Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Reading Challenge, juli 2019

op 03 augustus 2019 door

Dat was me het maandje wel. Op veel dagen sneuvelde er wel een record. Van de hitte welteverstaan. Tegelijkertijd was het, maar dat is eigenlijk ieder jaar het geval, komkommertijd. Weinig echt interessant nieuws en bijna geen nieuw uitgegeven boeken. Voor mij geen enkel probleem natuurlijk, want leesvoer genoeg. De inmiddels herkenbare opsomming zie je hieronder.

0169bb097bb224d44a1bf0c25f8bed1d.jpgAlex North - De fluisterman
Schrijver Tom Kennedy heeft na de dood van zijn vrouw geen letter meer op papier gezet. Met zijn zoon Jake wil hij opnieuw beginnen en verhuist naar het plaatsje Featherbank. Twintig jaar eerder heeft een man die de Fluisterman werd genoemd vijf jonge jongens ontvoerd en daarna vermoord. Iedereen in het stadje leefde in angst tot hij werd gearresteerd en veroordeeld. De geschiedenis lijkt zich echter weer te herhalen, want ook nu verdwijnt een jongen spoorloos. Het gedrag van Jake wordt ook nog wat eigenaardiger, maar het lukt Tom niet om tot hem door te dringen. Tot er ook met Jake wat is gebeurd.

Gelezen voor: Thriller Club
Aantal bladzijden: 416
Soort boek: papieren boek
Waardering: ****


7badcac10ec647a80cbd6291980e4494.jpgHans Breuker - Mack Dime, het verraad van Lady Charlamane
Mack Dime is voormalig crimineel en eigenaar van een succesvol en wereldwijd opererend beveiligingsbedrijf. Op een middag wordt hij gebeld door Lady Charlamane, een voormalig beschermelinge. Ze vraagt hem of hij een pakketje in het havengebied bij het IJ wil ophalen. Dime vertrouwt het niet, neemt wat hulptroepen mee en belandt in een schietpartij. Het lukt hem wel het pakketje, de jonge Salina, mee te nemen. Zij beschuldigt hem later van verkrachting, maar hij is onschuldig. Met hulp van enkele oud-vrienden uit de onderwereld doet hij er alles aan om dat te bewijzen.

Gelezen voor: recensie-exemplaar ontvangen van auteur
Aantal bladzijden: 289
Soort boek: e-book
Waardering: ***


11da059efcbe478a93ac237536a5a0f1.jpgC.J. Tudor - De terugkeer
Joe Thorne was vijftien jaar oud toen zijn zeven jaar jongere zusje Annie verdween. Achtenveertig uur later was ze terug, maar zwijgt over waar ze was en wat er is gebeurd. Haar gedrag is echter wel veranderd. Vijfentwintig jaar later keert Joe, inmiddels is hij leraar Engels, terug naar zijn geboorteplaats Arnhill waar hij wordt aangenomen op zijn oude middelbare school. De belangrijkste reden dat hij er gaat werken, is zijn schuldenlast en dat hij daarom geld nodig heeft. Zijn terugkomst heeft tot gevolg dat hij oude bekenden ontmoet, maar ook dat hij onder ogen moet zien wat er destijds is gebeurd.

Gelezen voor: Thriller Club
Aantal bladzijden: 351
Soort boek: papieren boek
Waardering: ****


f4196306932495a57a4153a295ff33e6.jpgHeleen van den Hoven - Het Carpa complot
Geus Versluijs is student, hacker en solliciteert bij CARPA. Het is geen gewoon sollicitatieproces, maar de geschiktste kandidaten worden geworven door middel van puzzels op internet. Hij komt al snel door de eerste ronde heen en lijkt vlak daarna van de aardboden verdwenen te zijn. Zijn zus Anja gaat, samen met Geus’ vriend Quint Ruys, op zoek naar hem. Ze komen erachter dat het de bedoeling is dat Geus, samen met een aantal anderen, de Nederlandse sluizen moet hacken om zo een grote overstroming te veroorzaken. Het wordt haar duidelijk dat niet alleen haar broer, maar heel Nederland in gevaar is. Vooral nu er een grote winterstorm op komst is.

