Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kleine pareltjes

op 04 januari 2018 door

Ik ben een liefhebber van dikke boeken, verhalen waar je helemaal in weg kan duiken en voorlopig niet meer uit tevoorschijn hoeft te komen....
Maar toch kan ik ook bewondering hebben voor dunne boekjes, iets wat ik heb leren ontdekken en waarderen.
De afgelopen tijd las ik een paar van deze kleine pareltjes!

Het kleine meisje van meneer Linh

457e2c05ec4cdf1d041989f9d664f85f.jpgAllereerst, en met stip op 1: Het kleine meisje van meneer Linh...
Gisteravond, in 1 avond uitgelezen, slechts 143 pagina's maar wat een mooi verhaal wordt daar verteld.

Meneer Linh is een oude man die zijn eigen land ontvlucht om vooral zijn kleindochter een beter leven te bieden in een land zonder oorlog.
Weken lang zitten ze samen op een boot op weg naar hun nieuwe huis.
Het valt echter allemaal niet mee voor meneer Linh om te wennen in het nieuwe land. 
Hij wordt tijdelijk opgevangen in een soort slaapzaal samen met twee andere families en ook moet hij heel wat overwinnen om naar buiten te gaan. Maar meneer Linh zet door; de buitenlucht is goed voor zijn kleindochter....en hij doet alles voor haar!
Eenmaal buiten valt het hem op dat er in het nieuwe land geen geuren zijn, het is er ijzig koud zodat hij al zijn kleren over elkaar aan trekt, en hij is bang om te verdwalen en besluit daarom nooit over te steken en steeds op hetzelfde troittoir te blijven lopen.
Wanneer hij uitrust op een bankje neemt er een dikke man naast hem plaats, de man begint een heel verhaal te vertellen waar meneer Linh geen woord van verstaat maar toch ervaart hij het gezelschap als prettig. 
Dit is het begin van een vreemde maar mooie vriendschap tussen twee eenzame mannen die elk in hun eigen taal de ander deelgenoot maken van hun leven, ze verstaan elkaars woorden niet maar begrijpen elkaar des te beter.

Meneer Linh wacht totdat de stem weer doorgaat. Zonder te weten wat de woorden van die man die al een paar minuten naast hem zit betekenen, merkt hij  dat hij het prettig vindt om zijn stem te horen, de diepte en de krachtige, lage klank ervan. Trouwens, misschien vindt hij het juist wel zo prettig om die stem te horen omdát hij de woorden niet kan verstaan, zodat hij zeker weet dat ze hem niet zullen kwetsen, niets zullen vertellen dat hij niet wil horen, geen pijnlijke vragen zullen stellen en niet in het verleden zullen spitten om het met geweld op te graven en als een bloederig kadaver aan zijn voeten te gooien. Met het kind stevig op schoot kijkt hij naar zijn buurman.

Hebban readingchallenge 2018 - boek 1
categorie: 17 -> in 1 avond uit / 34 -> naam in de titel
aantal blz: 143
totaal aantal gelezen blz 2018: 143

De pelikaan - Martin Michael Driessen

7eac72a10119a12302965f1919851f30.jpgDe pelikaan las ik met een blinddate leesclub mee, een boek wat me in eerste instantie trok omdat het zich in voormalig Joegoslavië afspeelt. 
Wanneer je het boek leest dan is het vooral een droog- en tragisch komisch verhaal over twee mannen, een machinist van de plaatselijke kabeltrein Josip en de postbode Andrej. 
Andrej heeft als hobby fotograferen van de natuur, maar op een dag weet hij een amoureuze ontmoeting op beeld vast te leggen tussen Josip en zijn minares. Andrej begint Josip hiermee te chanteren: Josip moet geld onder een bepaalde steen leggen anders wordt de foto aan zijn vrouw gegeven. 
Josip betaald, tegen beter weten in, zo zal de chanteur geld blijven eisen. Het wordt steeds moeilijker om aan de eisen van zijn chanteur te voldoen. 
Josip is ten einde raad als er zich een onverwachte oplossing voordoet. 

Dit verhaalt speelt zich af in een klein fictief stadje in het communistische Joegoslavië, de dreiging van een oorlog is echter al voelbaar, een oorlog die het stadje zal verwoesten.

Op het eerste gezicht een leuk maar niet opzienbarend verhaal over twee dorpsgenoten....maar de oplettende lezer kan zo verschrikkelijk veel meer uit dit boekje halen, er zitten zoveel verwijzingen en symbolen in verwerkt (de pelikanen, de spoorbaan, puzzelstukjes en nog veel meer) die het verhaal meerdere diepere lagen meegeven. 
Heel veel is aanwezig in het verhaal, niet nadrukkelijk maar zeker vindbaar. En wanneer je die dingen weet te vinden heb je ineens het gevoel een heel dik boek gelezen te hebben, zo'n mooi en diepgaand verhaal wordt er verteld!
Een uitdaging voor de echte puzzelaar...

Hebban reading challenge 2017 - boek 44
land: voormalig Joegoslavië
leesclub Hebban
aantal blz: 199
totaal aantal gelezen blz 2017: 15516



Reacties op: Kleine pareltjes

Gerelateerd

Over

Philippe Claudel

Philippe Claudel

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe,1962) is de auteur van een reeks internat...

Martin Michael Driessen

Martin Michael Driessen

Martin Michael Driessen (1954) is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijv...