Hypes

op 12 augustus 2018 door

Waarom vallen hypes zo vaak tegen?

Deze week heb ik het boek De krijtman van C.J. Tudor gelezen. Als veellezer doe ik normaal niet zoveel dagen over een boek van goed driehonderd pagina's. Dit boek heeft me een week gekost. Meestal zegt dat iets over het boek want hoe beter het boek hoe sneller het uit is. Hoe langer ik over een boek doe, hoe meer er iets is dat schuurt, dat me niet bij de lurven pakt, dat me stoort of iets dat ontbreekt. Ik heb het boek een schamele twee sterren gegeven.

Het is eigenlijk het zoveelste boek dat als 'moet je gelezen hebben', 'onweerstaanbaar', 'niet weg te leggen' aangekondigd wordt. Een echte hype en nog groter gemaakt door de goede auteurs die hun naam eraan verbonden hebben.

Hetzelfde had ik voor met Het meisje in de trein van Paula Hawkins. Ook zo'n boek dat je gelezen moet hebben, dat weken, maanden in allerlei top 10's staat en dat dus maar voorbij blijft komen waardoor je na een tijdje zelf iets hebt van, ja, dat moet ik dan ook maar eens lezen want het is blijkbaar toch wel heel goed. Ik zag net dat dit boek bij Hebban al door 4302 mensen gelezen is, dat is heel veel. Het boek kreeg van mij drie sterren, geslaagd dus, maar een echt onweerstaanbaar boek, moet toch meer dan drie sterren halen.

Idem voor de Da Vinci Code van Dan Brown, twee sterren van mij en toen had ik me al voorgenomen geen enkele Dan Brown meer te lezen. Toch ging ik weer overstag bij Inferno, nog erger, maar een ster voor de moeite. Dus nu heb ik het helemaal gehad met de hypes rond Dan Brown, ik wil ze niet meer lezen.

Wat maakt dat een boek een hype wordt? Is het de commerciemachine en promotiecampagne? Zijn het de andere steengoede auteurs die het boek aanprijzen? Als auteur ga je je naam toch niet verbinden aan een slecht boek, moet het dan per definitie niet een goed boek zijn?
Houdt een hype zichzelf in stand?
Soms kan het komen omdat je weet dat auteur x altijd goede boeken aflevert, maar bij De Krijtman gaat het om een debuut, idem voor Het meisje in de trein. Dat kan het dus niet zijn.

Ik heb er niet echt een verklaring voor, ik weet wel dat ik er maar blijf intrappen terwijl ik eigenlijk beter weet.Reacties op: Hypes

Gerelateerd