Gelezen voor: Hebban leesclub
Aantal bladzijden: 432
Soort boek: e-book
Waardering: ***


3d6df190d5078574aba7eac638a1a9d5.jpgAdrian McKinty - De ketting
De dertienjarige Kylie wacht op de bus om naar school te gaan. Een man komt naar haar toe en houdt haar onder schot. Ze moet met hem meekomen. Niet lang daarna wordt haar moeder Rachel gebeld en krijgt te horen dat haar dochter vastgehouden wordt. Om haar vrij te krijgen moet ze losgeld betalen, maar ook een ander kind ontvoeren. Doet ze dat niet of gaat er wat mis, dan worden zowel Kylie als de zoon van de beller vermoord. Vanaf dat moment hoort ze bij De Ketting en is ze een van de vele schakels die criminele activiteiten moet ondernemen. En blijkt ook dat je er niet aan kunt ontsnappen.

Gelezen voor: redactionele Hebban-recensie
Aantal bladzijden: 352
Soort boek: papieren boek
Waardering: ***


61954db794f347e457e794f6c8f38bca.jpgTommy Wieringa - De dood van Murat Idrissi
Na een vakantie in Marokko zijn de vriendinnen Thouraya en Ilham met een gehuurde auto op de terugweg naar Nederland. In Rabat hebben ze zich laten overhalen om Murat, een Marokkaanse jongen, in de kofferbak mee te nemen. Op de veerboot naar Spanje komen ze erachter dat hij niet meer leeft, hij blijkt te zijn gestikt. De smokkelaars verdwijnen, samen met het aan de meisjes beloofde geld. De vriendinnen zijn ten einde raad en willen maar één ding: van het lijk afkomen. Maar hoe doen ze dit zonder dat ze gezien worden?

Gelezen voor: Eigen keus
Aantal bladzijden: 128
Soort boek: papieren boek
Waardering: ****


7a5bfa55a436b5f8e9636e4332efa870.jpgLina Bengtsdotter - De vrouw die terug moest
Als Frederik Roos zijn zeventienjarige dochter Annabelle ophaalt van een feestje is ze daar niet meer aanwezig. Ze blijkt te zijn verdwenen en de politie van Gullspång heeft geen enkele aanwijzing waar ze kan zijn of wat er met haar is gebeurd. Met hulp Charlie Lager en haar collega Anders, beiden van de politie Stockholm, wordt de zaak opnieuw bekeken. Charlie doet dit niet graag, want ze is op haar veertiende uit Gullspång vertrokken en er bewust nooit meer teruggekeerd. Tijdens het onderzoek wordt ze geconfronteerd met het verleden en krijgt ze ook te maken met geheimen waar niemand van weet.

Gelezen voor: Eigen keus
Aantal bladzijden: 320
Soort boek: papieren boek
Waardering: ***


30294b9ab2874d491d9cd4ad55984487.jpgPierre Lemaitre - Rosy
Het is een koude dag in december wanneer Parijs wordt opgeschrikt door de explosie van een bom. Er vallen geen doden, alleen maar gewonden. Niet lang daarna meldt zich een man bij de politie. Deze man, Jean Garnier, heeft informatie en stelt eisen die hij alleen aan commissaris Camille Verhoeven wil vertellen. Het blijkt dat er verspreid over de stad zeven bommen liggen, iedere dag zal er een afgaan, tenzij de eisen worden ingewilligd. Verhoeven wil niet toegeven, maar vraagt zich wel af of het een zaak van nationale veiligheid is of het werk van een amateur.

Gelezen voor: Eigen keus
Aantal bladzijden: 185
Soort boek: papieren boek
Waardering: ****


Acht boeken met een totaal aantal bladzijden van 2.473 heb ik de afgelopen maand gelezen. Vier daarvan heb ik gewaardeerd met vier sterren. En ook vier met drie. Dat komt neer op een gemiddelde van drieënhalve ster. Al met al was het wat aantal betreft een goede maand, wat waardering betreft redelijk. Echt slechte boeken heb ik dus niet verorberd deze keer.

