Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Francine Oomen - Oomen stroomt over

op 22 juli 2018 door

Vandaag heb ik een erg leuk en informatief boek gelezen. Een graphic novel over de overgang. 

Iedereen die voorspeld heeft dat ik dit jaar een boek over de overgang zou lezen, zou ik voor gek verklaren, ik zou er zelf geld tegenaan gooien dat het niet zou gebeuren. Dat zou ik dan vet verloren hebben want ziehier een fantastisch boek over een onderwerp dat nog altijd in de taboe sfeer zit maar waar zowat vijftig procent van de bevolking ooit mee te maken heeft en de andere vijftig project moet leven met iemand die in de overgang zit of zal komen. 

De overgang, wat een onderwerp. Laat ik beginnen te zeggen dat ik dit boek gelezen heb omdat ik voor de reading challenge een graphic novel wilde lezen. Nu is dat niet direct mijn ding en ik wist niet wat ik moest kiezen. Tot ik dit boek tegenkwam: Oomen stroomt over van Francine Oomen. Wat een hilarische manier om dit onderwerp bespreekbaar te maken. 

Wat is erger dan een vrouw in de overgang? Twee vrouwen in de overgang. 

Het boek begint met uitleg over het blubberbrein. Laat ik even een anecdote vertellen die zich nog maar erg kort geleden voorgedaan heeft. Ik had schepijs gekocht om op de voorbije paasdag als dessert te eten. Op paasdag schep ik mezelf wat ijs in, gooi er nog wat chocoladesaus over en zet het ijs terug weg. Paasmaandag sta ik koffie te zetten in de keuken en ik kijk naar de microgolfoven. Vreemd, er staat iets in, dat doe ik nooit, als ik iets wil opwarmen zet ik het in de koelkast tot ik het nodig heb, nooit zet ik iets zo lang van te voren in de oven. Ik kan me ook niet herinneren dat ik iets heb dat opgewarmd moet worden. Toch maar eens kijken. Jawel, het schepijs staat in de microgolfoven, ondertussen uiteraard helemaal gesmolten. Ik woon alleen, maar toch riep ik voor de zekerheid richting mijn living: he, welke idioot heeft het ijs in de microgolfoven gezet in plaats van in de diepvriezer. Het bleef stil, ook bij mezelf. Ik kon me niet herinneren dat ik het gedaan had. Ik dacht eerst dat dit het begin van dementie was, maar het is gewoon iets anders heb ik uit dit boek geleerd, een blubberbrein. Niet dat dat nu minder angstwekkend is, maar toch, het gaat blijkbaar over. 

 

Wanneer we jong zijn krijgen we op school uitleg over de voortplanting. Met een beetje geluk krijg je van je moeder ook nog uitleg over menstruatie, de vodden hebben. Maar over wat er komt nadat de vruchtbare periode voorbij is en de overgang begint, daar krijg je nooit enige uitleg over. Het is nu ook niet direct iets dat je met je collega's bespreekt. Gelukkig is er nu dit boek. 

c411ed28bc0a3aaba22f53a777969741.jpgOpvliegers, daar wordt nogal lacherig over gedaan. Zodra je durft zeggen dat het warm is en je de enige bent in de kamer die het warm heeft, dan moet het wel een vapeur zijn, een opvlieger. Nee, het is niet om te lachen zo blijkt uit dit boek. Zeker niet als het 's nachts gebeurt en je lakens kan vervangen wegens nat. 

 

Humeurig, nog zo iets waar vooral mannen mee lachen want je zal wel een beurt nodig hebben. Alsof vrouwen auto's zijn. Nee, dat humeurige dat komt door de verstoorde hormoonhuishouding. 

 

cb433be6437eafcbb73a9e0ebe50ccf1.jpgGeen nood, voor alle klachten bestaan pillen, cremes, gels, pleisters en weet ik wat nog meer. De farmaceutische industrie is uiteraard op de kar gesprongen want heeft geld geroken. Alleen vergeten ze dikwijls te vermelden dat al die spullen die nogal eens hormonen bevatten, de nodige bijwerkingen hebben. Het zal wel ergens in de kleine letterjes staan, maar ja, wie richting de overgang gaat, heeft dikwijls ook wat problemen met de ogen, dus die kan die kleine lettertjes lezen. Enfin, wanneer je na jaren die pillen, cremes, gels en pleisters afzweert, dan kom je alsnog in de overgang. Bang, uitstel is geen afstel. 

Iedereen zou dit boek moeten lezen. Mannen om hun vrouw beter te begrijpen, kinderen om hun moeder beter te begrijpen wanneer ze op een bepaalde leeftijd komt. Dit boek is grappig en informatief genoeg om door iedereen gelezen te worden. Het is niet moeilijk bevatbaar, niet plat, bevat geen seks of schunnige tekeningen, geen religie, geen politiek. Kortom gewoon een fantastich boek dat ik met vijf sterren heb beoordeeld. 



Reacties op: Francine Oomen - Oomen stroomt over

Gerelateerd

Over

Francine Oomen

Francine Oomen

Francine Oomen vestigde zich na de Design Academy in Eindhoven als zelfstandig i...