Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ildefonso Falcones

op 18 februari 2018 door

Auteur

Ildefonso Falcones, geboren in 1958, is een Spaanse advocaat en schrijver. Hij woont en werkt in Barcelona. Over zijn eerste boek, De kathedraal van de zee, heeft hij vijf jaar gedaan omdat hij tussendoor gewoon aan het werk bleef als advocaat. Van dit eerste boek zijn zomaar even twee miljoen exemplaren verkocht. Zijn laatste boek, De erfgenamen, is het vervolg op dit eerste boek. Tussendoor schreef hij nog De hand van Fatima en Koningin op blote voeten.

 

Boeken

2007: De Kathedraal van de Zee speelt zich af tussen 1320 en 1384
2009: De Hand van Fatima speelt zich af tussen 1560 and 1612
2014: Koningin op blote voeten speelt zich af rond 1750
2017: De erfgenamen speelt zich af eind veertiende, begin vijftiende eeuw en is het vervolg op De Kathedraal van de Zee, maar kan perfect losstaand gelezen worden.

  

 

Onderwerpen

Wat in al zijn boeken opvalt, is de strijd tussen Christenen en Moren, Christenen en Joden en Moren en Joden. De kerk heeft veel te zeggen in die tijd en draait de hand niet om voor een moord meer of minder. Marteling en openbare terechtstellingen zijn schering en inslag en wat nog erger is, het volk geniet ervan. Misschien wel vanuit het idee 'zolang het iemand anders is, ben ik het zelf niet'.

Daarnaast is er ook altijd strijd tussen het gewone volk, het plebs en de machtshebbers, de edelen en de kerk. Die machtshebbers die kunnen ook nogal snel wisselen want er is veel haat en nijd tussen alle koningen en tussen de pausen. Het is de tijd dat er meer dan een paus is en uiteraard vind iedere paus van zichzelf dat hij de enige echte is en wel de andere uit de weg ruimen. Zo gaat het ook met de koningen en de bastaardkinderen die allemaal vinden dat ze rechten op de troon hebben. Er wordt veel geld uitgegeven om oorlogen te voeren ten koste van de gewone bevolking want die moeten extra betalen om al die oorlogen te kunnen aangaan. 

Nee, het was zeker geen leuke tijd en al helemaal niet voor vrouwen. #MeToo zou daar zeker van pas komen want met de vrouwenrechten is het pover gesteld: ze hebben geen rechten en moeten maar doen wat de man zegt. Ze zijn gebruiksvoorwerpen in iedere zin van het woord. Verkrachtingen aan de lopende band, er kraait geen haan naar. 

Onderwijs bestaat niet voor het plebs, die moeten werken, worden als een citroen uitgeknepen om al die oorlogen te betalen. Er zijn amper gewone mensen die kunnen lezen en schrijven en dat maakt het doen van zaken uiteraard ook moeilijk. 

Koningin op blote voeten gaat over een heel ander onderwerp, namelijk zigeuners, een minderheidsgroep die eigenlijk overal waar ze zich bevinden gediscrimineerd worden. 

 

Voor wie?

Zijn boeken zijn dikke pillen waarin meerdere personages over meerdere jaren gevolg worden. Iedereen die Pilaren van de aarde, Brug naar de hemel en Het eeuwige vuur van Ken Follett gelezen heeft en hiervan genoten heeft, zal zeker ook van de boeken van Falcones houden. Waar de locatie van Ken Follett Engeland is, is die van Falcones Spanje.

 

Beoordeling

Behalve zijn laaste boek, De erfgenamen, hebben al zijn boeken 5 sterren van mij gekregen. Dat is op zich al een prestatie gezien mijn zuinigheid als het op uitdelen van 5 sterren aankomt. De erfgenamen heeft het met 3 sterren moeten doen. 



Reacties op: Ildefonso Falcones

Gerelateerd