Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Homer Hickam - Albert moet naar huis

op 17 juli 2018 door

Homer Hickam is de zoon van Homer Hickam en beschrijft in dit boek de avonturen van zijn ouders toen ze nog maar pas getrouwd waren en er nog geen kinderen waren. 

Vader Homer was mijnwerker, moeder Elsie huisvrouw. Als huwelijksgeschenk hadden ze een kleine alligator gekregen, maar zoals met veel dieren, blijft die alligator niet klein en wordt een uit de kluiten gewassen alligator. Zijn naam is Albert, het is een mannetjesalligator. Geen krokodil, zeg niet zomaar krokodil tegen een alligator. 

Wanneer Homer op een dag boos wordt omdat Albert weer in bad zit roept hij in een franse collère: Albert eruit of ik. Elsie moet daar even over nadenken, maar dan kiest ze toch voor haar man. Albert wordt echter niet zomaar ergens gedumpt, nee, hij wordt teruggebracht naar de plaats waar hij vandaan komt, Florida. Een lange roadtrip is het gevolg met doldwaze avonturen en ontmoetingen met personen die we uit de literatuur kennen, John Steinbeck en Ernest Hemingway komen beide langs. De tijdsetting is eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw, de tijd van de recessie, de crash van de beurs. Enkele van hun avonturen moet ook in dat kader geplaatst worden, veel werkloosheid, ontslagen, fabrieksbazen die heel veel vragen van de arbeiders, stakingen en zelfs aanslagen. 

Het koppel en Albert krijgen te maken met bankovervallers, spelen mee in de film, Tarzan, doen mee aan een opstand, Homer wordt visser, maar krijgt te maken met piraterij en valt overboord, maar overleeft dat ook weer, ze ondergaan een orkaan in Florida. Kortom ze maken op enkele maanden meer mee dan een normaal mens in een heel leven. 

Toch gaat deze roadtrip eigenlijk over elkaar leren kennen, elkaar vinden, de goede en minder goede eigenschappen bij elkaar leren kennen, liefde. 

Terwijl ik dit las, moest ik spontaan aan enkele gelijkaardige boeekn denken, ook roadtrips waar de reis vooral een zoektocht naar zichzelf is. 

  • Jonas Jonasson - De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween: een roadtrip waarbij heel veel spelers van de wereldgeschiedenis van de laatste honderd jaar de revue passeren.
     
  • Rachel Joyce - De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry: een wat oudere man die een wandeling maakt doorheen het leven. 
     
  • John Steinbeck - Reizen met Charlie: zelf heb ik dit nog niet gelezen, maar wel het boek dat dezelfde reis maakt.
     
  • Geert Mak - Reizen zonder John: Geert Mak doet de reis die John Steinbeck gedaan heeft nog eens over, maar dan in een andere tijdsetting. 
     
  • Romain Puertolas - De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast: ook een soort van roadtrip, maar dan in een kast van Ikea die vervoerd wordt en waar de hoofdpersoon per ongeluk in zit. Tijdens het vervoer naar Londen blijken er ook nog vluchtelingen in de vrachtwagen te zitten. Het is vooral een verhaal over zoeken en vinden van zichzelf en van de vluchtelingen. 
     
  • Bill Bryson - De weg naar Little Dribbling: een verhaal met droge humor over een wandeltocht door Groot-Brittannië.
     
  • Cheryl Strayed - Wild: waargebeurd verhaal van een jonge vrouw die totaal onvoorbereid het Appalachen trail in Amerika gaat wandelen. Het is een wonder dat ze het overleefd heeft. Vooral respect voor haar doorzetting. 

Al deze boeken komen prima in aanmerking voor de reading challenge #38, een roadtrip boek. 



Reacties op: Homer Hickam - Albert moet naar huis

Gerelateerd