 1560 met de hertog van Ferrara trouwde en sterft een jaar later aan tubercolose. Of kloppen de geruchten dat ze vermoord is door haar echtgenoot? Maggie O'Farrell gaat op dit spoor zitten in het Huwelijksportret. Een fictief verhaal, gebaseerd op waargebeurde, historische gebeurtenissen. Een meeslepend verhaal, af en toe wat traag, maar mooi en poëtisch geschreven. Hier vind je mijn volledige recensie

4 sterren

HRC: Een boek over een historische gebeurtenis

Tussenstand Blije Baby: 8 

2. Daniels belofte - Marijke Vos

Deel twee van Ridgewood hall gaat over jongste broer Daniel, die als professor verbonden is aan de literatuur faculteit in Cambridge. Suffragette Elizabeth wil toegelaten worden tot de universiteit en hetzelfde onderwijs krijgen als de mannen. Zij hoopt via Daniel een ingang te krijgen. In het heden is er de verhaallijn van alleenstaande moeder Rose, een nazaat van Daniel, die haar nicht Flora uit Nederland op bezoek krijgt en verliefd wordt op een auteur. Een waardige opvolger van Edwards keuze. Er worden al wat lijntjes gelegd naar deel drie. Prettig geschreven historische feelgood, die ik met plezier las.

4 sterren

HRC: Een boek met een gebouw op de cover

Tussenstand Blije Baby: 16 

3. Vergeten reis - Silvina Ocampo

Deze magisch realistische verhalenbundel van de Argentijnse auteur en kunstenares Ocampo werd in 2022 besproken in een boekenpraat artikel van Debbie. Het zijn korte verhalen van 2 tot 5 pagina's lang. De verhalen zijn mysterieus, vaak donker en sfeervol. Grote huizen, vriendschap in de jeugd, de dood en herinneringen zijn de thema's die de verhalen verbinden. De verhalen zijn vrij abstract en laten veel ruimte voor eigen invulling. Ik las elke dag twee verhalen, liet ze even bezinken en las een dag later de discussie van de samenlezers. Vaak zat ik op één lijn met hen, af en toe kon ik er niets van maken. Zoals altijd bij een bundel spreekt het ene verhaal meer aan dan het andere. Het eerste verhaal uit de bundel was mijn persoonlijke favoriet. Bijzonder fantasievol en vervreemdend.

4 sterren

HRC: Een boek dat zich afspeelt in Zuid-Amerika 

Tussenstand Blije Baby: 18 

4. James' geheim - Marijke Vos

Het verhaal van erfgenaam James en het landgoed van de familie Bellamy. In het heden is er het verhaal van advocate Iris, die na een auto-ongeluk noodgedwongen rust moet houden op Ridgewood hall, het vroegere huis van haar familie en nu een hotel. Nichten Flora en Rose gaan mee en met zijn drieën gaan ze op zoek naar de geschiedenis van het landgoed. Alle uitgezette verhaallijnen komen netjes samen in dit slotdeel. Na een paar verrassende wendingen, eindigt het harmonieus en vrij voorspelbaar. Een klein punt van kritiek op de serie is de uitwerking van de personages. Doordat elk deel twee verhaallijnen en vier hoofdpersages heeft, blijven de personages wat vlak en lijken ze veel op elkaar. In een volgende historische roman hoop ik op iets meer verdieping van de karakters en één tijdlijn. Een ster aftrek hiervoor, maar al met al is het een fijne serie waarin Marijke Vos een andere kant van zichzelf laat zien.

3 - 3,5 sterren

HRC: Een boek dat zich afspeelt op een landgoed

Tussenstand Blije Baby: 25 

5. Pleegkind - Claire Keegan

Eentje in de categorie klein en heel erg fijn. Een stil meisje wordt ondergebracht bij een echtpaar op het platteland in Ierland zonder te weten waarom. Ze bloeit op door de goede zorgen van het stel. Ze realiseert zich dat ze na verloop van tijd weer terug moet naar haar oude leven. Poeh, deze kwam bij me binnen. Je leest alles vanuit het perspectief van het meisje. Het is ontzettend knap hoeveel gevoel Claire Keegan overbrengt in weinig woorden in een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal. Elk woord doet ertoe en is raak. Een liefdevol en hartverscheurend boekje, dat ik binnen anderhalf uur uitlas, maar dat me mijn hele leven bij zal blijven. Prachtig! 

