Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het ene lopen is het andere niet

op 14 april 2017 door

Uitdaging

Niet alleen op Hebban heb ik een challenge lopen - lopen is hier toevallig gebruikt - maar ook sportief heb ik een uitdaging staan - staan is hier toevallig gebruikt. Dat heeft met lopen te maken want naast lezen, zelf wat schrijven en reizen ben ik ook een fanatiek loper en wandelaar. Over dat lopen wil ik het deze keer wel eens hebben.

 

Misverstand

Laat ik eerst een misverstand uit de wereld helpen: de enige overeenkomst tussen lopen in Nederland en lopen in Vlaanderen is het werkwoord lopen, wat dat lopen op zich dan wel is, dat is verschillend en juist dat verschil dat door een landsgrens bepaald wordt, zorgt voor de nodige misverstanden.

 

Ik ga als Vlaming nogal eens op vakantie met een Nederlandse organisatie en ik neem altijd mijn loopschoenen mee om na een reisdag een loopje te doen. Tijdens een van mijn laatste reizen na een erg lange vlucht was iedereen een beetje hangerig, moe van het niets doen, waarop ik zei dat ik ging lopen, daar krijg ik energie van.
Iemand zei dat hij wel mee wilde lopen.

 
"Geweldig, dan moet ik niet alleen. Over een kwartier in de lobby?"
Na een kwartier stond ik daar in mijn loopuitrusting: loopschoenen, flashy loopshirt want ik wil niet overhoop gereden worden, loopshort, sporthorloge aan en petje op.
Mijn loopgenoot had een jeansbroek aan, een trui en wandelschoenen. Niet direct geschikt om te lopen.
'Ga jij zo lopen?,' vroeg ik.
'Ga jij zo lopen?,' vroeg hij.

 

In Vlaanderen is lopen hardlopen, in Nederland is lopen wandelen. Enorm verschil in snelheid en meestal ook in outfit. Ik begrijp niet goed waarom ik als Vlaming aan een Nederlander moet duidelijk maken dat lopen bij ons hardlopen is. Alsof er ook zo iets als traaglopen zou bestaan. En als dat al zou bestaan, zou je dat dan niet gewoon wandelen noemen?

 

Boeken

Als loper ben ik uiteraard geïnteresseerd in de loopervaringen van anderen en in boeken waar lopen het onderwerp of het thema is.

Ruwweg zou je loopboeken in 4 rubrieken kunnen verdelen.

 

Practische hardloopboeken

Tips en trics, hoe moet ik ..., wat moet ik .. en daar komen tegenwoordig ook veel kookboeken bij.
Ieder zichzelf respecterend athleet heeft zijn eigen kookboek. Zo is deze week een boek van Daphne Schippers uitgekomen: Daphne likes.

Blijkbaar moeten er ook boeken zijn over hoe je als vrouw moet lopen of hoe je zwanger moet lopen of als oudere of met je hond, voor ieder is er wel een boek over hoe het moet. Gezond verstand brengt je meestal al erg ver. Deze boeken ontstaan dikwijls uit artikels die in looptijdschiften verschenen zijn en nadien gebundeld worden in een boek.

Het lijkt wel alsof een hele generatie opgegroeid is met start to run van Evy Gruyaert die je van nul naar een half uur lopen helpt in 10 weken.

 

Biografieën van grote athleten

Vele groten der aarde hebben hun biografie neergepend of laten neerpennen, sommigen al tijdens hun carrière, anderen erna.

Het loopt trouwens niet met al die athleten altijd zo goed af, denk maar aan Oscar Pistorius die zijn vriendin doodgeschoten heeft. Moord of ongeluk en wat met de klassejustitie die de rechtszaak met zich meegebracht heeft.
https://www.hebban.nl/boeken/oscar-pistorius-john-carlin

 

Denk ook aan de dopingzondaars, Ben Johnson en Carl Lewis, wat zouden hun tijden geweest zijn zonder doping? We zullen het nooit weten en was er in die beruchte race wel iemand die zuiver liep? Was het niet de tijdsgeest om te gebruiken?
https://www.hebban.nl/boeken/the-dirtiest-race-in-history-ben-johnson-carl-lewis-and-the-olympic-100m-final-richard-moore

 

Het valt op dat er meer boeken over sprinters zijn dan over lange afstandslopers. Hebben ze een groter ego, komen ze meer in de picture dan lange afstandslopers?
https://www.hebban.nl/boeken/haile-gebrselassie-klaus-weidt

https://www.hebban.nl/boeken/usain-bolt-usain-bolt

https://www.hebban.nl/boeken/van-jesse-owens-tot-lornah-kiplagat-guus-van-holland

 

Boeken met verhalen van al dan niet bekende mensen die lopen

 

Non-fictie waarin lopen of een wedstrijd voor spanning zorgt

In deze laatste categorie springt een boek er enorm uit: Marathon van Stephen King. Het gaat over een race van 700 km waarbij de deelnemers niet trager dan 6 km per uur mogen lopen. Doen ze dat wel krijgen ze tot drie keer een waarschuwing, bij de vierde keer worden ze afgeschoten, letterlijk. Het is de bedoeling dat op het einde van de race nog maar een persoon overblijft.
https://www.hebban.nl/boeken/de-marathon-stephen-king

 

De koploper, de mooiste hardloopverhalen uit de wereldliteratuur verzameld door Max Dohle
https://www.hebban.nl/boeken/de-koploper-max-dohle

 






Reacties op: Het ene lopen is het andere niet

Gerelateerd