Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Paula Maguire - seriepersonage

op 22 april 2019 door

Auteur 

Paula Maguire is het seriepersonage van Claire McGowan, geboren in 1981. De auteur schrijft ook als Eva Woods maar dat zijn geen thrillers maar boeken voor vrouwen (zoals ze het zelf omschrijft). Ik veronderstel dat ze een soort van feel-good boeken bedoelt. Ze is opgegroeid met het IRA, met de Troubles (*) en dit komt terug in haar boeken met seriepersonage Paula Maguire. Ondertussen zijn er zes delen.  

 

Personage 

Paula Maguire is een forensisch psycholoog, geboren in een stadje op de grens van Noord-Ierland. De setting bepaalt de onderwerpen van de boeken, je bent hier nooit ver weg van het IRA en het conflict tussen katholieken en protestanten dat al jaren aansleept.
Toen ze dertien was verdween haar moeder. Een verdwijning die nooit opgelost is, maar er zijn altijd vermoedens geweest dat het IRA ermee te maken had, maar hoe en waarom is niet duidelijk.
Paula zelf is naar Londen getrokken om er te studeren en te blijven, totdat een zaak haar terugvoert naar haar geboortestad. Ze is gespecialiseerd in verdwijningen. Daar ontmoet ze een voormalig lief, Aidan O'Hara, reporter van de Ballyterrin Gazette. Uiteraard is dat al voldoende voor een explosieve relatie, iemand die voor de politie werkt en een journalist, maar hun persoonlijke relatie zorgt voor nog meer vuurwerk.
Een korte slipper met haar baas Guy Brooking zorgt voor gênante momenten op het werk.

Qua karakter lijkt Paula Maguire op veel andere vrouwelijk seriepersonages: koppig, een loner met een explosief temperament, ze is niet voor niets roodharig, een groot rechtvaardigheidsgevoel en weinig respect voor haar baas, laat staan dat ze ernaar luistert. 

Ballyterryn is een fictieve plaats, niet de plaats waar de auteur zelf opgegroeid is.
Veel van de verhalen hebben zoals gezegd een link met het IRA, het terrorisme, het zwijgen, de ontvoeringen, de hongerstakingen, de bommen, de ontwrichting van de maatschappij, de Britse soldaten in de straten en checkpoints. Toch speelt de serie zich niet af in de tijd dat het IRA actief was, maar in het nu, maar er is meestal wel een link naar het verleden.
Enige interesse in deze materie is wel nodig om de boeken te lezen en de verhaallijnen te begrijpen.
Haar daders zijn zelden keiharde criminelen, maar gewone mensen die door omstandigheden zo ver gedreven worden dat ze een misdaad begaan.
 
(*) Wikipedia: The Troubles (Iers: Na Trioblóidí, Nederlands: "De Problemen") is het etnisch-nationalistische conflict in Noord-Ierland van de jaren 1960 tot de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord op 10 april 1998. The Troubles is aangeduid als terrorisme, een etnisch conflict, een conflict met vele zijden, een guerrillaoorlog en zelfs een burgeroorlog. Ze worden vaak gezien als een strijd tussen protestanten en katholieken. Deze oorlog wordt ook wel de Noord-Ierse oorlog genoemd.
 
 

Boeken

The Lost (1)
The Dead Ground (2)
The Silent Dead (3)
A Savage Hunger (4)
Blood Tide (5)
The Killing House (6)
Controlled Explosions (0.5) (book about young Paula Maguire)
 
f90fa7e420f111bc43b8c550d05adfe6.jpg


Reacties op: Paula Maguire - seriepersonage

Gerelateerd

Over

Claire McGowan

Claire McGowan

Claire McGowan (Newry, 1981) groeide op in een klein dorp in Noord-Ier...