Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Silent-book-club

op 21 januari 2017 door

Tijdens mijn deelname aan de leesclub van 'Het achtste leven' verscheen er in het leesclubcafé een oproepje: Of er misschien lezers uit de omgeving Den Haag waren die zin hadden om eens af te spreken voor een 'Silent-book-club'....
Mijn interesse was gelijk gewekt, en na even googlen ( https://silentbook.club/ en: https://www.meetup.com/nl-NL/SilentBookClub/ ) besloot ik te kijken of ik op één van de voorgestelde data kon.

Precies een week geleden was het dan zo ver: Ik had een afspraak met 3 medelezers van 'Het achtste leven' in café Luden in Den Haag voor onze eerste silent-book-club....
Bij binnenkomst bleek ik de omschrijvingen van de mee te nemen tasjes als herkenningspunt niet nodig te hebben, ik herkende de gezichten al! Erg benieuwd naar het verloop van de middag nam ik plaats aan tafel bij Natalie, Harriët en Cindy. 
Bij een lekker kopje thee was het eerst even kennismaken; wie zijn we, waar komen we vandaan, welke boeken lezen we en natuurlijk kwam ook 'Het achtste leven' al snel ter sprake.

Voor deze middag bleken we hele verschillende boeken bij ons te hebben. 
Ik had gekozen voor 'New York' van Edward Rutherfurd, dit boek had mijn interesse gewekt omdat ik op mijn werk met een project ga beginnen waarin het  Nieuw Amsterdam (= nu New York) van 1664 een grote rol speelt. 
Eerder las ik al 'Parijs" van deze schrijver en was onder de indruk van de mooie beschrijvingen over de ontwikkeling en groei van de stad, zoiets hoopte ik nu ook in 'New York' aan te treffen.

Bewondering was er alom voor het boek wat Cindy bij zich had.....een dik en vooral pittig studieboek. 
Ze las een zin voor zodat we een idee konden krijgen van de stof waar ze zich in het geroezemoes van het café doorheen aan het worstelen was....het was een zin die je zelfs in volkomen stilte waarschijnlijk drie keer moest lezen om hem volledig te begrijpen.

Al snel pakten we onze boeken erbij en begonnen te lezen.
Even was het wennen, maar al snel lukte het mij en de anderen om het geroezemoes om ons heen buiten te sluiten en volledig weg te duiken in onze boeken.
Bij het openslaan van mijn boek belandde ik gelijk in het door mij gewenste jaartal 1664.....vol aandacht heb ik zitten lezen om zelfs de kleintste details die de stad en het leven daar omschreven in mij op te nemen. Later zal ik hier nog wel een blogje aan wijden.
Ongetwijfeld leverde het verbaasde en nieuwsgierige blikken op; die groep dames die allemaal weggedoken waren in een boek....maar ik heb er geen aandacht voor gehad en ze zijn mij nauwelijks opgevallen.

Bij een tweede kopje thee kwam het gesprek op onze leesmomenten, waar hoe en wanneer vinden we tijd om volledig weg te duiken in een boek? Ik besefte al snel dat het alleen wonen op leesgebied toch wel een grote luxe is, ik pak een boek waneer ik maar wil en heb alle rust om te lezen (de huishoudelijke klusjes kan ik goed negeren)......
Natalie vertelde ook vaak op haar werk te lezen in de pauzes. Harriët vond de trein een heerlijke plek om in alle rust van een boek te genieten, het liefst een hele dag!

We besloten onze boeken weer op te pakken en verder te lezen.
Al snel was ik weer in Nieuw Amsterdam beland....

Na een tweede uurtje lezen besloten we om gezellig ergens een hapje te gaan eten. 
Onder het eten kletsten we vrolijk verder over boeken en aanverwante zaken.

Ik leerde zelfs nog iets bij over mijn eigen stad: Den Haag blijkt een 'Damesleesmuseum' te hebben! (https://nl.wikipedia.org/wiki/Damesleesmuseum)
Vroeger waren er geen bibliotheken voor dames en deelnemen aan een herenleeskring was niet toegestaan. Om toch ongestoord de door hen gewenste boeken te kunnen lezen begonnen een aantal dames dit leesmuseum. 
Het is zelfs nog steeds te bezoeken en in de collectie zitten allerlei eerste drukken van bekende boekwerken.

Het gesprek kwam ook op 'De levens van Jan Six' en het huis van de familie Six in Amsterdam, ook dit is (na aanmelding en uitnodiging) te bezoeken. 
Een idee wat ik later in de week besprak met een collega die ook erg van lezen houdt.....wellicht gaan we dit binnenkort eens samen doen!

Al met al was het een zeer geslaagde middag. 
Ik heb genoten van de gesprekken met gelijkgestemden op boekengebied en wat mij betreft is de silent-book-club zeker voor herhaling vatbaar!
Cindy, Harriët en Natalie bedankt voor de leuke en interessante middag!



Reacties op: Silent-book-club

Gerelateerd

Over

Nino Haratischwili

Nino Haratischwili

Nino Haratischwili (1983, Tbilisi) is romancier, toneelschrijver en regisseur. Z...

Edward Rutherfurd

Edward Rutherfurd

Edward Rutherfurd is de auteur van de omvangrijke historische romans Parijs, Lon...

Geert Mak

Geert Mak

Geert Mak (Vlaardingen, 1946) is een Nederlandse jurist, journalist en aute...