5 sterren

HRC: Boek dat na 2010 verfilmd is (The quiet girl is genomineerd voor een Oscar voor de beste buitenlandse film 2023 en draait vanaf april of mei in de Nederlandse bioscopen)

Tussenstand Blije Baby: 29 

504a025b7ea24bd5cd4a9a39a34e8bde.jpg

6. Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

Deel vier van de Rokesby's gaat over jongste zoon Nicholas. Buurmeisje Georgiana Bridgerton is ontvoerd omwille van haar bruidsschat en haar reputatie ligt aan diggelen. Ze heeft nu twee opties; trouwen met haar ontvoerder of als ouwe vrijster eindigen. Een derde optie dient zich aan als buurjongen Nicholas Rokesby haar ten huwelijk vraagt. Misschien is dit wel het minst goede deel uit de reeks. Ik miste een plottwist, een kleine verrassing. Voor het grootste deel blijft het verhaal wat doorkabbelen. Toch is een mindere Julia Quinn nog steeds een fijne leeservaring. Hopelijk vindt ze haar schwung terug in de nieuwe reeks "Smythe Smith".

3 sterren

HRC: Een boek met een paarse cover

Tussenstand Blije Baby: 34 

 7. De hemel is altijd paars - Sholeh Razazadeh

Arghavan, een jonge Iraanse vrouw die een kringloopwinkel heeft, observeert met een frisse blik Nederlandse mensen en denkt terug aan haar leven in Iran. Ik vond het een fijn en lief verhaal vol dromerige en poëtische zinnen. De verlegen en gevoelige hoofdpersoon en haar kleine wereld raakte me.

4 sterren

HRC: Een boek dat getipt werd door het Mezza panel

23 x Ik ben alles: nr. 1

Tussenstand Blije Baby: 40

8. Geestgrond - Sarah Moss

Silvie en haar ouders nemen een zomer lang deel aan een archeologisch experiment, waarbij ze proberen te leven zoals in de IJzertijd in een veengebied in Engeland. De grens tussen experiment en werkelijkheid wordt steeds kleiner tot het experiment een angstaanjagende climax bereikt. Een donker en grimmig verhaal over geweld binnen het gezin en de positie van de vrouw. Het is op een fijne en toegankelijke manier geschreven. De spanning tussen de personages onderling is goed voelbaar. Het enige minpuntje is het enigszins abrupte einde. Dat had een betere uitwerking verdiend.

3 sterren

Tussenstand Blije Baby: 50

9. De abdij van Northanger - Jane Austen

De naieve Catharine Morland vertrekt als gezelschapsdame naar het mondaine Bath. Ze ontmoet nieuwe mensen, maakt nieuwe vrienden. Inschatten wie te vertrouwen is en wie niet, gaat haar niet zo gemakkelijk af. In deze debuutroman komen de bekende Austen thema's verschil tussen arm en rijk, maatschappelijk aanzien en de positie van vrouw voorbij. Na een stroef begin krijgt het boek in de tweede helft meer vaart en zelfs spanning. Catherine's fantasie slaat af en toe op hol en die momenten zijn ronduit grappig. Het is dan ook geschreven als vrolijke parodie op de gothic novel. Luchtig en vermakelijk, maar haalt nergens het niveau van Trots en Vooroordeel.

4 sterren

HRC: Een boek van een overleden auteur

Klassieker nr. 1

Tussenstand Blije Baby: 85

10. De wereld volgens Garp - John Irving

De twee boeken die ik van John Irving las, staan allebei in mijn toplijst. Vooral Bidden wij voor Owen Meany vond ik fantastisch. Een leesclub van De wereld volgens Garp, misschien wel zijn bekendste werk, wilde ik zeker niet missen. Omdat deze leesclub nog moet beginnen, hou ik het hier kort. Ik was vergeten hoe gedetailleerd Irving een wereld creëert vol bonte en "over the top" personages, die bizarre dingen meemaken. Veel absurde humor, maar altijd met een serieuze ondertoon. Ik ken niemand die schrijft als Irving. 

HRC: Een boek uit de jaren zeventig

Klassieker nr. 2

Tussenstand Blije Baby: 250, eh 300, eh rugpijn, kat ingezet als joker

5f309669c45b51e9e45433662893a771.jpg

Paniek om niks. Nou ja, paniek vanwege de Blije Baby of de Spartelende kever was natuurlijk volkomen terecht. Maar de rest valt nog mee. 10 boeken, 9 vakjes Reading Challenge, 2 klassiekers en 1x Ik ben alles.

Hoe ging jouw eerste leesmaand van 2023? Wat was je favoriete boek deze maand? Ik ben nieuwsgierig...



Reacties op: Kladblok januari 2023

Gerelateerd