Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lichte jaren (Cazalets): Boeken in boeken deel 1

op 14 mei 2017 door

Ik neem nu, na het plezier van 'Het achtste leven', weer deel aan een nieuw leesfeuilleton, ditmaal 'Lichte jaren' van Elizabeth Jane Howard. En het is gelijk weer genieten, van het boek, maar zeker ook van alle discussies erover!

Helemaal blij werd ik toen ik tijdens het lezen ontdekte dat er heel veel boeken in dit boek voorkomen....
Dat is voor mij toch zoiets als kijken in andermans boekenkast, iets wat ik erg leuk vind om te doen. De boeken die iemand leest zeggen toch iets over de persoon zelf.
Ook hier gaat dat op, het was een tijd (jaren 30) dat boeken een erg belangrijk tijdsverdrijf waren en ook bijdroegen aan het onderwijs voor de kinderen, kortom: er werd veel gelezen.

c21276715f32ffb5096d993a9a44357b.jpgEén van de eerste schrijvers die in 'Lichte jaren' opduikt is Shakespeare.
De kinderen moeten voor hun lessen werken van Shakespeare lezen zoals Othello en Macbeth, wie denkt dat dit een straf is voor de kinderen zit er naast, de kleine Louise dweept met Shakespeare en gebruikt citaten uit zijn boeken zoveel ze kan. 
Begrijpelijk want William Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem toe te schrijven zijn.
Shakespeare schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneel oeuvre bestaat uit 38 werken verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's.

Waar de historische stukken heel geschikt zijn voor de lessen zal een meisje als Louise vooral genieten van zijn tragedies.
Want het is een romantisch aangelegd meisje, die ook opgaat in boeken als Sense and sensibility en Persuasion van Jane Austen, waarvan ze het eerst genoemde boek al meerdere keren gelezen heeft en Wide wide world van Susan Warner. 

Wide wide world is een roman uit 1850 en wordt vaak geprezen als Amerika's eerste bestseller. Het is een werk van sentimentalisme, gebasseerd op het leven van de jonge Ellen Montgomery, die als jong meisje haar ouderlijk huis moet verlaten en bij een haar onbekende tante in Europa moet gaan wonen omdat haar moeder ernstig ziek is.

Louise is ook een paardenmeisje en ja daar hoort natuurlijk, hoe kan het ook anders Black beauty van Anna Sewell bij! 

Polly is twee jaar jonger dan Louise en kan nog opgaan in sprookjes en andere kinderverhalen, een boek wat daarom bij haar genoemd wordt is: The brown fairy book van Andrew Lang.
Andrew Lang's fairy books is een serie van 25 collecties met waargebeurde en fictieve verhalen voor kinderen, gepubliceerd tussen 1889 en 1913. Het meest bekend van deze serie zijn de 12 collecties met fairytales bekend als Andrew Lang's Fairy books of many colors. 
Het boek wat Polly hier leest stamt uit 1904 en bevat verhalen over Amerikaanse indianen, Australische bushmen, in de Afrikaanse Kaffirs, maar ook verhalen uit Persië, Lapland, Brazillië en India.

Hoewel dit een kinderboek is wat Polly voor haar plezier leest zie je ook hier een duidelijk educatieve kant, verhalen over en uit vele landen dienen gelijk als een aardrijkskunde of geschiedenisles.

Een ander boek dat door de kinderen verplicht gelezen moet worden is Great expectations van Charles Dickens, dit vertelt het verhaal van de wees Pip, van zijn vroege jeugd tot aan zijn jonge volwassenheid. De handeling speelt zich af van 1812 (Dickens geboortejaar) tot 1840. 
In het begin was er veel negatieve kritiek op het boek, het was humorloos en zou teveel leunen op het sentiment. In de 20e eeuw sloeg deze mening echter om en werd er een psychoanalytische en sociologische diepgang in gezien. 
Great expectations wordt nu algemeen beschouwd als een der betere werken van Dickens.

Ook de volwassenen lezen veel....

9f9304fdbe8e2eea8f09e798ed8751de.jpgRachel leest Sparkenbroke van Charles Morgan, de Engelse dichter Sparkenbroke is getrouwd maar wordt verliefd op de jonge Mary. Praktische bezwaren staan hun liefde in de weg. Gaandeweg het verhaal lijken de twee toch een kans te krijgen....
Dit boek sluit aan bij het personage Rachel omdat ook zij een geheime liefde heeft, eentje die niet openbaar kan worden vanwege morele en praktische bezwaren, zij zal zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon Mary uit Sparkenbroke en zo wellicht oook hopen, dat ooit...wie weet...

Sybil leest normaal met het doel om geïnformeerd te worden, maar nu even niet, nu heeft ze vakantie en kiest voor iets lichters: 
The Citadel van A.J. Cronin is een van de boeken die ze meeneemt op vakantie, over de jonge Britse arts Manson, die na beëindiging van zijn studie zijn eerste ervaring opdoet in de mijnstreken van Zuid Wales. Daar ervaart hij de verschillen tussen de medicus zoals deze behoort te zijn en zoals deze in werkelijkheid is.

Een ander boek dat Sybil meeneemt is Murder in The cathedral van T.S. Elliot, dit drama is een vrij modern toneelstuk over een moord die in de 12e eeuw werd gepleegd. Het was een politieke moord: de grootste kerkelijke leider van Groot Brittannië werd vermoord door Britse edellieden, hoogstwaarschijnlijk in opdracht van de Britse vorst Henry of Anjou.

Sybil leest ook The ascent of F6 van Auden & Asherwood, een tragedie in twee handelingen, en het meest succesvolle werk van de samenwerking tussen Asherwood en Auden, het wordt beschouwd als een belangrijke bijdrage aan het Engelse poëtische drama in de jaren 30. 
Het toneelstuk vertelt het verhaal van Michael Ranson, een klimmer die tegen beter weten in het aanbod van de Britse pers en regering accepteert om een expeditie te sponsoren naar de top van de F6, een berg aan de grens van een Britse kolonie en een kolonie van het fictieve land van Osina.

3db61c2a70ab326a1003ad37b8c97fa9.jpgEen boek dat tenslotte ook nog door Sybil gelezen wordt is The painted veil van Somerset Maugham waarin het oppervlakkige society meisje Kitty trouwt met Walter Fane, een inhet verre oosten werkzame bacteriebioloog.
Hoewel dit ook zeker als een licht boek voor de vakantie kan worden beschouwd zit heir mogelijk ook nog een link naar haar behoefte aan medische informatie omdat ze haar veel zorgen maakt m.b.t. haar eigen zwangerschap en angst heeft voor zaken die mis kunnen gaan. Sybil zal uiteindelijk een tweeling baren waarbij slechts één baby in leven blijft.



Reacties op: Lichte jaren (Cazalets): Boeken in boeken deel 1

Gerelateerd

Over

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard (1923-2014) is een van de grootste schrijvers van het naoo...

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616) was een Engelse dichter, schrijver en acteur. ...

Charles Dickens

Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens werd geboren op 7 februari 1812 en overleed op 9 jun...