Voor de verandering natuurlijk ook weer de maandelijkse vraag. Welk van de bovenstaande boeken heb jij gelezen? En wat vond je ervan?

Dan heb ik deze keer ook nog een nabrander. Want nu de vijf nominaties voor de Hebban Debuutprijs 2019 bekendgemaakt zijn, mag en kan ik ook vertellen welke drie boeken ik in juni als lezersjurylid heb mogen beoordelen. Dus volgt nu eerst wat tromgeroffel en dan mijn bekendmaking.

Debuut 1
74c2c1b8eda043c611862811409e5ffb.jpg
Thomas Rueb - Laura H.
Nederland leerde de Zoetermeerse Laura H. kennen als het IS- of kalifaatmeisje, dat op zestienjarige leeftijd samen met haar geradicaliseerde man Ibrahim I. en haar twee kleine kinderen naar Irak vertrok. Met de bedoeling zich in de Islamitische Staat te vestigen waar alles, zo werd hen voorgehouden, beter zou zijn. Ook verwachtte Laura dat haar man, die haar regelmatig mishandelde, dat daar niet meer zou doen. Zijn gedrag werd echter steeds psychopathische en Laura kwam tot het besef dat ze moest vluchten. Om kans op succes te hebben, wist ze Ibrahim te overtuigen om met haar mee te gaan. In de zomer van 2016 was het zover, ze vluchtten, Laura werd in de woestijn van Irak door Koerdische militairen gearresteerd en later naar Nederland overgebracht. Over het lot van haar man bestaat nog steeds onduidelijkheid.

Gelezen voor: Hebban Debuutprijs 2019
Aantal bladzijden: 538
Soort boek: e-book
Waardering: ***** (eigenlijk vierenhalf)


Debuut 2
42e5a83b3aba8802369550e2ceb62d21.jpg
Aafke Romeijn - Concept M
Hava Gerritsen is een 25-jarige vrouw met grijs haar, een doorschrijnende huid en diepzwarte ogen. Het is 2020 en ze woont in een op Nederland lijkend land. Net als veel andere mensen heeft ze last van kleurloosheid, een merkwaardige ziekte die voor hoge kosten zorgt. De medicatie, kleurstof, is schrikbarend duur en voor de overheid en de burgers niet meer te betalen. Een radicale groep denkt dat kleurlozen binnen afzienbare tijd een meerderheid gaan vormen, wat het einde van de westerse wereld betekent. Hava sluit zich bij hen aan, twijfelt aan haar eigen bestaan en gaat over tot actie.

Gelezen voor: Hebban Debuutprijs 2019
Aantal bladzijden: 240
Soort boek: e-book
Waardering: ***


Debuut 3
2f3efe347b3f4e7c33c12f9c75f0f0be.jpg
Tim Kamps - De verschrikkelijke jaren tachtig
In een woongroep in Rotterdam wonen één man, vier vrouwen en vijf kinderen, waaronder de achtjarige naamloze verteller en Donnie. De kinderen worden grotendeels aan hun lot overgelaten en de bewoners van de commune hebben wekelijks een huisvergadering, naakt. Verder wordt er erg veel geblowd. Dan vat Donnie het plan op om weg te gaan lopen. Het idee is om naar België te gaan, omdat de mayonaise daar veel lekkerder is. Maar in de praktijk blijkt dit een stuk lastiger te zijn dan gedacht.

Gelezen voor: Hebban Debuutprijs 2019
Aantal bladzijden: 208
Soort boek: e-book
Waardering: ****


Van deze drie was Laura H. van Thomas Rueb dus mijn absolute winnaar en ik denk dat dit boek een goede kans maakt de Debuutprijs 2019 te winnen.



Reacties op: Mijn Reading Challenge, juli 2019

Gerelateerd